Un articol de la bloomberg este cel care m-a zgândărit. Chiar dacă este vorba despre Spania, datele de acolo pot fi folosite și pentru România, suntem de fapt în aceeași situație.
Spania are un șomaj infernal. Pentru luna mai, Spania avea un șomaj de 19,8% față de media UE care este de 8,6%. La noi, șomajul este în ușoară creștere, după ultimele date, de 6,8%. Problema este la noi și destul de ciudată, nu sunt considerate în șomaj persoanele care au ieșit din perioada legală de șomaj și cei care freacă menta pe la cârciumi precum și „gospodinele” care așteaptă ajutorul social. Corect ar fi ca nu doar șomajul să fie luat în calcul ci toată forța umană capabilă de muncă.
Cu un șomaj uriaș, Spania nu are posibilitatea ca pe termen scurt să îl absoarbă. Nu are cum. Șomerii sunt neinstruiți, pur și simplu. Sunt incapabili să presteze o activitate lucrative peste nivelul lor superficial de instruire. De aceea, firmele din Spania caută forța de muncă necesară în alte țări. Pentru că în Europa forța de muncă calificată necesară în economia dezvoltată este atrasă de piața de muncă din Germania, Franța, Olanda etc., Spania apelează la forța de muncă din țări terțe.
Odată, enervat pe germani, am spus că aceștia să caute forța de muncă pentru industria lor auto în Europa și nu aiurea, în Siria și Irak. Ei bine, acum revin. De unde să ia ? Din moment ce așa zisa forță de muncă din celelalte state europene, cea care este în șomaj sau pe lângă starea de șomaj, în starea de asistați sociali, este mai mult necalificată decât calificată !
Unele știri de pe la noi au tot arătat că firmele românești caută muncitori, tehnicieni, ingineri, matematicieni, IT-iști etc. Era o știre cu firme din Transilvania care au ajuns să caute prin Moldova. Nu că nu au găsit, dar au găsit și tăntălăi care au refuzat să meargă la muncă preferând să stea cu curul pe sobă și cu ajutorul social. Ba și supărați tare pe stat că nu le mărește ajutorul social. Cazul nu este singular. Cu ocazia unei discuții, un coleg îmi spunea că a adus muncitori agricoli din R. Moldova pentru că asistații sociali de la noi au refuzat să lucreze fără a fi plătiți de parcă ar fi fost mineri. Cereau dublu la ziua de muncă decât era piața ! Colegul ar fi rămas cu buzunarele goale dacă ar fi acceptat cererile asistaților sociali. Unii nu au vrut să lucreze de teamă că pierd asistența socială !
Iar îmi vin în minte analiștii noștri specializați pe economie, finanțe etc. Băieți buni, spun vorbe mari dar pe la forța de muncă nu au prea ajuns. Au ajuns însă sindicatele dar numai pentru măririle salariale, indiferent că există productivitate sau nu. Ciugulitorii de avantaje.
Articolul despre situația din Spania trebuie, fără doar și poate, aplicat și la situația din România. Nu putem avea o economie competitivă cu putori, cu neisprăviți, cu needucați. Cei care au competențe, care au muncit să și le facă, care au fost dispuși să se perfecționeze au plecat în alte țări. Am rămas cu loazele. Stau cu mâna întinsă și cer de pomană.
Brexit-ul, de va fi finalizat, va aduce acasă un mare număr de români. Ar cam fi timpul să le pregătim sosirea. Ar cam fi timpul să le cunoaștem competențele și să cerem societăților din România care au nevoie de competențele lor să fie pregătite să îi primească. Ba chiar să își dezvolte afacerile având la dispoziție o astfel de calitate a forței de muncă.
Mai citesc o știre. România ocupă locul 60 din 166 de state în privința performanței logistice pe lanțul de furnizare, inclusiv infrastructura, calitatea serviciilor și seriozitatea livrărilor din respectiva țară. Culmea, țările care ocupă primele locuri sunt țările care au avut grijă să atragă forța de muncă calificată din alte țări peste ce a pregătit în propria țară: Germania, Luxemburg, Suedia, Olanda. Sunt țările pe lângă care crizele trec fără a produce mari daune, sunt țările căutate de cei care „au mâini de aur”, sunt țări care vor continua să se dezvolte pentru că pun învățământul și sănătatea mai presus de afacerile mărunte, față de găinăriile cu care ne împuie unii capul pe la televiziunile naționale.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu