sâmbătă, 16 iulie 2016

O mare provocare. Opt militari turci cer azil politic în Grecia !


Agerpres. Un elicopter militar turc a aterizat în Grecia iar cei 8 membri ai echipajului au cerut „azil politic”.

Unele minți încep să se înfierbânte. Cred că mințile oficialilor greci sunt, deja, la punctul de fierbere.

Grecia va trebui să ia o decizie dură. Nu are cale de ales. Decizia ei are posibile efecte nu doar pentru relațiile dintre Grecia și Turcia, are posibile efecte în cadrul NATO și al UE.

Corect, subliniez această formulare, corect este să predea militarii turci și elicopterul Guvernului Turciei. Se închide tot circul posibil să urmeze.

Incorect, este să acorde azil militarilor turci și să înapoieze elicopterul.

Azilul politic va avea însă consecințe. Dramatice.

Din punctul de vedere al securității în sud-estul Europei, ruperea relațiilor dintre Turcia și Grecia pune în mare pericol stabilitatea. Pentru că relațiile diplomatice și de altă natură vor fi complet rupte.

NATO va intra într-o ședință de urgență. Se vor lua măsuri dure. Cred că Grecia nu va fi avantajată.

Din punctul de vedere al UE se intră într-un cerc al deznădejdii. Grecia a consumat majoritatea sumelor luate cu împrumut în anii anteriori pentru achiziția de tehnică militară, considerându-se ca adversar al Turciei. Tot Grecia a încurajat Ciprul, în același spirit al frondei cu Turcia, să ofere rușilor o bază maritimă. Tot Grecia este cea care a oferit rușilor o bază maritimă a lor. Nu este exclus ca marii creditori ai Greciei să aibă un punct de vedere diferit de al Greciei. Evident, că UE va avea același punct de vedere.

UE a transmis sprijinul pentru Guvernul legal ales al Turciei. UE a vorbit în numele tuturor statelor membre, inclusiv Grecia. Acordarea azilului militarilor turci este o negare a acestui punct de vedere.

Grecia „respiră” de ceva timp datorită acordului dintre Turcia și UE privind împiedicarea imigrației clandestine. Nu este exclus ca Turcia să „deschidă robinetul” iar UE să blocheze granițele Greciei prin întărirea controalelor la frontieră cu state membre UE dar și a altor state. Astfel, Grecia va deveni un uriaș tărâm al imigranților. Indiferent ce vor boci peste tot organizațiile umanitare.

Grecia nu va avea nici o încurajare din partea aliaților din UE și NATO. Înclin să cred că va fi sfătuită să înapoieze militarii turci guvernului lor. Ar fi mai bine pentru toată lumea.

Niciun comentariu: