marți, 15 noiembrie 2016

R. Moldova va renunța la Acordul cu UE ? Dodon vrea. Vor dori și cei care l-au votat ?

Noul Președinte al R. Moldova are o idee fixă. Renunțarea R. Moldova la asocierea cu Uniunea Europeană și începerea acțiunilor pentru asocierea cu Uniunea Vamală condusă de Federația Rusă. A spus-o în campania electorală, o spune și după ce a câștigat alegerile. Este, de departe, obiectivul lui strategic de politică externă a R. Moldova. Al lui și al partidului socialist pe care îl conduce.

Preiau declarația lui dată unei publicații din Rusia, Izvestia, de la HotNews. Înțeleg că a mai fost publicată și de alte oficine de presă din România. Se pare că nu de toate.
Pozitia mea nu s-a schimbat. In calitate de lider al PSRM eu pledez deschis pentru integrarea in Uniunea Euroasiatica. Presedintele nu are atributii care sa-i permita anularea Acordului de Asociere cu UE. Totusi, noi putem organiza un referendum pentru a vedea care este opinia cetatenilor la acest subiect. Astfel, la aceasta etapa noi vom pastra parteneriatul cu Uniunea Europepana, dar eu sper ca in perspectiva noi vom incepe apropierea de Uniunea Euroasiatica. 
In R. Moldova peste 65% din populatie considera Federatia Rusa un stat partener, iar 55% sunt gata sa voteze pentru integrarea in Uniunea Euroasiatica, daca va fi organizat un astfel de referendum. Integrarea cu UE este sustinuta de doua ori mai putine persoane in comparatie cu datele care erau cu sapte ani in urma. Astfel, la prima etapa eu as vrea sa solutionez problema cu partea economica a Acordului.
Consider ca semnarea Acordului de Asociere cu UE a fost o mare greseala. Indicatorii economici arata ca R. Moldova a pierdut din cauza semnarii acestui document. Ea a pierdut piata ruseasca si nu a primit pe cea europeana. In general eu si partidul socialistilor vom lupta pentru denuntarea acestuia. In ceea ce priveste Uniunea Euroasiatica, cred ca pentru inceput vom semna un memorandum de colaborare. Acest lucru face parte din atributiile presedintelui
Să privim cu atenție declarația lui Dodon și să o judecăm corect. El și partidul lui doresc ieșirea din relația cu Uniunea Europeană și aderarea la Uniunea Euroasiatică condusă de Rusia. El ca Președinte,  nu poate denunța Acordul R. Moldova cu Uniunea Europeană. Dacă însă partidul lui câștigă alegerile și formează o majoritate parlamentară care să îi permită să formeze guvernul, atunci da, este posibilă denunțarea acordului cu UE.  Concluzia devine clară: Parlamentul și Guvernul R. Moldova sunt singurele instituții ale țării care pot salva Acordul de asociere cu Uniunea Europeană !

La aceste alegeri, Maia Sandu a pierdut nu doar președinția, ci și aliații care au susținut-o. Partidul înființat de Maia Sandu se va duce în fața electoratului la fel ca celelalte partide. Va avea atât succes câtă organizare și apreciere va avea din partea cetățenilor. Mai toată lumea atentă la scena politică a observat că Maia Sandu este „copia” lui Nicușor Dan din România. O confirmă și Nicușor Dan care spune că partidul Maiei Sandu este la fel ca partidul condus de el, Uniunea Salvați România. Este o eroare să o compari pe Maia Sandu cu Monica Macovei. Ea trebuie comparată, din punct de vedere politic, cu Nicușor Dan. Maia Sandu nu a dorit închegarea forțelor politice din R. Moldova care să apere asocierea țării cu Uniunea Europeană. Ea nu a avut mesaje dedicate politicilor externe ale R. Moldova, ea s-a adresat doar celor care își doreau cu disperare sancțiuni pentru anumite persoane politice care sunt în alte partide sau au fost la guvernare. Scorul obținut de Maia Sandu a fost, de fapt, o formă de protest a celor care au votat-o față de viitorul propus de Igor Dodon. Că este rus sau nu, nu mai are importanță. Este șeful statului, potrivit Constituției R. Moldova.

Pentru a merge mai departe cu comparația, nu pot să nu observ că acolo unde au intervenit „salvatorii” Nicușor Dan și Maia Sandu nu doar că au pierdut alegerile ci au întărit puterea socialiștilor ! În București, intrarea în viața politică a lui Nicușor Dan și a Clotildei Armand cu USB a dat toată puterea PSD, în toate sectoarele Capitalei dar și la Primăria Generală unde tronează acum Gabriela Vrânceanu Firea. În R. Moldova, intrarea în scenă a Maiei Sandu și a partidului ei, susținerile de care a avut parte din exterior (nu politicienii străini votează în R. MOldova !) au determinat rupturi severe în unitatea celor care își doreau o Moldovă europeană. Maia Sandu a refuzat orice colaborare cu celelalte partide politice adversare partidului socialiștilor condus de Dodon ! Le-a refuzat pe exact aceleași considerente pe care le folosește Nicușor Dan în România ! Maia Sandu nu s-a gândit la faptul că în spatele acelor politicieni sunt cetățenii Moldovei ! Nu s-a gândit că acceptarea colaborării ar fi adus la vot pe acei cetățeni care acum nu s-au prezentat la vot sau care au votat chiar cu Dodon. Iar eu văd aici altceva decât ce văd unii de pe la noi: Maia Sandu a fost sancționată de cetățenii R. Moldova la aceste alegeri. Se pare că cetățenii Moldovei știu, au simțit că Maia Sandu nu este ce vor ei. Au apreciat altfel extremismul ei și a susținătorilor ei. Politicienii anti-sistem sunt de fapt anti-țara în care activează.

Anti-sistemiștii ăștia, o „specie politică fabricată în laboratoare străine” reușesc de minune să aducă la putere partidele socialiste ! Este un paradox ? Dar, poate că nu este ! Folosirea „toporului” în politică nu este o metodă agreată de nimeni. Promovarea ideii că țara ta este nenorocită, o catastrofă de stat, că tu, cetățeanul ești corupt pentru că susții partide tradiționale nu place nici în România și nici în Moldova. Denigrarea propriei țări pentru a veni un neica-nimeni să o salveze nu înseamnă politică. Poate altceva.

Îmi doream ca R. Moldova să aibă siguranța parcursului european. Încă mai sunt șanse ca parcursul să se realizeze. Partidele mai vechi din Moldova, pro-europene, să reușească să obțină voturile necesare pentru a domina viitorul Parlament și a forma viitorul guvern. Astfel, puterea lui Dodon ca președinte va fi mult slăbită.

Nu cred datele aruncate de Dodon ziariștilor ruși. Cred că majoritatea moldovenilor sunt împotriva unirii cu România dar sunt pentru asocierea cu Uniunea Europeană. Cei care exportă în UE, peste 64% din exporturile Moldovei sunt în statele membre ale UE, se vor gândi bine dacă să fie de acord cu părăsirea UE. Cei care astăzi sunt expați moldoveni în UE vor avea de ales: sprijină asocierea cu UE sau se întorc acasă. Și sunt în jur de 500.000 de moldoveni în statele membre ale UE. Moldoveni activi. Sprijinul financiar internațional acordat R. Moldova are la bază tocmai acest Acord de asociere. Denunțarea lui elimină categoric orice sprijin financiar din partea UE sau a statelor membre. Oamenii care cunosc aceste informații din R. Moldova ar cam trebui să înceapă să lămurească populația cu privire la consecințele denunțării Acordului.

Am înțeles că Dodon a dat garanții că libera circulație a moldovenilor în UE nu este pusă în pericol ! Cred că individul ăsta are niște probleme cu capul. Ar trebui să priceapă că și lui i se aplică principul „frate-frate dar brânza este pe bani”.

Consecințele denunțării Acordului cu UE ar fi neplăcute. Relația cetățenilor R. Moldova cu Uniunea Europeană începe la frontiera cu România. Denunțarea acordului de asociere UE-R. Moldova înseamnă reintroducerea regimului de vize, înseamnă introducerea regimului de cote pentru mărfurile și serviciile moldovenești, înseamnă revenirea la regimul consular anterior. Înseamnă de fapt o rupere a relațiilor actuale dintre România și R. Moldova. Cetățenii români vor trebui să ia viză pentru a călători în R. Moldova. Nu mai spun de cetățenii moldoveni. Donațiile de carte românească se vor opri. Și multe, multe altele !

Niciun comentariu: