duminică, 3 iulie 2016
După Brexit, FMI vorbește. Nu de bine.
Agerpres. Incertitudinea post Brexit va avea efecte negative asupra economiei globale.
Corect. „Va avea efecte negative” este un risc. Nu se știe însă cât de mare este el.
„Potrivit lui Gerry Rice, principalele riscuri ale Brexit-ului sunt constituite de impactul macroeconomic și cel asupra piețelor financiare precum și de creșterea incertitudinii. În aceste condiții, purtătorul de cuvânt al FMI a apreciat că băncile centrale ar trebui să fie pregătite să ofere lichiditate sau să reducă volatilitatea în exces.”
Este evident că analiza vorbește de nivelul global al riscurilor. Economiștii și finanțiștii se vor lupta cu riscurile și vor propune soluții de evitare, acolo unde se poate, de reducere a impactului acolo unde se poate, sau de atenuare a impactului acolo unde nu se mai poate interveni.
Toate bune și frumoase însă FMI ne spune că a redus niște estimări asupra economiei globale iar SUA sunt printre „favoritele” reducerilor. Brexit-ul va reduce, evident datele UK și, legat de UK, datele Germaniei. Iar asta îmi spune mie că relația dintre UK și Germania a fost foarte, foarte strânsă.
Normal că o reducere la nivelul Germaniei și al Regatului Unit (încă membru al UE), va fi însoțită de o reducere la nivelul celorlalte state europene. Nu trebuie să ne mire faptul că reacțiile celorlalte state europene care sunt mai aproape de eveniment din punct de vedere al economiilor proprii sunt mai dure. Unele state europene vor suferi pierderi mai mari și nu pot, în cadrul economiei generale a UE să le acopere.
Cine va pierde și cine va câștiga, este o problemă de mare actualitate. SUA vor pierde, asta este evident. De aceea SUA nu a fost de partea Brexit. UE va pierde. Mai mult ca sigur. Dar UE este o uniune de state care au împreună o putere economică de 6-7 ori mai mare ca a Regatului Unit. Cumva, UE va supraviețui mai ales că își va retrage din Regatul Unit instituțiile europene și producția de bunuri și servicii care au primit locația în Regatul Unit pe motiv de apartenență la UE. Măsura va afecta foarte serios economia Regatului Unit, mai ales că se pierd serviciile bancare și financiare legate de Uniunea Europeană. Nu are rost ca UE să își țină serviciile financiare și bancare pe teritoriul altui stat, al unui stat terț. Este evident că ele vor fi aduse pe teritoriul UE.
Apare întrebarea: după declarațiile politice din aceste zile ale politicienilor britanici, Brexit-ul se va finaliza ? Analizele făcute de insulari, politicieni, jurnaliști, analiști și cetățeni obișnuiți, duc, mai toate, către minus.
Bașca ciudățenia din Regatul Unit. Unele zone ale statelor componente UK au fost sprijinite financiar prin intermediul Uniunii Europene, din contribuția UK la bugetul UE. Va continua Londra, ieșită din UE, să finanțeze programele de dezvoltare ale entităților britanice care sunt dependente de aceste finanțări europene azi ? O Londră care va pierde serviciile financiare și bancare europene, o Londră care va pierde producția destinată exclusiv pieței europene, o Londră care va pierde piața IT europeană ? Practic o Londră care va avea un buget de stat mult mai mic decât îl are acum.
Mișcările de pe burse, pe plus și minus din aceste zile nu au o mare semnificație. Sunt emoții, speranțe, deziluzii. Pe termen mediu și lung putem vedea care este realitatea.
Va mai fi Regatul Unit a cincea putere economică mondială ? Nu cred. Probabil că UK va fi depășit de mai multe state ale UE în timp. De ce nu, un timp mediu. În timp ce UK scade, state europene aflate în dezvoltare vor crește pentru că rămân în spațiul care le permite creșterea, Uniunea Europeană.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu