Sub imperiul emoțiilor și sub tirul mesajelor celor interesați, tir constant în presă, există o tendință de scoatere din culpă a puciștilor turci și de acuzare a lui Erdogan și a guvernului său. Este greșit. În Turcia, s-a produs un act care, după o privire mai atentă, este deja unul comun vieții în această țară. Răsturnarea unui conducător cu violență pentru a ajunge la conducere un altul. Evul mediu este plin de astfel de evenimente. Atunci, stăpânii imperiului îi scurtau repede de cap pe cei care ar fi putut pune în pericol conducerea. Dacă nu îi prindeau la timp, revolta ducea la scurtarea de cap a stăpânului, dar și a slujitorilor lui. Sunt momente relatate de presă care confirmă identitatea de comportament, atât a puciștilor cât și a conducerii actuale a Turciei. Revolta înfrântă duce la scurtarea de cap a revoltaților.
Toată lumea oripilată de ce se petrece în Turcia vede doar frânturi și le judecă doar pe cele care crează emoții. Și sunt multe. Tare multe.
Politica, războiul, securitatea, apărarea, Justiția în general nu se fac cu emoții. Ele sunt dominate de rațiune. O rațiune rece, de multe ori deranjantă. Neplăcută însă singura care poate duce la ordine.
Șefa diplomației europene, Federica Mogherini a dat un mesaj, rațional, rece, în numele tuturor statelor europene. Agerpres.
Urmează reuniunea miniștrilor de externe ai UE la care va participa și John Kerry, din partea SUA. Este evident că UE și SUA au de gând să stabilească o poziție comună cu privire la ce se întâmplă în Turcia. Este normal. SUA vine să discute cu statele europene cu care a construit NATO, iar după summit-ul de la Varșovia, Uniunea Europeană are un acord, de sine stătător cu NATO, acord confirmat de Declarația Comună.
Noi spunem astăzi că statul de drept trebuie să fie protejat pentru binele Turciei
Nu există nicio scuză ca Turcia să ia măsuri pentru a se îndepărta de statul de drept
Vom trimite un mesaj puternic în acest sens Turciei
Noi am fost primii în timpul tragicei nopți care am spus că instituțiile statului trebuie să fie protejate, a spus Mogherini înainte de reuniunea miniștrilor de externe din UE, la care este așteptat și secretarul de stat american John Kerry
Este fără dubiu că statele membre ale UE vor avea acest mesaj, mai amplu după declarația comună ce urmează a fi dată, iar Turcia va avea în față poziția comună a UE și SUA privind atât puciul cât și măsurile de retorsiune luate de guvernul turc.
Este evident că și România va fi parte a acestui mesaj. Prin Președintele Klaus Iohannis, prin Guvernul Dacian Cioloș și ar fi de preferat ca și partidele politice puternice din țară să fie parte la acest mesaj. Cel puțin PNL ar trebui să fie primul care îl adoptă.
Partidele politice cu vocația guvernării, cum sunt PNL și PSD în România, nu pot avea o altă linie politică externă decât pe aceea a Uniunii Europene. Ele sunt cele care vor da viitorul Guvern, Guvern ce va acționa în relația cu Turcia în linia politică a comunităților din care face parte România: UE și NATO. În mod sigur, ONU va avea o linie politică asemănătoare. Consiliul de Securitate al ONU la fel.
În particular acum, am scris un articol despre militarii turci care au cerut azil politic în Grecia. Concluziile mele de acolo erau valabile în situația în care în Turcia s-ar fi respectat, după puci, regulile democrației. Văzând cum se desfășoară ultimele evenimente, Grecia va fi sprijinită de UE când va oferi azilul politic militarilor turci. Sunt condiționări ale Declarației Universale ale Drepturilor Omului care se activează dacă într-o țară se manifestă astfel de comportamente cum se manifestă în Turcia lui Erdogan.
Nu este exclus ca persoane din Turcia să își caute refugiu în România. În special acele persoane care au o legătură cu România. Dar și altele. România trebuie să le asigure o rezidență sigură. Evenimentele din Turcia justifică comportamentul de protecție al statelor în care ajung cetățenii turci care se simt în pericol în propria țară. Practic, aceste persoane pot fi considerate refugiați politici sau refugiați confesionali. Depinde de situația fiecăruia care va fi confirmată de acțiunile Președintelui Erdogan și ale guvernului său.
Una este să sprijini statul de drept și alta este să susții orbește un principiu pe care statul turc îl încalcă violent. Acum în Turcia nu mai există stat de drept. A fost anulat de comportamentul lui Erdogan și a funcționarilor lui. Mai grav, Erdogan a permis civililor „să își facă dreptate”, o dreptate „islamistă”, evident în contrast cu civilizația europeană și a altor state din lume. În Turcia nu mai este democrație, este haiducie islamistă.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu