Există orientări politice destul de bine conturate. Cel puțin pe hârtie. Că în fapt ...
De o parte, este PSD care nici el nu mai știe ce este. Socialist, social-democrat, social-liberal ce o fi pe acolo, dar să fie. De la PSD s-au tot rupt aripi și aripioare condamnând partidul mare că a trădat nobilele idealuri ale socialismului. Între timp, minciuna a cuprins PSD-ul mare dar și aripioarele, o mare parte a liderilor PSD sau a foștilor lideri ai PSD, mai mari sau mici, ajungând în fața justiției care îi acuză de comportament infracțional. În majoritatea cazurilor, plastic vorbind, cei din PSD sunt acuzați de capitalism sălbatic. Funcția și demnitatea publică au fost folosite pentru propria îmbogățire prin fraudarea bugetului de stat și a bugetelor locale. Culmea, nu este specific doar României acest comportament al socialiștilor, se pare că este „boală” internațională. Unde guvernează socialiștii există corupție. Cu cât este mai puternică guvernarea socialistă, corupția este mai mare, mai profundă, mai nocivă pentru societate. La fel de culmea este și susținerea populară pentru socialiști. Există această susținere pentru că permite corupția ! Modelul corupției generalizate practicat de socialiști este mai atrăgător decât modelul democrației consolidate, practicat de alte curente politice.
Acest tabel este luat de pe blogul sociologului Barbu Mateescu. În sinteză, tabelul ne arată că PSD are de fapt un bazin electoral relativ stabil. Nu este vorba doar despre persoanele în vârstă sau despre persoanele cu o slabă instruire, așa cum se tot spune prin presă, mai ales în presa de opoziție, este vorba despre alegători. Alegători care preferă regimul corupt, pentru că mai dă și pe la susținători câte ceva din bunul prăduit decât un regim riguros, legalist, care cere contribuabilului corectitudine oferind, fără doar și poate, corectitudine din partea instituțiilor statului. Regimul democratic nu este așa de „spectaculos” ca cel socialist, nu crează iluzia „șanselor” tragerii lozului cel mare, este insipid, de multe ori incolor, iar pentru cei obișnuiți „să tragă tunul” este chiar „nociv”.
Eu văd în tabel acele limite ale PSD care ne spun că avem, totuși, speranțe să nu ajungem ca Venezuela sau Cuba, sau Coreea de Nord. Acelea sunt dictaturi socialiste.
Tabelul nu merge peste 46% prezență la vot însă ne arată că PSD pierde din „putere” pe măsură ce prezența la vot a alegătorilor crește. Iar de aici apare și speranța că o prezență mai mare la vot, o prezență care să ducă către cel puțin 50%, ar elimina posibilitatea ca PSD și aliatul său ALDE să pună mâna pe putere ! Îndrăznesc să spun că elimină și intrarea în Parlament a aventurierilor politici, născuți în acest an sau anterior, uneori prin „cezariană”. Cum ar fi ALDE chiar, PMP-ul lui Băsescu dar și alții. O creștere a prezenței la vot pune în mare pericol UDMR. Cu o prezență la vot crescută, minoritatea maghiară din România va avea în Parlament doar membrii care s-au înscris în PSD sau PNL, în afara celui care va intra în rândul deputaților care reprezintă minoritatea maghiară.
O prezență crescută la vot ar putea fi benefică noului USR, dacă și numai dacă este adevărat că USR al lui Nicușor Dan aduce la vot pe cei care până acum nu au venit pentru că nu au avut pe cine să voteze. Dacă USR nu îi scoate pe români la vot, dacă nu îi aduce la vot pe cei care nu vor să voteze PSD sau PNL, atunci USR are toate șansele ca la o prezență mai mare la vot să nu facă pragul electoral. Dacă însă va reuși să rupă de la PNL și PSD suficienți votanți, atunci va trece pragul. Eu cred, sincer, că scopul USR este să fure de la PNL și PSD cât mai mulți votanți. Este părerea mea. Nu cred în alegătorii care au așteptat nașterea USR pentru a merge la vot. Este o gogoriță politicianistă.
Pe de altă parte, PNL s-a tot clarificat ideologic. A făcut o oarecare curățenie în rândul membrilor eligibili, atât la locale cât și pentru parlamentare. Fuziunea cu PDL s-a terminat. Eventualele convulsii sunt stric de natură culturală. Tradiții, obiceiuri, amintiri, orgolii etc. Diferența de cultură politică dintre PNL și PSD se adâncește. PSD comite fraude după fraude pentru că asta le este cultura politică. PNL se scutură de fraude pentru că a ales schimbarea. În timp ce PSD pune pe listele la parlamentare persoane condamnate deja, persoane aflate în faze înaintate ale urmăririi penale, PNL elimină acest tip de persoane în mod radical. Este normal că tot ce elimină PNL se va duce în alte zone. Are alături două partide care abia așteaptă eliminări de la PNL, pregătite să „oblojească rănile” celor „nedreptățiți”: ALDE și PMP-ul lui Băsescu. O parte dintre membrii PNL (nu știu dacă este cazul și la PSD !), au migrat către ANR-ul lui Marian Munteanu. Acum, după ce Marian Munteanu a fost dovedit că a fost colaborator al Securității fără însă să fie acuzat și de poliție politică, se pare că entuziasmul naționalismului sub „umbra crucii” nu mai are prea mulți adepți. Văd că ANR-ul lui Munteanu se „bate” cu PRU-ul lui Diaconu pentru românii verzi, iubitori de familie creștină.
Revin la tabelul de mai sus. El ne spune și faptul că PSD și toți aliații lui sunt mai puțin determinanți la 50% prezență la vot. Nu mai vorbesc de un procentaj mai mare, un 55% sau chiar 60% ! Pe la 45% prezență la vot, se estimează că PSD pierde majoritatea parlamentară. La o prezență mai mare la vot, PSD pierde din ce în ce mai mult astfel că se face loc pentru partidele nou înființate care vin (așa se spune !) cu proprii alegători. Sub 50% prezență la vot asistăm de fapt la o trecere a votanților partidelor mai mari la partidele mai mici. Se trece de la partidele consolidate la „căpușele politice”. Nici o brânză ! Nu mai fac politicianism sub sigla PSD sau PNL, o fac sub alte sigle.
O discuție s-a născut și are loc cu multă înverșunare privind alegătorii. Cui trebuie să se adreseze PNL, de exemplu ? Am susținut și susțin că PNL trebuie să se adreseze, obligatoriu, electoratului PNL. Membrilor partidului și simpatizanților acestuia. PNL nu trebuie să fie îngrijorat de soarta telespectatorilor televiziunilor Antena 3, Realitatea Tv, România Tv, B1 Tv sau mai știu eu care altă televiziune comercială. Nu sunt alegători ai PNL !
Pe lângă alegătorii PNL, acesta trebuie să ofere cetățenilor care sunt încă în dubiu privind opțiunea de vot, în special celor care sunt hotărâți să voteze, imaginea unui partid curat, determinat, lămurit asupra rolului și locului său în societate, orientat ferm către democrație și statul de drept. Către un parlamentarism rațional și asumat în favoarea cetățenilor - binele țării este inclus aici -, către o guvernare responsabilă luând ca model guvernarea Cioloș care a făcut dovada responsabilității actului de guvernare, în acest an destul de încărcat de emoții și controverse politice.
PNL trebuie să lase tot felul de proiecte mai puțin înțelese de cetățeni, unele dintre ele pur și simplu se adresează unui număr mic de cetățeni, indiferent cât de bune sunt ele. PNL trebuie să meargă în fața cetățenilor cu întrebări fundamentale: cele referitoare la viața lor, a cetățenilor. PNL trebuie să le ceară să compare ce au dorit în 2012 și ce au acum, să aibă curajul să vadă că au îmbătrânit cu 4 ani, că sunt la vârste în care aventurile politice nu mai pot fi acceptate, că nu au prosperat sub guvernarea PSD. Ba, din contra, că există pericolul ca susținerea PSD să ne ducă iar într-o criză economică majoră. Că viitorul nesigur este mai periculos decât opțiunea politică fantezistă. PNL trebuie să le spună cetățenilor că peste 4 ani, dacă vor vota tot pe baza sentimentelor față de „frumusețea” lui Firea, sau „bărbatul bine” Victor Viorel Ponta, vor avea tot sărăcie, tot nesiguranța zilei de mâine, tot balamuc cu politicieni condamnați de Justiție. Iar peste 4 ani, ei vor fi mai bătrâni cu 4 ani, nu vor fi mai tineri ! Iar dacă cei mai tineri sunt neglijenți cu propria evoluție, liberalii trebuie să le spună continuu, până la enervare, că fiecare doarme cum își așterne. Că tot timpul cât așternutul a fost PSD, bunăstarea a avut mereu calea blocată către cetățeni. PSD nu are nevoie de oameni ajunși la bunăstare, PSD are nevoie, ca de aer, de oameni săraci cărora să le împartă ajutoare sociale.
Acestea nu trebuie spuse susținătorilor PSD care stau cu ochii beliți la televiziunile arondate. Acei oameni nu mai gândesc cu propriul cap, acei oameni repetă ca papagalul lozincile induse de mesajele acelor televiziuni.
Nu trebuie spuse nici susținătorilor ALDE sau PMP. Acei susținători nu fac politică. Nu au treabă cu politica reală. Ei susțin câte un personaj. La ALDE îl susțin pe Tăriceanu iar la PMP îl susțin pe Băsescu. Ambii măscărici politici se vor locomotive politice. Ambii au scopuri personale, ambii sunt roși de invidie față de alți competitori politici care obțin succese. Sunt disperați după notorietate. Ambii uită că sunt, deja, oameni la o vârstă la care ar cam trebui să stea deoparte. Îmbătrânirea nu iartă. Cei doi măscărici nu sunt personaje politice de viitor ! Ba, eu cred că sunt modele ale rateului politic, indiferent de funcțiile sau demnitățile deținute anterior.
PNL trebuie să accepte că schimbarea României nu se poate face cu cei care au ratat propria schimbare. Aceștia trebuie scoși, radical, dintre cei cărora se adresează PNL. Rămân destui oameni în țară cărora li se cuvin proiectele liberale. Către aceștia trebuie să meargă PNL. Lor trebuie să le spună PNL că România nu mai este a lui Iliescu, Năstase, Geoană, Ponta, Dragnea, Băsescu, Tăriceanu, Vosganian, Udrea ... așa cum încă ea poate să pară, mai ales în urma campaniilor din presa aservită acestora. Lor trebuie să le spună că România este de fapt așa cum sunt ei, este curată, este inovativă, este performantă, este europeană, este cultă. Iar ei sunt, marea lor majoritate, în acel 50-60% care nu s-a prezentat la vot până acum. Ei pot fi alături de alegătorii PNL. Lor trebuie să le spună că absența lor la vot este de fapt un vot, indirect el, dar un vot, pentru PSD, ALDE, PMP sau mai știu eu care „rămurică sau rămurea” a celor trei partide catastrofice.
Trăim în lumi diferite. Unii vor să „facă o țară ca afară” iar alții vor o țară „ca înainte”. Unii vor să dezvolte, să devină competitivi, alții vor să „joace la loto”. Unii vor să adauge bogăție, alții vor să „ciugulească” din bogăția altora. Unii sunt lucrativi, alții sunt pomanagii. PNL trebuie să nu mai fie interesat de pomanagii.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu