miercuri, 6 iulie 2016

Vom avea alegeri anticipate !


Curtea Constituțională a admis excepția de neconstituționalitate a modificărilor la prevederile legii 393/2004 privind Statutul aleșilor locali.

O singură decizie am luat astăzi, în unanimitate, aceea de a admite sesizarea președintelui cu privire la Legea 393 pe care am declarat-o în totalitate neconstituțională. Am avut în vedere că s-a creat un regim discriminatoriu și că soluția pe care a ales-o Parlamentul ar fi deturnat scopul legiuitorului, acela de a apăra integritatea, responsabilitatea funcției de ales local”, a declarat președintele interimar al CCR, Valer Dorneanu.

După ce au umplut paginile ziarelor și orele de emisie a televiziunilor cu „acțiune infame ale Președintelui Iohannis împotriva aleșilor poporului”, PSD dar în special ALDE au acum rezultatul zbaterii lor. Legea a fost declarată neconstituțională. În totalitate și cu unanimitate de voturi, cum spune președintele interimar Valer Dorneanu.

Ce va urma ? Simplu. Acțiuni la instanță pentru anularea validării primarilor care au în spate condamnări penale cu suspendarea executării pedepsei în penitenciar. Curtea Constituțională a admis interpretarea dată de Președinție: toate sentințele sunt cu executare, modalitatea de executare este diferită, după cum dispune legea penală. Mai mult, admiterea în funcția de demnitate publică a unei persoane care și-a pierdut integritatea afectează principiile convenite în societate privind calitatea persoanelor care pot fi alese.

Se pare că sunt multe primării care vor rămâne fără primari. Este evident că partidele politice vor deschide acțiuni la nivel local pentru fiecare caz în parte. Cu această ocazie, să vedem și motivarea CCR, nu este exclus ca această decizie care are ca element central integritatea persoanei publice să nu declanșeze o reacție în lanț, ca la domino. Astfel că vom vedea eliminată „clasa corupților” din politică. Eu îmi doresc așa ceva.

Niciun comentariu: