duminică, 20 noiembrie 2016

Împrumutul de la FMI din 2009 nu întrunește elementele constitutive ale unor fapte penale. DNA a clasat cauza.

Dacă este an electoral, apar și manevrele politicianiste. Din comunicatul DNA prezentat de Agerpres, reiese faptul că în acest an mai multe persoane fizice au făcut plângeri penale pentru infracțiuni asimilate faptelor de corupție la DNA privind încheierea acordului de împrumut dintre România și FMI în anul 2009. Toate bune și frumoase, până la  un anumit punct. Cetățenii s-au comportat corespunzător, din punct de vedere legal. Îngrijorați de modul în care sunt folosiți banii publici au vrut să afle dacă acordul de împrumut a fost încheiat cu respectarea legii sau nu. Simplu.

Dacă însă ne uităm și la contextul anului 2016, nu mai este așa de simplu. Cine să fie în spatele acestei acțiuni ? Cine sunt cei pe care reclamanții îi doreau vinovați, cercetați și condamnați ? Cui ar fi folosit în an electoral tragerea la răspundere penală a unor persoane care, evident, participă la actele politice din acest an ?

Acordul este vechi, cauza este veche, s-a produs în 2009. Plângerile sunt din anul 2016 ! Având eu bănuiala că în spatele acțiunii persoanelor fizice reclamante se află liderii politici ai PSD, ALDE, PRU (mă opresc aici !), pot trage concluzia că și-au dorit un moment în care DNA începe urmărirea penală (măcar in rem !) pentru modul în care Guvernul Boc a acționat pentru acordul de împrumut cu FMI. Încă mai plătim la FMI, probabil, banii împrumutați. Ce s-a făcut cu ei, este altă problemă însă se pare că și aceasta a fost rezolvată. Legal.

DNA le strică celor de la PSD, ALDE și PRU „jucăria”. Nu vor avea posibilitatea să acuze PNL și PMP (ele fiind ținta !) de încheierea acordului sub aspectul faptelor penale.
Sub nr. 664/P/2016, s-au înregistrat la Direcția Națională Anticorupție — Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție mai multe sesizări penale având toate același conținut, formulate de mai multe persoane fizice, prin care s-a solicitat efectuarea de cercetări pentru suspiciunea săvârșirii infracțiunilor de abuz în serviciu, conflict de interese și constituirea unui grup infracțional. Ca urmare a examinării dosarului penal cu numărul sus menționat, la data de 8 noiembrie 2016 s-a dispus clasarea cauzei raportat la faptele care au făcut obiectul sesizării, pe motiv că aspectele sesizate nu se circumscriu conținutului constitutiv al infracțiunilor (abuz în serviciu și conflict de interese) și pe motiv că fapta nu există (constituire de grup infracțional organizat)
Aștept, pentru că există un obicei la PSD sau la ALDE, să îi văd pe liderii acestor două partide exprimând îngrijorarea pentru clasarea dosarului de către procurorii DNA,ba chiar acuzând DNA că se implică în campania politică de partea tehnocraților și a liberalilor.

Oare ce au mai pregătit inventivii de la PSD, ALDE și, mai ales, PRU - sub conducerea lui Ghiță Sebastian -, pentru a se da victime politice ale Justiției române ?

Niciun comentariu: