PMP, alt „mare” partid format prin canibalizare, și-a desemnat candidat de prim-ministru pe Traian Băsescu. Era imposibilă o altă desemnare. Ireală. La fel ca ALDE, PMP ar trebui să își caute votanții care să îi ducă la peste 5% pentru a intra în Parlament. Ei bine, șansele lor de a intra în parlament sunt undeva sub genunchiul broaștei. Chiar cu „locomotiva” Traian Băsescu, chiar dacă Traian Băsescu se sacrifică să fie propunerea pentru prim-ministru a PMP.
Celor două de mai sus li se alătură PRU, partidul lui Diaconu și a lui Sebastian Ghiță care vine cu propunerea Victor Viorel Ponta. Alt partiduleț cu vocația „circului politic”, la fel ca celelalte două de mai sus.
Desemnările celor trei partidulețe sunt împotriva oricărei logici politice. Nici unul nu are garanția intrării în Parlament. Iar desemnarea candidatului de prim-ministru o face, normal, un partid care are vocația guvernării. Singurele partide care pot desemna câte un candidat pentru poziția de prim-ministru sunt PNL și PSD, singurele partide care astăzi, în România, au vocația guvernării. Singurele partide care au o ideologie clară, care au direcții clare de acțiune pe timpul unei guvernări. PNL este adeptul liberalismului, tipul de guvernare specific majorității statelor membre ale UE sau asociate UE, ca și a Uniunii Europene ca organism de sine stătător, iar PSD este adeptul socialismului cu unele idei liberale specific mai ales statelor din spațiul ex-sovietic. Un fel de putinism „european”.
Anunțul partidului de trei parale ALDE a stârnit reacții diverse. Faptul că partidele opozante ideologic îl iau la mișto pe Tăriceanu, nu este de mirare. Este de mirare reacția PSD. Reacție care descurajează votanții ALDE, atât cei fideli cât mai ales pe cei pe care ALDE ar fi dorit să îi atragă prin desemnarea lui Tăriceanu.
Dacă ALDE va câștiga alegerile, mi se pare o dorință îndreptățită a domnului Tăriceanu. Noi pe principiul ăsta mergem — cine câștigă alegerile, în mod firesc, trebuie să propună funcția de prim-ministru, pentru că are cea mai mare legitimitate de la poporul român. Noi ne facem campanii separate, noi avem programul nostru, pe care îl prezentăm. ALDE are o campanie separată și fac același lucru. Au ales să-și anunțe intenția domnului Tăriceanu pentru a fi un posibil viitor prim-ministru. Nici nu ajută, nici nu ne deranjează. Noi ne ducem campania în continuare - spune Liviu Dragnea. Agerpres.Ei bine, infractorul Liviu Dragnea îi taie macaroana lui Tăriceanu, inculpatul. Va ajunge propunere de prim-ministru doar dacă ALDE va câștiga alegerile ! Iar asta înseamnă nici mai mult și nici mai puțin decât obținerea a 50%+1 din numărul de mandate în Parlament ! Lumea se poate înșela vorbind de voturi. Nu este așa. Este vorba despre mandate de parlamentar. Au mai fost situații când unii au obținut voturi dar nu au obținut și mandatele necesare.
Aici trebuie să facem distincție între „câștigarea alegerilor” și „cel mai mare număr de mandate”. Da, un partid care obține cel mai mare număr de mandate în Parlament poate să nu câștige alegerile ! Este absolut normal. Pentru că opțiunea electoratului față de un partid este mai puțin decât opțiunea electoratului pentru o alianță de partide care, punând împreună mandatele obținute formează o majoritate parlamentară.
Câștigarea alegerilor presupune câștigarea a 50%+1 din numărul de mandate în Parlament. În Constituție, la art. 103, Investitura, se vorbește despre „majoritatea absolută” a partidului care propune prim-ministrul, în rest se vorbește despre „partidele reprezentate în Parlament”. Ca să nu mai fie vorbe. Și, pentru o ușoară aducere aminte, Constituția a fost construită și apoi modificată sub controlul înaintașilor PSD de astăzi. Iorgovan și Adrian Năstase la care se adaugă fără nici o îndoială Ion Iliescu sunt cei care au impus în Constituție actualele reglementări. Cât privește contribuția lui Iliescu eu nu am îndoială. Știu cum se făceau legile cât timp Iliescu era Președintele României.
Alina Gorghiu a folosit un termen care se referă la „încăierare”. Da, are dreptate. ALDE a pornit „marea încăierare”. Pentru că ALDE, deși merge singur în campanie, este declarat aliat al PSD. Desemnarea lui Tăriceanu este un semnal pentru PSD că ALDE are un cuvânt de spus și că îl va spune. Desemnarea lui Tăriceanu nu are doar rolul de atragere a unui anume electorat, sensibil la perioada de guvernare a Alianței DA ! Practic, asistăm la un șantaj politic anunțat din timp. PSD nu va câștiga alegerile, nu va avea singur 50%+1 din numărul de mandate în Parlament. Pentru a ajunge la 50%+1 va avea nevoie de aliatul ALDE, dacă acesta va intra în Parlament. Iar aliatul îi spune, prin desemnarea lui Tăriceanu, că ar dori să dea candidatul alianței de guvernare pentru poziția de prim-ministru. Dacă PSD nu va accepta, aliatul se va retrage din alianță. Nu este exclus ca în strategia ALDE aceeași situație să fie valabilă și pentru alianța care se constituie în jurul PNL. Ne dați poziția de prim-ministru, participăm la alianța pentru guvernare. Slabe speranțe !
Bănuiesc că aceeași logică este și în tărtăcuța cu Băsescu. Tot despre șantaj politic vorbim și aici, anunțat din timp. Dacă PMP intră în Parlament, Băsescu are, la fel ca Tăriceanu, două variante: se aliază cu PSD pentru a asigura majoritatea parlamentară sau se oferă alianței formate de PNL.
Toate acestea sunt posibile doar în situația în care ALDE sau PMP vor intra în Parlament. În cazul PRU, nu va fi la fel. PRU adună susținătorii lui Ponta care nu îl vor pe Dragnea. Dacă PRU intră în Parlament, PSD va avea alături și voturile parlamentarilor PRU, fără nici cea mai mică îndoială.
Tot Alina Gorghiu a pus punct zvonurilor că PNL va forma o majoritate cu ajutorul PMP dacă acesta din urmă va intra în Parlament. PNL va rămâne mai bine în opoziție decât să fie aliat cu PMP. Nu este de glumă. Amintirea CDR care a clacat la guvernare din cauza lui Băsescu și a PD de atunci nu a ieșit din mintea celor care se uită cu atenție la viața politică. O eventuală alianță la guvernare a PNL și celorlalți care îi vor fi alături cu PMP este sortită eșecului de la început. Traian Băsescu este omul care dezbină, care distruge totul jurul lui.
Să vedem ce fel de încăierare va fi în următoarele zile. O fi „bătaie cu perne” sau o fi una serioasă, dură, așa cum stă bine unor politicieni cu sânge în instalație.
Este evident, pe zi ce trece, că viitorul României este la răscruce. Către est sau către vest ? PSD își pregătește deja terenul pentru un drum către est: critică UE, critică NATO, alintă pe Putin, alintă pe Erdogan, unii dintre ei consideră că apărarea națională nu mai este așa de importantă, au căpătat tente naționaliste. PNL se menține ferm pe poziția anunțată de când s-a reînființat după revoluție: UE, NATO, integrare mai multă, apărare mai multă, dezvoltare mai multă, bunăstare mai multă, administrare mai bună.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu