miercuri, 9 noiembrie 2016

Scrisoarea de felicitare pentru Președintele ales al SUA, Donald Trump, adresată de Președintele Klaus Iohannis

Pe site-ul Președinției sunt prezentate aspecte din scrisoarea de felicitare a Președintelui Klaus Iohannis adresată lui Donald Trump după aflarea rezultatelor alegerilor.

Nimic special, pot spune, pentru că nimic special nu este acum. Este însă o confirmare a continuității angajamentelor asumate de România în multiplele relații cu SUA. Și, îndeosebi, se pune accentul pe cooperarea economică, dimensiune a cooperării care poate fi dezvoltată.

Ce va face Trump ? Naiba știe. Să așteptăm să ia în primire funcția și să dea prima declarație de intenție. Până atunci, mergem cu ce avem. Pentru că nu văd cum să se schimbe ceva până atunci.

09 noiembrie 2016
Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a adresat o scrisoare de felicitare Președintelui ales al Statelor Unite ale Americii, domnul Donald Trump.
Cu acest prilej, șeful statului român a evidențiat relaţia solidă dintre România și Statele Unite ale Americii, prin Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI, element cheie în dezvoltarea profilului strategic al țării noastre, în calitate de membru NATO și UE.
Totodată, Președintele Klaus Iohannis a subliniat angajamentul ferm al României de a aprofunda cooperarea bilaterală în domeniul securității și de a continua să acționeze, în calitate de aliat și partener strategic de încredere al SUA, conştient de toate implicaţiile care decurg din această postură.
Președintele României a mai transmis, în mesajul său, şi că dimensiunea de securitate a Parteneriatului Strategic cu SUA, caracterizată de o cooperare continuă și aprofundată, a înregistrat numeroase succese și a permis României să acționeze astăzi ca furnizor de securitate în regiune, în Europa şi nu numai. România este pe deplin conștientă de responsabilitățile care provin din calitatea de aliat și partener strategic al SUA.
Mesajul Preşedintelui Iohannis mai arată că România înțelege pe deplin să contribuie la eforturile comune menite să promoveze stabilitatea și securitatea în regiune și la nivel global şi subliniază că‎ România este pregătită și capabilă să aprofundeze cooperarea bilaterală în domeniul securității.
Președintele Klaus Iohannis a accentuat și importanța dezvoltării dimensiunii economice a Parteneriatului Strategic cu SUA, care oferă numeroase oportunități de a aduce mai multă prosperitate, în beneficiul ambelor națiuni.
Șeful statului a exprimat întreaga disponibilitate de a conlucra cu noul președinte american în promovarea obiectivelor comune și a unei relații transatlantice puternice și dinamice, arătând că SUA poate conta pe sprijinul ferm al României în promovarea democrației, drepturilor omului și statului de drept.
Scrisoarea de felicitare poate fi citită și ca o „garanție” pentru continuarea unei relații speciale.

În mod sigur, Donald Trump a primit și primește mesaje de felicitare. Este evident faptul că toată lumea oferă garanții că totul este în regulă. Hai să nu fiu prea larg, majoritatea oferă garanții. Alții însă îi vor propune întâlniri pentru a stabili cum vor juca pe scena internațională. Uniunea Europeană, Rusia, China, Canada și Mexicul sunt evident interesate de viitorul parcurs al politicii americane. Japonia se pare că are unele probleme. Depinde de SUA. La fel Coreea de sud.

Lumea arabă este cea mai agitată. Israelul își freacă mâinile. A fost ales Trump, se termină și „pacea socialistă” în orientul mijlociu.

În toată harababura asta, România transmite că rămâne pilon de stabilitate politică și militară și, contributor la securitatea zonală și mondială, ca partener al SUA ! Partener special !

Niciun comentariu: