miercuri, 23 noiembrie 2016

Un sondaj de manipulare marca USR. Doar suntem în campanie, nu ?!


Au reînceput cu sondajele manipulatoare. Campania USR agresivă anti-PNL, a scos un sondaj descurajator pentru votanții PNL. Cei care au mai rămas în viață sau care încă mai cred în valorile liberale și în reforma care se desfășoară în PNL. Pentru că acest sondaj al USR îi reduce drastic pe liberali dar îi crește fabulos pe cei din USR. Mi se pare, pe undeva, normal. USR și-a comandat sondajul la „firma de casă”, KANTAR TNS !


Înainte de a constata unele lucruri, mă uit și la structura demografică a eșantionului consultat telefonic de cei de la KANTAR TNS. Rural 45%, urban mic 29%, urban mare 26%. Normal că mă uit, pentru că în datele sondajului KANTAR TNS avem o mare răsturnare de situație. PNL coboară la nivel național de la aproape 32% obținut la locale la 18% ! Iar USR care are doar experiența Bucureștiului câștigă enorm la nivel național depășind PNL cu un procent ! USR spune că are 19% la nivel național. Fără însă a avea organizații în toate localitățile țării !

Tot la nivel național, KANTAR TNS scoate ALDE și PMP la 7% ?! Cum naiba ?

Hai să facem niște mici calcule. Nu de specialist ci de consumator al informațiilor legate de politică.

USR a capturat cu ușurință o parte a electoratului PNL, în București ! Este în regulă. Dacă respectivele persoane s-au regăsit în proiecția politică a USR, este dreptul lor să aleagă pe cei care îi pot reprezenta. USR însă este cunoscut restului populației țării doar din reclama „gratuită” a televiziunilor comerciale care au chemat USR-iștii în platourile TV pentru considerente lumești de fapt. KANTAR este cel care măsoară audiența TV astfel că datele furnizate de KANTAR sunt generatoare de reclamă și ca atare de venituri pentru televiziunile aflate în mare dificultate.

Hai să adunăm cât a „pierdut” PNL, potrivit sondajului de casă al USR. Din cei 19% ai USR mă gândesc că aproape 10% vine de la PNL. Dacă adaug aici 5% din 7% cu care este cotat ALDE și 3% din 7% cu care este cotat PMP-ul lui Băsescu, ajungem la un 18% curat. Sau aproape curat (nu sunt bun la matematică așa că am dreptul la prezumția de bună credință !). Dacă adaug acești 18% cu cei 18% cu care KANTAR TNS a gratulat PNL ajungem aproape de procentajul pe care PNL ar trebui să îl ia la aceste alegeri parlamentare.

Este senzațional saltul USR la nivel național. Județ după județ se pare că a început să adore „programul politic” al USR. Județ după județ a început să aprecieze lupta lui Nicușor Dan cu primăriile bucureștene pentru apărarea „valorilor” imobiliare ale finanțatorilor lui. Mie mi se pare până peste poate. Dar în fine, dacă așa spune sondajul „de casă” al USR, așa o fi ! Dar este pentru ei și necredibil pentru alții.

Între timp, în alte sondaje, cifrele sunt complet diferite. Dar acelea nu sunt făcute publice cu atâta tam-tam. În acele cifre, ALDE nu trece pragul iar PMP nu intră nici în marja de eroare. USR, drăguțul, ajunge, spun alți „sondori”, pe la 10%. Alt sondaj, altă situație !

Nu am încredere în USR. Declarațiile lui Nicușor Dan dar și a altora, foarte activi indivizii în această campanie, mă fac să privesc cu suspiciune susținerea USR pentru o nouă Guvernare Cioloș. Comportamentul USR în campanie este, de fapt, anti-Cioloș ! USR atacă furibund PNL ! Acțiunea lor nu mai are nici o logică ! De ce nu atacă PSD ? Pentru că electoratul care i-ar putea vota pe ei se află în curtea PNL. Între acțiunea lor electorală și declarațiile politice este o prăpastie ca de la cer la pământ. Participând la slăbirea PNL, USR face drumul către putere al PSD mai ușor și elimină posibilitatea ca Dacian Cioloș să mai poată prelua guvernarea ! Acesta este adevărul și nu altul.

Cât privește declarațiile împăciuitoriste ale unora și altora când este vorba despre USR am o părere proastă. Când primești palme, de la cineva, nu întorci și celălalt obraz  !

Niciun comentariu: