duminică, 13 noiembrie 2016

Socialistul pro-rus Rumen Radev este noul Președinte al Bulgariei.


Este evident că vor urma unele poziționări de politică externă în Bulgaria și în domeniul apărării. Depinde ce prerogative are Președintele în Bulgaria.

Boiko Borisov, prim-ministrul Bulgariei și-a înaintat demisia.

Va fi interesant de urmărit ce se va întâmpla.

Ce vom avea la sud ? Un prieten sau doar un „coleg” în UE și NATO ? Ce va face Bulgaria cu oportunitățile de securitate prognozate în urma summit-ului de la Varșovia ? Va mai accepta Bulgaria forțe militare americane pe teritoriul ei pentru întărirea flancului sud-estic al NATO ?

Boiko Borisov a avut o atitudine descurajantă pentru România în privința întăririi flacului NATO unde suntem împreună. Cu noul Președinte al Bulgariei, declarat clar în favoarea Rusiei și a relațiilor cu Rusia, cu viitorul prim-ministru pe care Rumen Radev îl va desemna (după alegeri parlamentare anticipate !), se pare că vecinul de la sud nu va mai fi așa de sigur. Să sperăm că Bulgaria nu va părăsi UE și NATO ! Evident, va fi o voce pro-rusă ca și până acum, ceva mai accentuată, se va alătura foarte deschis și apăsat curentelor politice care vor să recunoască raptul Crimeei dar și alte acțiuni ale Rusiei în zona Mării Negre. Zic, nu dau cu parul.

În curând vom afla. Trebuie să știm precis ce vecin avem la sud. La sud-vest avem Serbia care este, la rândul ei pro-rusă, care face aplicații în Serbia cu forțele armate ale Rusie, care are relații cu Rusia care nu o califică pentru aderarea la UE. Ungaria este orientată către vest. Cu unele excese, are direcția vest. Mai avem problema care se va tranșa în această noapte, rezultatul alegerilor din R. Moldova. Pe undeva, ziua asta este nasoală.

Niciun comentariu: