miercuri, 9 noiembrie 2016

Trump este Președintele SUA. Punct !

Place sau nu, Donald Trump este Președintele ales al SUA. De acum încolo, orice referire la Trump ar trebui să fie însoțită analize ale posibilelor acțiuni sau inacțiuni ale administrației americane. Iar pe noi, cei din afara SUA, acestea ne interesează.

Nu are importanță cine la votat sau nu. Important este doar faptul că viitorul Guvern american va fi condus de către Donald Trump. Are decizia guvernamentală în mână. În mâna lui !

Presa a tot clamat că republicanii l-au sancționat din cauza comportamentului. Aiurea ! Republicanii s-a aliniat repede și frumos în spatele lui Trump pentru că el va alege miniștrii dintre republicani. Îi va mulțumi, civilizat, lui Hillary Clinton pentru oferta de colaborare însă miniștrii vor fi de la republicani. Putem accepta că anumite personaje care i-au fost alături ani și ani de zile vor ocupa funcții și demnități publice. Este o „modă” în toată lumea. Problema noastră va fi să vedem cine sunt cei care vor forma „sistemul” ! Pentru că aceștia vor fi cei care vor da nota de guvernare a administrației Trump.

Citeam, în presa străină socialistă (britanică), declarații ale unor americani. Minoritățile sexuale sunt speriate. Afro-americanii sunt alarmați. Feministele sunt îngrozite. Ecologiștii prognozează apocalipsa. Susținătorii lui Clinton reclamă sfârșitul democrației și al libertăților individuale. Libertăți obținute sub guvernările socialiste. Revenirea la tradiția americană, la liberul arbitru, la eliminarea „corectitudinii politice”, la libertatea inițiativei private va scoate din schema de guvernare pomenile sociale. Normal, votanții lui Trump au fost declarați „țărănoi” de către elitele de stânga. Elite obișnuite cu sinecurile socialiste.

Dacă eliminăm îngrijorările socialiste, trebuie să scormonim în trecutul republicanilor pentru a vedea ce vor ei. Socialiștii britanici sunt alarmați că Trump va introduce protecționismul iar lumea dependentă de dolar se va prăbuși. Toți sunt îngrijorați că politica scăderii taxelor ar îndatora și mai mult America și va pune presiune pe restul lumii. China este adusă în față cu rezervele ei uriașe de dolari, trilioane, care scoși pe piață într-un război economic cu SUA ar prăbuși lumea. Da, ar prăbuși lumea socialistă. Iar lumea aia care se poate prăbuși este clientul comercial al Chinei ! Va face China pasul ?

O prezentare a lui Trump nu îi este favorabilă. Este omul spectacol însă nu este foarte eficient cu propria avere. Este omul care riscă. Iar firmele lui au intrat mereu în dificultate din cauza acțiunilor riscante. Tipul are bani și știe să îi piardă. Se pare că alții au grijă să conducă anumite afaceri unde el nu se bagă iar de acolo îi vin banii. Este un speculant. Iar imaginea de speculant, de om care merge la risc, nu se prea pupă cu imaginea de Președinte al SUA.

Trump are nevoie ca de aer de Congres. Congresul este dominat, copios, de republicani. Ca atare, Trump va conveni cu republicanii fiecare pas politic. Bănuiesc că republicanii îi vor lăsa un spațiu de exprimare, un spațiu în care „măscăriciul” Trump să se producă în fața publicului, să își satisfacă nevoia de spectacol pentru a fi util atunci când este nevoie. De aici trebuie să înțelegem că vom fi atenți la ce spune Trump, dar și mai atenți la ce spun și fac miniștrii lui ! Pentru că aceștia vor forma sistemul administrației americane. Tot ce a construit Obama până acum va pleca odată cu acesta, potrivit tradiției americane. Trump este reprezentantul anti-sistemului socialist, sistem instaurat de socialiști care a avut șansa să funcționeze timp de o generație ! Clinton și Obama s-au succedat relativ repede, între ei fiind George W. Bush.

Nu știu să fac predicții dar nici nu cred că Trump va schimba, peste noapte, politica externă a SUA. Iar asta ne interesează în mod deosebit. Nu o poate schimba pentru că SUA se hrănește din ce face în exterior, din „exportul de democrație”. Schimbarea politicii externe a SUA va afecta direct economia SUA. Ce produce economia americană trebuie consumat. Iar politica externă a SUA este zona în care economia SUA are cele mai mari șanse de dezvoltare. Nu este exclus ca Trump să primească acele informații care să îi stimuleze apetitul pentru „cucerire”, pentru dominație pe glob. De aceea nu cred că se va împăca cu expansivul Putin sau cu expansivii chinezi. Iar cu lumea musulmană deja a stabilit niște jaloane: Israelul va fi apărat, creștinismul va fi apărat iar asta spune multe. Lumea musulmană va avea în Trump un adversar dificil. Îndrăznesc să spun că și Turcia. Erdogan va trebui să fie foarte atent la ce mai spune despre SUA și ce îi va mai cere.

Trump trebuie tratat ca Președintele ales și nu ca „maimuțoiul” îndrăgostit de propria imagine. Trump trebuie tratat în considerarea demnității pe care americanii i-au dat-o. Altfel, înseamnă că suntem la fel de lipsiți de minte ca jurnaliștii mediei noastre.

Niciun comentariu: