La ședința de guvern, Dacian Cioloș a avut o intervenție, de încălzire care însă reflectă și o planificare.
Preiau în extras de la site-ul Guvernului.
Dacian Cioloş: Da, înainte de a trece la ordinea de zi vreau să vă spun că ieri am avut ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, deci CSAT, în care am discutat în primul rând despre concluziile summit-ului NATO de la Varșovia şi măsurile pe care trebuie să le întreprindem pentru a pune în aplicare aceste decizii care vizează și România. Şi, mă rog, chiar angajamente pe care România și le-a luat acolo.
România și-a asumat şi la acest summit un rol important de a asigura securitatea în această regiune, în flancul sud-estic al Alianței şi cu atât mai mult în contextul destul de complex de astăzi din regiune, România, care este o democrație stabilă, are șansa să se impună ca un factor de stabilitate în regiune şi trebuie să îşi asume şi să dovedească că este în măsură să îşi asume acest rol.
Astfel, în urma concluziilor acestui summit, ştiţi că ar urma să fim gazda pentru o brigadă multinațională, trebuie să ne pregătim pentru a asigura infrastructura de primire a militarilor care vor participa la această brigadă multinațională din statele aliate, unele dintre ele care şi-au luat deja angajamentul de participare la această brigadă multinațională, obiectivul fiind discutat ieri în CSAT de a declara capabilitatea acestei brigăzi undeva în primăvara anului viitor în luna aprilie. Am înțeles că Ministerul Apărării şi-a luat acest angajament.
În al doilea rând, trebuie să începem demersurile pentru componenta maritimă şi aeriană a prezenței întărite a NATO la Marea Neagră, un doilea angajament pe care şi România şi l-a luat şi la care şi România va participa. Asta presupune inclusiv anumite acțiuni diplomatice în perioada următoare, contacte cu partenerii care şi-au asumat şi ei participarea la această componentă maritimă şi aeriană.
O să vă rog, domnule ministru Comănescu şi domnule ministru Motoc ca în perioada imediat următoare, în cursul lunii august, să elaborați un plan de acțiuni, astfel încât să putem pune în practică aceste angajamente şi să avem un calendar precis cu dead-line până în aprilie anul viitor pentru această brigadă multinațională și totodată să continuați demersurile pentru a clarifica modul în care această componentă maritimă şi aeriană la Marea Neagră ar urma să se constituie. Este nevoie aici, sigur, de un efort conjugat la nivelul guvernului, nu doar cele două ministere, o coordonare bună cu Președinția şi o să vă rog totodată să informați şi partidele parlamentare în legătură cu acest proces şi cu planul de acţiuni pe care ni-l asumăm.
Ca de obicei, să lăsăm ce este mai mult decât clar la locul lui și să vedem ce reiese din celelalte declarații. Ne-am angajat să asigurăm securitatea în această regiune și pentru că suntem o democrație stabilă, avem toate șansele să ne impunem ca un factor de stabilitate în regiune. Ei bine, această concluzie a prim-ministrului spune mai multe decât pare la prima vedere. Ca să devenim un factor de stabilitate în domeniul securității va trebui să avem o guvernare care lucrează pentru așa ceva. Nu doar cei 2% pentru apărare intră în această ecuație ci și dezvoltarea infrastructurii rutiere, feroviare, aeriene și navale. Intră aici și infrastructura de comunicații și telecomunicații. Intră aici și dezvoltarea industriei IT. Aici intră și agricultura și industria ei. Aici intră industria cu toate componentele ei. Ca atare, România va vedea cerințele participanților din alte state la efortul regional de securitate și va trebui să fie capabilă să asigure condițiile cele mai înalte pentru ca securitatea regională să fie la cel mai înalt nivel.
Mai mult, existența partenerilor externi și nivelul regional al securității ce urmează a fi asigurat impune creșterea nivelului serviciilor. În special al celor financiare. Securitatea regională impune servicii financiare regionale. Bucureștiul are oportunitatea de a se dezvolta ca nod regional al serviciilor financiare. Iar acestea vor aduce la rândul lor dezvoltare.
Brigada aia multinațională, atât de desconsiderată de unii habarniști care călăresc platourile televiziunilor comerciale, este un punct de plecare. Mare. Chiar foarte mare datorită mărimii unității militare multi-naționale. Efectivele militare ale altor state pot fi aduse prin rotație pentru perioade mai mici de timp - 3-6 luni -, sau pentru perioade mai mari de timp, caz în care militarii străini au posibilitatea să își aducă familiile. Acest aspect obligă la servicii dedicate familiilor: învățământ, sănătate, recreere, comerț etc. Într-un cuvânt, înseamnă dezvoltare locală.
Componenta aeriană și maritimă la care și-a anunțat participarea unele state membre are pretențiile ei. Legate, evident, de aviație și de nave. La fel ca la componenta terestră va fi implicată industria. Piese de schimb, întreținere, producție. Pe orizontală industria specializată va fi sprijinită de mica industrie. La început, nevoile mijloacelor de luptă vor fi aduse din statele care au mijloacele în România. Cu timpul, fabricarea lor se va transfera în România. Iar asta va duce la dezvoltare.
Rolul României de factor de stabilitate în regiune are un impact major asupra banului. Indiferent care. Leu, euro, dolar, liră sterlină, liră turcească etc. Banul, ca oricare valoare care se respectă, este un laș dovedit. Fuge ca dracu de tămâie de zonele nesigure, de război. Fuge din statele slabe, nesigure. Banul se duce în special acolo unde știe că statul în care urmează a fi investit este unul puternic. Dacă are și democrație funcțională, acolo rămâne pentru că acolo poate fi înmulțit. Întărirea militară a României, garantată de summit-ul de la Varșovia dar și de alte conferințe NATO, este o invitație pentru fondurile de investiții dispuse să evolueze în medii sigure. Iar necesitățile militare sunt „cireașa de pe tortul” investițiilor. Sunt cele mai sigure investiții. Sunt investițiile care nu se limitează doar la aspectele militare ci ocupă lejer și necesitățile societății civile.
Pașii făcuți acum de România sunt deosebit de importanți. Președintele Iohannis a ales excelent. România factor de stabilitate regională este cea mai bună mișcare politică de viitor pe care un politician o poate lua.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu