Se apropie de sfârșit una dintre cele mai interesante misiuni spațiale. Iau știrea de la Agerpres, deși sunt sigur că de mă mai zbat puțin, voi afla aceleași date și din alte surse.
Cei care au organizat misiunea, cei care au așteptat 10 ani de zile pentru ca Rosetta să ajungă la cometa 67P/Ciuriumov-Gherasimenko, au mult mai multe informații decât au agențiile de știri. Printre ele, unele sunt chiar năucitoare.
Numai dacă ne uităm la datele din acest calup de informație ne dăm seama că informațiile strânse de „harnicul robot Philae” au fost esențiale.
Analiza datelor culese și transmise de modulul robotizat Philae de la suprafața cometei 67P/Ciuriumov-Gherasimenko în scurtul interval de timp în care a putut comunica cu sonda Rosetta, aflată pe orbita cometei, dezvăluie existența pe cometă a unor structuri și caracteristici neașteptate, printre care și a 16 tipuri de molecule organice, cărămizile de bază ale vieții, dintre care 4 tipuri observate în premieră pe un astfel de corp cosmic. Aceste noi informații contribuie substanțial la înțelegerea cometelor, acești martori ai nașterii sistemului nostru solar în urmă cu 4,6 miliarde de ani. Cele 16 tipuri de molecule organice descoperite se împart în șase clase, printre care alcooli și amine. Dintre cele patru molecule organice descoperite în premieră pe cometă fac parte metilul și acetona, ingrediente ale unor molecule mai complexe fără de care nu ar putea exista viață: zaharurile și aminoacizii.Este evident că alte informații privesc cometa în sine, numai că informațiile despre moleculele organice fac mai toți banii. Teoria vieții care a venit din cosmos are un nou suport. Nu doar alcooli și amine ci și zaharuri și aminoacizi.
Au ! Ce viață grea pentru creaționiști !
Și totuși, rămân la vechea mea dilemă. Cum s-au construit aceste molecule organice ? S-au format în condițiile frigului spațial așa, pur și simplu, fără nici un impuls ?
Tot legat de formarea lor, acum se acceptă faptul că sistemul nostru solar este urmașul altui sistem solar, probabil ceva mai mare din moment ce cosmologii afirmă că soarele ar mai avea patru frați, aruncați la niște ani lumină depărtare. Ba, chiar ar mai fi un frate, „întunecat”, în galaxia noastră stelele perechi fiind regula singurătatea solară fiind excepția. Nu cumva aceste molecule organice s-au format pe timpul precedentului sistem solar ? Bine, cometa are o vechime de 4,6 miliarde de ani, la fel ca întreg sistemul solar dar dacă ea a preluat resturi de la defunctul sistem solar, iar printre acele resturi ar fi și moleculele organice descoperite de Philae ? Nu cumva pe cometa 67P sunt particule mai vechi decât sistemul solar ? Dacă sunt pe cometă, nu cumva ar trebui să fie și pe Pământ ?
La naiba ! Vin întrebările ca nebunele. Dacă pe cometă s-a descoperit moleculele organice, înseamnă că ele ar trebui să fie și pe Lună, pe Marte, evident că au fost și pe Terra. Pe Terra însă, moleculele organice au dat de apă lichidă și au profitat din plin pentru a deveni utile. Așa a părut viața. În loc de Adam și Eva poate că ar trebui să construim o poveste a întâlnirii dintre o moleculă de aminoacid și una de zahăr. Pfiu ! Ba și una de alcool. Ce mama naibii, doar se face petrecere la nuntă.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu