Un articol interesant și ușor de înțeles pe site-ul PE accentuează preocuparea parlamentarilor europeni pentru o UE mai puternică. Evident, fără a slăbi NATO ci pentru a completa sistemul de securitate și apărare european, al UE, acolo unde NATO nu intervine.
Sunt susținătorul unei astfel de idei și sper ca după ani și ani de zile de „târguială” și de „clarificări” politice, toți factorii de decizie ai UE dar și parlamentele naționale să accepte că UE trebuie să facă mai mult pentru apărarea UE și a statelor membre și pentru securitatea UE.
Pun articolul pe blog.
„O cooperare mai puternică în domeniul apărării s-a aflat pe agenda statelor membre ale UE în ultimul timp și a fost, de asemenea, un subiect proeminent al sesiunii plenare din luna noiembrie. Deputații s-au alăturat vocilor care îndeamnă țările UE să aloce 2% din PIB pentru apărare și solicită, de asemenea, o serie de inițiative comune la nivelul UE.
Contextul îl reprezintă o deteriorare a securității în Europa și în jurul său, iar noua administrație din SUA ar putea fi reticentă în sprijinirea securității Europei cu ajutorul NATO. Aflați mai multe detalii în video-ul nostru pe acest subiect.
Europa se confruntă cu amenințările din Rusia, războiul civil din Africa de Nord și Orientul Mijlociu, terorismul, imigrația etc. Nicio țară nu poate face față singură acestor presiuni și trebuie să-și intensifice atât securitatea internă, cât și apărarea externă.
Acest lucru este susținut și de opinia publică. Două treimi (66%) dintre cetățenii UE ar dori ca UE să intervină mai mult în politica de securitate și apărare decât în prezent, arată datele din Eurobarometru 85.1.
NATO
Eurodeputații recomandă alocarea a 2% din PIB pentru apărare, crearea unor forțe multinaționale și un cartier general UE pentru comanda și gestionarea operațiunilor de criză. De asemenea, eurodeputații cer o revizuire substanțială a Politicii de Securitate şi Apărare Comună (PSAC), pentru a permite UE să acționeze acolo unde NATO nu o face.
Aceste inițiative nu au ca scop să slăbească NATO, dimpotrivă. „De asemenea, NATO are ca scop promovarea și apărarea valorilor care ne-au adus împreună în UE”, a punctat raportorul privind rezoluția PESC Ioan Mircea Pașcu (S&D, RO). Raportul dumnealui pe această temă a fost adoptat miercuri de Parlament.
Ce urmează?
În luna decembrie, în sesiunea plenară, este de așteptat ca europarlamentarii să vorbească din nou despre solicitările lor, în contextul în care discută pregătirile pentru Consiliul European. Summit-ul UE din 15 și 16 decembrie va aborda consolidarea cooperării UE în materie de securitate externă și de apărare.
REF. : 20161118STO51800”
Video-ul recomandat se poate viziona accesând link-ul pus de mine la început.
Apărarea, în sensul restrâns, nu se poate realiza cu eficiență fără a avea un sistem de securitate corespunzător. Iar la acest capitol, al securității, statele europene stau bine sau mai puțin bine la nivelul fiecărui stat însă la nivelul Uniunii Europene situația este nesatisfăcătoare. Chiar dacă structurile de securitate ale statelor membre ale UE colaborează între ele, chiar dacă structurile de ordine publică cooperează între ele, chiar dacă justițiile europene colaborează între ele nu există o abordare unitară iar asta înseamnă că securitatea europeană este slabă. Dacă vrem ca UE să fie mai mult decât un spațiu fără taxe vamale la trecerea mărfurilor, capitalurilor, serviciilor și persoanelor peste frontieră, atunci trebuie să începem să ne construim o securitate și o apărare în comun.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu