luni, 14 noiembrie 2016

România înconjurată.


Cei de la HotNews au un articol bun cu privire la situația politică actuală în țările din jurul României. Pot exista diferențe de interpretare a situației însă ea, în general, este aceasta la care are ar trebui adăugat un gogoloi mare și roșu în interiorul României. Un gogoloi care să ne arate că și noi, românii, putem deveni o anexă a Rusiei prin intermediul PSD, ALDE sau a altor aliați ai lor, unii fermi, alții de conjunctură. Și conjuncturi politice pot apare de unde nici nu te aștepți (chiar dacă noi știm, să luăm de bune declarațiile unor actori politici așa cum sunt ele reproduse de presă).

Față de țările din jur care au o orientare pro-rusă mai mult sau mai puțin fermă - roșul mai palid ne arată că sunt pro-ruși dar nu habotnici -, la noi situația este albastră, deocamdată, noi suntem mai ferm ancorați în sistemul de securitate al NATO și în comunitatea europeană. Susțin cele afirmate prin votul popular.

În Bulgaria, votul popular l-a dus în fruntea statului pe Rumen Radev, cu un procent uriaș față de contracandidata lui pro-europeană și pro-atlantistă,  bulgarii știind foarte bine că socialistul Radev este pro-rus și că promisiunile lui electorale sunt orientate către un concubinaj cu Rusia și o „retragere” strategică din relațiile occidentale - NATO și UE. Situația nu este foarte bună de acum încolo. Boiko Borisov, prim-ministrul orientat către UE și-a dat demisia. În Bulgaria nu este exclus ca Președintele Radev să aibă Parlamentul și Guvernul lui care îl vor sprijini să se orienteze către Rusia ferm. Iar o astfel de situație devine complexă. Ce vor face bulgarii cu reglementările UE ? Care va mai fi regimul liberei circulații a persoanelor, valorilor, mărfurilor și bunurilor între România și Bulgaria ? Care va mai fi nivelul de colaborare româno-bulgară pentru securitatea frontierelor ? Cum va arăta colaborarea și cooperarea româno-bulgară în interiorul NATO pentru punerea în aplicare a deciziilor NATO de întărire a securității alianței în sud-estul Europei ? Boiko Borisov era reticent la conceptul întăririi prezenței militare NATO în apele maritime bulgare. El dorea iahturi și turism. Rumen Radev este pro-rus cu clăbuci, așa că această opoziție se va accentua probabil. Va mai participa Bulgaria cu trupe la brigada NATO de la Craiova condusă de România ? Și multe alte întrebări pe care acum nu le știu dar pe care mi le voi pune pe măsură ce Bulgaria se va reorienta în politica sa externă.

În R. Moldova, votul popular majoritar, cu un plus de peste 9%, a adus în prim plan pe naționalistul moldovean și pro-rusul Igor Dodon. În condițiile în care actualul Guvern pro-european a reușit să stabilizeze țara cu unele ajutoare de la UE și România, de la FMI și BM. După ce populația care a ieșit la vot într-un procent de peste 53% a ales „calea pro-rusă a lui Dodon”, trebuie să ne determine să gândim mai mult cu capul și să renunțăm la sentimentalisme care nu și-au dovedit eficiența. Trebuie să înțelegem că populația R. Moldovei a înțeles ajutorul dat de noi și alte state europene ca pe „un drept” al lor la care noi și ceilalți europeni eram obligați ! Nu doar noi, ci toți cei care au finanțat R. Moldova să depășească greutățile crizei severe în care se afla trebuie să fim atenți la calea aleasă de R. Moldova. Este evident că pro-europenismul dar mai ales pro-românismul au pierdut. Vorbim de o opțiune politică a majorității populației din R. Moldova. O opțiune fermă, fără nici o portiță de interpretare. A câștigat sentimentul național moldovenesc și afinitatea către spațiul de cultură rus. Vorba lui Dodon spusă cu emfază: frate-frate dar brânza este pe bani. Acum trebuie să fim și noi la fel de pragmatici. Da, brânza este pe bani iar tu, R. Moldova, ai niște bani de dat înapoi. Împrumuturile românești oferite R. Moldova, nerambursabile (!), ar cam fi cazul să fie oprite. Împrumuturile viitoare, de vor fi, vor trebui să fie date cu respectarea riguroasă a condiționalităților de pe piața internațională bancară. Nu mai merge să dai bani cu dobândă mică (sentimentală !), pentru că „brânza este pe bani”.

Alegerea lui Dodon complică lucrurile în acest spațiu geografic dintre România și Ucraina - aflată în plin război cu rușii preferați de Dodon. Pot eu judeca că prin alegerea lui Dodon, Transnistria se extinde de la Nistru la Prut ? Pot. Nimic nu mă mai împiedică. Mai ales după ce Dodon a dat acele declarații din timpul campaniei electorale de la ei. Mai mult, R. Moldova va recunoaște ocuparea Crimeei de către Rusia ca fiind o acțiune normală. Iar Ucraina este cel mai mare vecin al R. Moldova, comerțul R. Moldova cu Rusia va trece prin Ucraina, în majoritatea lui. Pot gândi și mai departe. Armata R. Moldova se pregătește de ceva timp cu forțele armate ale României, SUA și alte state membre NATO. România și alte state au contribuit și la echiparea mai bună a Armatei R. Moldova. Probabil că după această alegere, parteneriatul de securitate cu R. Moldova al României și a NATO va înceta. Să ne amintim de protestele organizate de Dodon la vizitele geniștilor americani în R. Moldova ! Consecințele alegerii lui Dodon sunt foarte multe. Enorm de multe și foarte neplăcute. Dacă Dodon denunță Acordul de asociere cu UE, încetează toate avantajele obținute de R. Moldova de la UE. De la libera circulație a persoanelor la liberalizarea comerțului cu produsele moldovenești în statele membre ale UE. R. Moldova are majoritatea relațiilor de comerț cu Uniunea Europeană ! Țara care va aplica reglementările UE cu R. Moldova este România. Se revine la controlul amănunțit la frontieră. Conexiunile energetice cu R. Moldova vor bate pasul pe loc. Este evident că am făcut cheltuieli ineficiente până acum. Revenirea R. Moldova în sfera de influență rusă oprește efortul României și al UE de a scoate R. Moldova de sub influența rusă. Iar energia este cea mai importantă „marfă” de export a rușilor alături de instabilitate geopolitică și agresiune.

Serbia are o relație specială cu Rusia. Atât de specială încât o aderare a Serbiei la UE este foarte problematică. Colaborarea militară dintre Serbia și Rusia reprezintă pentru noi un semnal neplăcut. Rușii sunt direct la frontierele noastre prin Serbia.

Acum, după  ziua de ieri, prin R. Moldova, rușii au mai făcut un pas. Cât privește Bulgaria, aici este mai mult de așteptat, dar după votul dat de bulgari nu este mare lucru să aflăm cine știe ce minuni.

Noi suntem „protejați” temporar pentru că avem Președinte pe Klaus Iohannis și încă avem un guvern pro-european și pro-atlantist. Vom avea o mare, mare problemă dacă în urma votului popular de la alegerile parlamentare românii cu drept de vot pro-europeni și pro-atlantiști vor sta acasă și vor vota doar cei care și-au făcut din liderii PSD, ALDE, PRU și PMP „icoane”. Dacă vor câștiga cei din PSD, ALDE, PRU și PMP, atunci noi, românii, ne vom apropia mai mult de „ofertele” Rusiei. Nici nu este nevoie să fac cine știe ce demonstrație. Ultimele declarații ale lui Victor Viorel Ponta, unul dintre liderii PSD cel mai curtat și popularizat de presa ostilă Președintelui Klaus Iohannis și lui Dacian Cioloș sunt edificatoare: nu ar mai trebui să alocăm 2% din PIB pentru apărare că Rusia nu ne este dușman ! Iar asta înseamnă o dezarmare a Armatei României și revenirea acesteia la nivelul unei așa-zise forțe militare. Este evident că Victor Ponta, candidatul PSD de Gorj, face jocuri străine. În nici un caz favorabile României. Traian Băsescu denigrează Uniunea Europeană și chiar mai dă cu pietre în Alianța Nord-Atlantică. Ceva nu este în regulă cu el, după ce a ieșit de la Cotroceni s-a schimbat aproape radical. Și acesta face jocuri necurate. Iar eu îl bănuiesc că prin manifestările lui publice cu privire la R. Moldova a făcut jocuri murdare în favoarea lui Dodon.

USR, care se declară partid anti-sistem, fără a explica în mod clar care sistem, pentru că România ca stat este un sistem, convenit prin Constituție, în care partidele politice au rolul lor bine definit pentru a apăra democrația, este pro-european dar nu este și pro-atlantist ! Acest lucru trebuie spus ferm. Practic, USR este un fel de curent politic globalist. O replică a formațiunii politice a Maiei Sandu din R. Moldova. Un curent politic la fel de nefavorabil României ca socialiștii din PSD, oportuniștii din PMP, sau așa-zișii liberali din ALDE.

Urmăm noi. Se vor deștepta românii ? Vor înțelege ei că PNL alături de Președintele Klaus Iohannis și având ca prim-ministru pe Dacian Cioloș este cea mai bună soluție pentru a rămâne o pată albastră în mijlocul roșului politic care ne înconjoară ? Singurul partid pro-european și pro-atlantist din România este PNL. Devine deja un adevăr istoric.

Niciun comentariu: