vineri, 8 iulie 2016

NATO vs. Rusia și aliații ei. Mesaje de „prietenie”.


Summit-ul NATO de la Varșovia își urmează cursul. Rând pe rând, se anunță câte o înțelegere la care au ajuns statele membre NATO.

Dinspre Rusia, se aud „clopoțeii de alarmă”. Nu îi place lui Putin ce aude.

S-a semnat Declarația Comună între UE și NATO pentru consolidarea cooperării dintre cele două organizații la capitole precum amenințările hibride, securitatea cibernetică, comunicațiile strategice, securitatea maritimă și instituțiile din țările terțe.

Este o declarație care nu place Moscovei. De loc. Da, de loc. Este o declarație care transformă UE într-un partener al NATO, UE urmând să aibă o politică comună pentru politica externă și securitate. Iar asta înseamnă că în domeniul relațiilor externe legate de securitatea spațiului UE se va vorbi, nu peste mult timp, pe o singură voce. NATO va vorbi inclusiv în numele UE !

La summit s-a aprobat transformarea în România a unei brigăzi române într-o brigadă multinațională sub umbrela NATO. Deja o forță a NATO, a tuturor statelor membre ale NATO. Peste aceasta, SUA vor detașa mari unități pentru perioade de până la 9 luni dotate cu tot armamentul și tehnica necesară pentru ducerea luptei armate. În Polonia și statele baltice, NATO va detașa unități cu până la 1000 de oameni pentru a da garanție statelor respective că sunt apărate de NATO.

De acord cu unii politicieni că aceste forțe nu au capacitatea de a opri o eventuală agresiune rusă. Corect. Ele există acolo nu pentru a opri o agresiune militară ci pentru a descuraja o eventuală intenție a rușilor de a ataca unul din statele membre NATO de la frontiera de est și sud-est a Alianței.

Rușii au cuvântat, prin Dmitri Peskov, secretarul de presă al Președinției Ruse. Am luat de la Agerpres tot materialul de mai jos. Voi comenta, pe ici pe colo, prin părțile esențiale.

Este absurd să se vorbească despre o amenințare care ar proveni dinspre Rusia, în condițiile în care în centrul Europei mor zeci de oameni, iar în Orientul Mijlociu mor zilnic sute de oameni. Trebuie să fii o organizație total mioapă ca să distorsionezi în asemenea hal lucrurile
Ca să vezi și să nu crezi. Nu organizația NATO, ca atare, distorsionează, ea doar constată ce spun statele care o formează. Cine citește Tratatul Nord-Atlantic (este pe site MAE !), va observa că Alianța este între state care sunt preocupate de propria lor securitate și de aceea aderă la NATO. Afirmația este o aroganță. Rusia nu discută despre statele membre NATO pe care le-a amenințat în mod direct de zeci și zeci de ori. Cum este cazul României ! Ea vrea să discute doar cu SUA și Franța, de exemplu, ea vrea ca aceste state să accepte „inexistența” statelor membre NATO și să decidă peste interesele acestora.

Dacă se va căuta asiduu imaginea unui dușman, pentru a monta pe această imagine o isterie antirusească, a alimenta rusofobia și apoi, plecând de la acest fond emoțional, să amplasezi noi și noi unități aviatice, unități terestre, apropiindu-le de frontierele ruse, atunci, în aceste condiții, este puțin probabil să se poată stabili vreo bază pentru cooperare
Ce spuneam mai sus este valabil. Rusia refuză să recunoască dreptul statelor europene cu care se învecinează la apărare. Le refuză dreptul de a se înarma cât timp sunt în NATO pentru că astfel Rusia consideră că se comite o agresiune asupra ei.

Numai că rușii spun prostii. Iar rușii spun prostii în cunoștință de cauză. Tratatul Nord-Atlantic are o prevedere care stipulează că întărirea apărării statelor membre este obiectiv al NATO !

ARTICOLUL 3 
Pentru a îndeplini mai eficient obiectivele acestui Tratat, Părțile, separat sau împreună, prin intermediul auto-ajutorării și al sprijinului reciproc continuu, își vor menține și își vor dezvolta capacitatea individuală și cea colectivă de rezistență în fața unui atac armat.
Textul este fără dubiu. Deciziile de la acest summit duc la împlinire prevederile acestui Tratat. Mai mult, această întărire individuală și colectivă stă la baza posibilității aplicării art. 5 din Tratat, cel care stabilește că un atac armat împotriva unei țări membre este considerat ca fiind un atac împotriva tuturor membrilor organizației.

Potrivit lui Peskov, cooperarea NATO-Rusia este posibilă dacă se va încerca o consolidare a măsurilor de încredere pe continent, iar lupta va fi dusă împotriva amenințării reale: terorismul. "Dacă în acest fel de viziune asupra lumii, una destul de consecventă, și clară, și lipsită de echivoc, viziunea Rusiei va coincide cu cea a NATO, atunci va exista, desigur, un vast teren pentru cooperare", a spus Dmitri Peskov.
Mai pe șleau spus, Rusia vine la masa tratativelor doar dacă NATO va renunța la întărirea capacităților de apărare a statelor membre, mai ales a celor aflate în vecinătatea Rusiei !

Întrebat dacă Federația Rusă vede în NATO un dușman, Peskov a subliniat: "Rusia nu-l caută, ea constată uneori existența lui". În acest sens, Peskov a amintit de un proverb englezesc, conform căruia "dacă cineva merge ca un câine, miroase ca un câine, latră ca un câine, înseamnă că este un câine".
În pur stil rusesc, NATO este declarat „dușman” pentru că se opune expansiunii Rusiei în statele membre ale NATO și UE aflate la frontiera de est a UE. La aceasta se adaugă, fără doar și poate, garanțiile de securitate acordate la acest summit Ucrainei, R. Moldova și Georgiei !

În aceeași conferință de presă, Peskov a declarat că Federația Rusă urmărește cu atenție summitul NATO care se desfășoară la Varșovia și speră că "rațiunea va triumfa". "Desigur, încercăm să căutăm și fărâme de rațiune, care se întrezăresc, de exemplu, în afirmațiile de astăzi ale lui Jens Stoltenberg (secretarul general al NATO), privind necesitatea menținerii contactelor, lipsa unei amenințări directe din partea Rusiei și altele de acest fel. Sperăm că rațiunea va triumfa în cele din urmă", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.
"Rusia a fost și este deschisă dialogului, este interesată în cooperare, însă doar pe baze reciproc avantajoase și ținând cont de interesele reciproce", a punctat Peskov.
Cei care cunosc concepțiile Rusiei privind „interesele reciproce” vor zâmbi. Rusia nu a ținut cont, vreodată, de interesele reciproce. Le-a încălcat întotdeauna, nu există tratat internațional care să nu fie „tratat cu fundul” de către ruși.

Din Germania ne vin niște vești care aduc un zâmbet de satisfacție.

Ursula von der Leyen, ministrul apărării din Germania declară cu franchețe:

Ceea ce este important este ca NATO să se poziționeze atât de puternic încât nimeni să nu mai vadă niciun avantaj în a ataca această Alianță
Dubla strategie a NATO urmărește să garanteze securitatea membrilor săi din flancul estic și să transmită în același Rusiei că nu are niciun motiv să se teamă de Alianță.
Dialogul cu Moscova trebuie să continue de pe o poziție de forță

Este complet diferit de mesajul pe care l-a transmis Hollande la sosirea la Varșovia:

NATO nu are câtuși de puțin vocația să facă presiuni asupra relațiilor pe care Europa trebuie să le aibă cu Rusia, iar pentru Franța, Rusia nu este un adversar, nu este o amenințare
Da, domnule Hollande, pentru Franța nu este o amenințare, pentru alte state însă, partenere cu Franța în NATO și UE, Rusia este una dintre cele mai mari amenințări.

Stau și mă întreb: va încerca Hollande să blocheze sau să descurajeze dorința statelor amenințate direct de Rusia să se mai apere, să ceară sprijinul celorlalte state membre NATO ?

Niciun comentariu: