marți, 22 noiembrie 2016

Campania ... „nu este foarte dinamică” ! Clasa politică nu s-a reformat.


Aflat la Iași, la firma Antibiotice Iași, la o dezbatere despre piața farmaceutică, Președintele Klaus Iohannis a reiterat crezul său privind reforma clasei politice.
Nu e foarte dinamică campania și cred că aici încă o dată se vede de ce avem nevoie de reformă în clasa politică. Avem nevoie de oameni noi și de oameni cu experiență. Eu cred că putem să le dăm o șansă. Poate au avut un start mai slab și urmează câteva săptămâni mai bune
Păi ... indiferent cum o dai și cum o întorci, cam așa este. Are dreptate.

Clasa politică este formată din membrii activi ai partidelor, cei care ajung să reprezinte partidele și electoratul care le susține, electorat format din cei care dau partidelor motivația actului politic, în structurile politice ale administrației publice locale și centrale, în Parlament - organism al statului eminamente politic -, în diferite agenții guvernamentale sau cu diferite grade de independență administrativă.

Dintre partidele vechi, cu ani de vechime în spate, au mai rămas două: PNL și PSD (PSD fiind continuatorul socialiștilor interbelici, pentru că a fuzionat cu socialiștii lui Cunescu, cu niște ani în urmă !). Partidele post revoluționare au cam dispărut. A dispărut și PNȚ-ul, resuscitat de Corneliu Coposu dar îngropat de „unul mic cu capul mare”, Pavelescu și tutorele lui Miluț.

Partidele emanate de revoluție și-au epuizat „benzina” și au intrat în diferite combinații politice, în marea lor majoritate. PRM-ul înființat de Vadim Tudor este încă în viață ca un fel de „legumă politică”.

PNL a început o reformă internă. A profitat de faptul că a avut un an la dispoziție, oferit de Guvernarea Cioloș, și a comis acte de reformă internă. Dureroase și foarte dureroase, mai ales că procesul de reformă s-a desfășurat în paralel cu procesul de fuziune cu PDL - aripa democrată, condusă de Vasile Blaga. Fuziunea are și acum efecte nedorite. Mici grupuri din fostul PDL și chiar fostul PNL plecând către alte zări după ce procesul de reformă internă nu le mai oferă satisfacția funcțiilor politice sau garanția unor funcții publice. Totuși, reforma internă continuă chiar dacă PNL este în fața marelui examen numit alegerile parlamentare. Listele PNL pentru alegerile parlamentare sunt curate sau aproape curate. Era loc de mai bine însă ar trebui să fii orb să nu observi schimbarea. Iar schimbarea este completată de susținerea pentru candidatura la desemnarea ca prim-ministru a lui Dacian Cioloș și a programului lui „România 100”.

PSD nu a făcut reforma internă. Are ca lider național un infractor, pe Liviu Dragnea. Listele PSD pentru alegerile parlamentare sunt dominate de lideri ai partidului cu mari sechele penale. Nu trece săptămână să nu vedem cum alți și alți lideri ai PSD, centrali sau locali, au treabă cu Justiția pentru fapte comise anterior sau, la unii, chiar de curând.

Despre celelalte partide nu sunt prea multe de spus. USR, construit în jurul lui Nicușor Dan și a Clotildei Armand este o combinație de persoane și personalități care acoperă întreg spectrul politic. De la extrema stângă la extrema dreaptă. Când și când aflăm de la jurnaliști cum candidații USR au comis sau comit câte o faptă imorală. Unul își face concetățenii „troglodiți” ! În înțelepciunea lui, USR-istul cere votul „troglodiților” să îi reprezinte în Parlament ! El ce o fi ? Troglodit șef ? Alți membri ai USR au votat la două mâini în consiliul general al Capitalei. Și-a dat demisia, dar tot al USR este ! Ca atare, la USR nu este vorba despre o reformă ci despre formarea partidului iar acum ei adună cam ce pot dintre cei care au orgoliul răscolit de propria valoare. O țin langa-balanga cu anticorupția deși ei au cam multe de răspuns cu privire la comportamentul ca persoane. Dacă este să ne luăm după DEX, actele imorale ale unor lideri ai USR sunt acte de corupție !

ALDE este o adunătură de idolatri ai lui Tăriceanu și de refuzați ai PNL. Bine, s-au mai adunat unii și alții de pe ici colo însă ALDE nu are ce reforma. Este constituit pentru protejarea celor care refuză schimbarea.

PMP-ul lui Traian Băsescu este un partid de tipul „sectă religioasă”. Aici nu ai ce reforma. Este aproape imposibil să faci așa ceva.

Campania electorală trebuie să deschidă ochii alegătorilor cu privire la proiectele politice prezentate de partide. Sub acest aspect, în afara proiectelor prezentate de PNL și, cumva, ideile politice prezentate de USR, avem niște „proiecte” ale PSD, lăudate de Alina Mungiu Pippidi ca fiind cele mai „serioase”. De fapt, proiectele PSD sunt aiuristice. Sunt nesustenabile. Sunt promisiuni care nu au nici o șansă de a fi puse în practică pentru că ele sunt deja o listă de pomeni electorale. O minimă lectură a unor analize asupra economiei, a structurii PIB și a creșterii acestuia ne arată că sub conducerea PSD, de ani și ani de zile, structura economică a României nu diferă prea mult de structura de pe timpul comunismului ! Cât mai stăm pe loc ? Cât mai vânăm creștere economică pe mărire de salarii și reducere de TVA ?

Presa, care ar trebui să prezinte elemente de campanie ale partidelor și nu să le analizeze (!), prezintă emisiuni de can-can politic. Campionii can-can-ului sunt vocalii de la PSD, ALDE și PMP. Nu au programe politice reale și excelează în scandaluri media.

Are dreptate Președintele. Campania nu este „foarte dinamică”. Nu are cum fi dinamică din moment ce este plină de insulte și denigrări. Iar în Parlamentul viitor, în guvernul viitor, cu insultele și denigrările de acum nu se pot face legi sau acte de guvernare.

Nici nu ai cum avea campanie doar cu un partid politic reformat ! PNL face ce poate. Dar nu are cu cine să se compare !

Niciun comentariu: