sâmbătă, 26 noiembrie 2016

Sistemul medical este mai ceva ca o mafie ! Controlul la ANT este „înfiorător” ! Adevărul este altul decât cel prezentat de Firea și acoliții.


AgerpresVoiculescu: Nereguli grave la Agenția Națională de Transplant în procedurile de alocare a organelor și prioritizarea pacienților

Suntem în campanie și avem de lucru pentru a arăta că unii actori politici sunt mai buni decât alții. Este corect. Este însă incorect să nu vedem ce se întâmplă în țară pe timpul acestei campanii.

Articolul din Agerpres înfioară pielea pe cititor. La o primă lectură poți spune că așa ceva este ireal, mai ales când vezi cifrele ! Poți accepta, pentru un motiv sau altul una-două excepții dar să vezi excepții de 60 - 80% când ai pacienți care așteaptă de 9 ani de zile este peste poate. Nu mai vorbim de excepții, vorbim de practică mafiotă. Vorbim de „pile, relații și legături”, putem bănui acte de corupție, fără nici o teamă, putem vorbi de „condamnări la moarte” a celor care sunt mai săraci sau mai puțin celebri, incapabili „să plătească onoarea de a fi salvați”. Fără corupție în sistemul de sănătate, toate rezultatele negative ale controalelor din ultimul timp nu ar exista. Constatările negative ne arată că sistemul de sănătate a fost confiscat de familiile „medicale”. Dorința de bogăție și lux a unora a fost mai importantă decât viața oamenilor.

Acum văd în altă lumină teribila încercare a lui Traian Băsescu și a acoliților de a privatiza sistemul de sănătate. A fost o înțelegere între sistemul mafiot din sănătate și Traian Băsescu alături de unii dintre politicienii care îl secondau îndeaproape. Nu degeaba „intelectualii” lui Băsescu încă mai bat apa'n piuă pentru privatizarea sistemului. Ar fi o enormă eroare din punct de vedere politic.

Dar să vedem ce a rezultat în urma controlului la ANT. Comunicat de presă al ministerului.

Comunicat de presă
Raportul Corpului de control la Agenția Națională de Transplant

Ministerul Sănătății a decis să sesizeze organele abilitate în urma verificărilor efectuate de Corpul de control la Agenția Națională de Transplant. Această decizie nu afectează în niciun fel activitatea de transplant din spitalele în care se efectuează astfel de proceduri.

În urma verificărilor, Corpul de control a constatat nereguli grave în legătură cu acreditarea centrelor unde ar trebui să se facă prelevarea de organe. Corpul de control a verificat, prin sondaj, patru spitale acreditate pentru această activitate și a constatat că ANT a acreditat spitalele pentru transplant, deşi acestea nu îndeplineau criteriile minime stabilite prin lege. 

Din cauză că nu aveau aparatura necesară declarării morţii cerebrale, în spitalele verificate nu s-a desfăşurat nicio activitate de prelevare de organe până în prezent. Deoarece în urma controlului prin sondaj s-au găsit nereguli în 100% dintre centrele verificate, ministrul sănătăţii, Vlad Voiculescu, a decis verificarea activităţii tuturor centrelor de transplant din ţară.

De asemenea, s-a constatat că la Agenția Națională de Transplant nu există proceduri şi criterii clare de alocare a organelor către pacienţii care au nevoie de transplant. Agenţia nu are un registru pentru fiecare tip de organ prelevat şi, deşi are responsabilitatea legală, ANT nu elaborat normele legislative pentru organizarea şi funcţionarea registrelor naţionale pentru celule şi ţesuturi destinate transplantului. 

În lipsa unui registru integrat, fiecare spital întocmește liste proprii de așteptare, care nu sunt integrate la nivel naţional. Astfel, este încălcată Legea 95 din 2006, care prevede clar că Agenţia Naţională de Transplant gestionează registrele naţionale, prin care se asigură monitorizarea continuă a activităţii de transplant, a activităţilor centrelor de prelevare şi a centrelor de transplant. 

Corpul de control a identificat posibile nereguli și în privința derulării unor proiecte cu fonduri europene și în cheltuirea banilor publici. Astfel, directorii instituției au primit bani ca prestatori de servicii în cadrul unui proiect care se referea la activitatea de transplant, iar pentru achiziția unui studiul de fezabilitate, referatul de necesitate a fost semnat de șoferul instituției, care era încadrat și la compartimentul de achiziții. În fața Corpului de control, el a declarat că nu a știut ce semnează. În acest caz s-a decis sesizarea Agenţiei Naţionale de Integritate privind posibile incompatibilităţi şi conflicte de interese.

”Avem dubii serioase legate de modul în care s-a făcut activitatea de coordonare a transplantului, având în vedere că ANT și-a pierdut o parte din atribuții privind această activitate, atribuții care au fost transferate către Serviciul de Ambulanță București - Ilfov”, a declarat ministrul sănătăţii, Vlad Voiculescu. Mai mult decât atât, Serviciul de Ambulanță București-Ilfov a desfășurat activitatea de coordonare în domeniul transplantului fără a fi acreditat. 

În mai multe comunicări oficiale între Serviciul de Ambulanţă Bucureşti – Ilfov, Agenția Națională de Transplant şi Ministerul Sănătății, domnul doctor Victor Zota apare ca fiind coordonator național de transplant, deşi această funcție nu este definită în legislația actuală, deci nu există. În prezent, legea defineşte funcțiile de coordonator de transplant regional şi la nivelul unității sanitare.

O altă constatare se referă la funcționarea Consiliul Știinţific al ANT, care nu și-a îndeplinit atribuţiile. Deşi trebuia să se întrunească lunar,  între 2013 și 2016 consiliul nu s-a întrunit decât de patru ori. Mai mult, o parte din membrii consiliului nu mai sunt în viaţă.

În urma acestui control, Corpul de control a decis:

  • Sesizarea organele abilitate pentru posibile fapte de natură penală, fals și uz de fals, în legătură cu modul de acreditare a unităților sanitare pentru desfășurarea activităților în domeniul transplantului;
  • Reevaluarea de către ANT a tuturor dosarelor de acreditare pentru verificarea îndeplinirii criteriilor de acreditare şi întreprinderea măsurilor necesare pentru retragerea acreditării unităților sanitare care nu îndeplinesc condițiile din ordinul 860/2013;
  • Elaborarea de către ANT în regim de urgenţă a actelor normative pentru completarea reglementărilor din domeniul transplantului şi pentru transpunerea directivelor europene;
  • Modificarea componenţei Consiliului Știintific al Agenției Naționale de Transplant, având in vedere faptul ca acesta este nefuncţional;
  • Realizarea unei verificări a întregii legislații în domeniul transplantului pentru a se pune în acord toate actele normative incidente;
  • Realizarea în regim de urgență de ANT a diligențelor necesare pentru aprobarea prin ordin de ministru a modului de alocare la nivel național a grefoanelor de organe, țesuturi și celule.


Măsurile solicitate de Ministerul Sănătății nu sunt nicidecum menite să stopeze sau să interfereze cu activitatea de transplant. Transplanturile de organe în România trebuie să continue în condiţii de legalitate şi siguranţă pentru pacienţi. 

Ministerul Sănătății va sprijini instituțiile abilitate pentru a asigura creșterea eficienței activităţii de transplant şi transparenţa în criteriile şi procedurile de alocare a organelor.

În conferința de presă, ministrul Vlad Voiculescu a făcut și alte precizări:
Corpul de control al Ministerului Sănătății a descoperit de asemenea existența unor fenomene care indică suspiciuni cu privire la corectitudinea alocării organelor pentru transplant în primul rând în interesul pacienților și cu respectarea criteriilor de prioritizare medicală. 60% dintre pacienții care au beneficiat de aceste transplanturi au fost înscriși pe lista de așteptare chiar în același an, deși erau pacienți pe lista de așteptare încă din anul 2005. De asemenea, într-un centru și pe o singură arie patologică 80% dintre beneficiarii de transplant au fost înscriși în același an, 2015
Îți pui mâinile în cap ! Îmi vine în minte cu insistență reacțiile de după evenimentul nefast de la „Colectiv”, când s-a aflat că personalul unor spitale nu acordă asistența medicală necesară unor persoane în vârstă pentru că „și așa le așteaptă moartea acasă”. Indivizii păstrau medicamentele și materialele pentru persoanele mai tinere sau persoanele care meritau să trăiască ! Este evident că în cazurile de transplant s-a procedat la fel.
Ministerul Sănătății a sesizat de asemenea organele abilitate cu privire la toate aceste nereguli. Investigațiile în acest domeniu continuă și vor continua, în ciuda oricăror calomnii. Vreau să fac un apel la bunul simț și umanitatea actorilor politici din România pe care-i rog să înțeleagă că aici vorbim de viețile unor oameni, de încrederea în corectitudinea actului medical, încredere care este esențială și în cazul transplantului. Îi rog, de asemenea, să înțeleagă că este profund imoral să transformăm un subiect medical atât de delicat și complex cum este transplantul în cal de bătălie electorală. Când viața ta depinde de un organ, nu ar trebui să conteze că ești din Timișoara, Cluj. Nu ar trebui să conteze deloc dacă ești pacientul unui centru de transplant condus de o anumită persoană și nu de alta. De asemenea, nu ar trebui să conteze dacă ești mai vedetă decât ceilalți pacienți pe lista de așteptare
Cât privește campania deșănțată a Gabrielei Vrânceanu Firea, alimentată și stimulată de directorul spitalului „Sf. Maria”, dr. Copcă, există un punct de vedere foarte clar al Societății Române de Pneumologie.

Comunicat de presă
Comunicat de presă al Societății Române de Pneumologie referitor la activitatea de transplant pulmonar

În urma mediatizării problematicii transplantului pulmonar din România și analizării părerilor experților, Grupul de lucru pentru Transplant Pulmonar al Societatății Române de Pneumologie dorește să-și exprime următorul punct de vedere:

În acest moment sistemul sanitar din România NU este pregătit să susțină în deplină siguranță pentru pacient transplantul pulmonar.

Susținem aceast punct de vedere prin următoarele argumente:

-          Deși actul operator (operația în sine) poate fi sustenabil la noi în țară, monitorizarea post-transplant şi managmentul al complicațiilor postransplant, NU  SUNT FIABILE ÎN ACEST MOMENT ÎN ROMÂNIA.

-          Procedurile complexe care trebuie executate postransplant pentru a diagnostica și trata aceste complicații postransplant pulmonar, extrem de frecvente și complexe NU POT FI EFECTUATE CORECT SI COMPLET în acest moment în România pentru că necesită următoarele coordinate:

1.      O echipă medicală  extinsă, multidisciplinară cu o vastă experiență în domeniu: ATI, pneumologie, reabilitare, radiologie, bronhologie intervențională, cardiologie inclusiv  intervențională, anatomie patologica – ACEASTA NU ESTE DISPONIBILĂ ÎN ACEST MOMENT ÎN ROMÂNIA.

2.      Medicii specialiști din România (ATI, pneumologie, reabilitare, radiologie, bronhologie interventională, cardiologie, anatomie patologică) cu pregătire standard NU POT ASIGURA ACESTE ÎNGRIJIRI POSTRANSPLANT FĂRĂ O PREGĂTIRE AMPLĂ DE DE DURATĂ ÎN CENTRE SPECIALIZATE.

3.       Dotările corespunzătoare pentru aceasta echipă multidisciplinară, laboratoarele și dotările aferente - NU EXISTĂ ÎN ACEST MOMENT ÎN ROMÂNIA.

4.       Medicația posttransplant imunosupresoare (pentru scăderea imunității și diminuarea riscului de rejet, de respingere a organului transplantat) antimicotică (împotriva fungilor, ciupercilor), antivirală, antibiotică de ultimă generație etc presupune costuri imense și necesită obligatoriu absența oricărei discontinuități în furnizarea acestor medicamente -ÎN ACEST MOMENT ÎN ROMÂNIA ACEST LUCRU NU ESTE POSIBIL.

“Experimente de transplant” au avut loc și în Turcia (1999) cu o rată de supraviețuire de 0%.

Colegii noștri din Ungaria au realizat începând cu sfârșitul anului 2015 și începutul anului 2016 transplantul de plamâni la Budapesta după o perioadă de  ani, în care au lucrat și au dobândit experiență profesională sub îndrumarea colegilor de la Viena. Inclusiv în acest moment cazurile complicate din țara lor se operează la Viena.

Menționăm ca Viena este singurul centru care ne-a oferit suportul logistic și medical pentru acești pacienți. Centrul universitar AKH Viena este centrul de referință pentru majoritatea țărilor din Europa de Est și Centrală.

Până în acest moment au fost transplantați 38 de pacienți români de către spitalul universitar AKH Viena, care sunt monitorizați în centrele de referință din țară (București, Timișoara, Iași, Cluj) în strânsă colaborare cu echipa de post-transplant a centrului AKH Viena.

Acești pacienți sunt regulat examinați de centrul din Viena deoarece rata de mortalitate ridicată postransplant se datorează în special complicațiilor apărute post-interventie chirurgicala. (fenomenul de rejet, DE RESPINGERE, de organ).

În aceste centre din Romania există specialiști doar cu o experiență MINIMĂ în acest domeniu (de monitorizare și evaluare post-transplat). Complicațiile severe  ce pot  apare  atât imediat postoperator cât și la distanță pot periclita grav viața pacientului. De aceea este esențială susținerea colegilor de la Viena.

De asemenea, foarte mult timp centrul universitar din Viena a fost singurul centru care a răspuns pozitiv cererilor noastre disperate pentru interveție la acești pacienți critici. Nu a existat și nici nu există suspiciunea asupra colegilor noștrii de “trafic de organe”, acest termen fiind vehiculat mult prea ușor și fără nici o bază fundamentată. De mulți ani singura clinică care răspunde pozitiv la cererile de ofertă pentru transplantul pulmonar este AKH Viena. Între țara noastră (reprezentată de Agenția Națională de Transplant) și Eurotransplant există un acord reînnoit de ministrul Sănătății, toate procedurile respectand legislația în vigoare.

În cadrul Societății Române de Pneumologie s-a constituit  din  6 octombrie 2016 Grupul  de lucru pentru Transplant Pulmonar, sub coordonarea d-lui Prof. Univ. Dr. Ioan Cordoș, grup care nu a fost consultat până în acest moment în această problematică. Ne-am bucura ca în urma acestor dezbateri publice să se găsească o soluție rapidă în favoarea pacienților care necesită transplant. Ne manifestăm încă o dată îngrijorarea în privința forțării acestui act medical.

Societatea Română de Pneumologie își manifestă sprjinul necondiționat în soluționarea pozitivă a acestei situații. 

Societatea Româna de Pneumlogie             Grupul  de lucru pentru Transplant Pulmonar      

                                                                                 al Societății  Române de Pneumologie      

Purtător de cuvânt,                                                        Coordonator

Conf. Univ. Dr. Cristian Oancea                                   Prof. Univ. Dr. Ioan Cordoș 


Lămurit ?

Cine au fost cei care au tolerat o astfel de porcărie ? Cine sunt cei care au încurajat o astfel de porcărie ? Mai toate partidele politice care au fost la guvernare. Deh, „respectul” față de halatele cu care se prezintă mafioții din sănătate pentru a crea impresie a dus sistemul de sănătate în postura de adversar al vieții cetățenilor și nu de apărător al sănătății acestora. Iar semnalele date de minister și ministru, prezentate de presă, sunt edificatoare.

Niciun comentariu: