vineri, 15 iulie 2016

Liberali pe Facebook. Astăzi, deputatul Radu Zlati.


Pe grupul de pe Facebook, „SAGEATA LIBERALA”, s-a finalizat o nouă sesiune de discuții on-line cu lideri ai PNL. Astăzi a fost rândul deputatului Radu Zlati.

Discuția este mai jos. Foarte interesantă, mai ales că problemele învățământului au fost întoarse pe toate fețele. Este bine așa. O discuție liberă, fără cenzură, fără gânduri ascunse și, mai ales, sinceră.

Liberalii trebuie să fie mai bine cunoscuți de susținătorii lor. Acesta este scopul acestor acțiuni on-line pe grupul de pe Facebook.

Să începem :

Ion Irimia Exista vreo scoala generala sau liceu ,la care directorul sa nu provina dintre cadrele didactice angajate acolo? Prin extensie, exista vreun director care sa NU fie cadru didactic ?
Radu Zlati LEN 1/2011 nu prevede ca cei ce candidează să fie cadre didactice la instituția școlară pentru a cărei conducere dau examen. Deci este posibil ca directorul să fie titular într-o altă instituție de învățământ. Dar el TREBUIE să fie cadru didactic, și să aibă și alte calități (studii de management didactic, de exemplu). Deci DA la prima întrebare, NU la a doua.

Florin Craciun Cum vezi ultimele acțiuni ale PNL privind conducerile unice ?
Radu Zlati binevenite, chiar dacă oarecum tardive. Mi-ar fi plăcut ca aceste unificări să fi avut deja loc.
Florin Craciun Absolut de acord !

Aurora Doina Dan Care ar fi perspectiva de a se reveni la un invatamant bazat pe admitere prin concurs, atat la liceu, cat si la facultate? Liceul sa nu mai fie obligatoriu!
Radu Zlati pentru admitere la liceu prin concurs de cunoștințe, trebuie amendată LEN 1/2011. Personal mi-aș dori, dar știu că nu există voința politică pentru acest lucru. Admitere ăn sistemul universitar prin concurs de cunoștințe, parțial sau total - se poate și acum, autonomia universitară este respectată iar LEN nu prevede exlicit maniera de admitere pentru studenți.
Liceul nu este obligatoriu decât pentru primii doi ani, deoarece LEN 1/2011 prevede învățământ obbligatoriu de 10 ani, deci clasele I-X.

Maddy Maddy Cum vedeti rezolvarea unor probleme din invatamantul universitar , astfel incat sistemul educational sa functioneze: admiterea la liceu, bacalaureatul si viitorul invatamantului tehnic? Ce ati propune?
Radu Zlati prin învățământ tehnic vă referiți la cel preuniversitar sau la cel universitar? Presupunând că este vorba despre prima variantă, el ar trebui să fie o ramură separată a învățământului, deschisă tuturor celor care au absolvit 8 clase (pentru școlile profesionale) sau 10 clase (pentru calificări profesionale superioare). Ar trebui, căci sistemul de învățământ profesional nu este încă suficient reglementat, tocmai datorită ambiguității primelor două clase de după gimnaziu.

Maddy Maddy Credeti ca se poate rezolva problema bugetului alocat invatamantului, mereu "ciuntit", pentru ca totusi salariile mici ale cadrelor didactice reprezinta o "defectiune"majora a sistemului?
Radu Zlati este ciuntit doar prin referință la cei 6%. Dincolo de asta, nu salariile mici reprezintă principala defecțiune, ci, după mine, curricula. Dacă s-ar majora bugetul alocat MECS, nu salariile ar trebui să fie prima opțiune la care să se lucreze, ci curricula, apoi calificarea/recalificarea cadrelor didactice, și doar după aceea mărirea salariilor. Desigur, este nevoie de mărirea salariilor la debutanți și de o altă viziune asupra raportului calitatea muncii/salariu.

Maddy Maddy Cum vedeti problema autoritatii cadrului didactic la clasa, pentru ca aceasta autoritate a fost diminuata mult in ultima vreme, nu ar trebui reglementat eventual in ROFUIP clar statutul profesorului,?
Radu Zlati Prin protejarea elevului (proces accentuat în ultimii ani) nu s-a diminuat, pe cale legislativă, autoritatea cadrului didactic. Este adevărat, nici nu s-a întărit. Dar autoritatea, după mine, nu se câștigă pe cale legislativă sau administrativă, ci mai ales prin personalitatea cadrului didactic. Desigur, se lucrează la ROFUIP, dar este datoria cadrelor didactice să preseze asupra ministerului în direcția întăririi autorității. Deocamdată se pare că reprezentanții elevilor au un loby mai bun la minister.
Radu Zlati a fost o propunere legislativă, ca profesorii să fie asimilați autorităților publice (polițiști, de exemplu) astfel încât să poată fi majorate pedepsele celor care le contestă autoritatea - evident am votat împotrivă

Maddy Maddy Ati fi de acord sa fie introduse amenzi pentru absenteism si exmatricularea incepand cu clasa a IX-a?
Radu Zlati nu se pot opera exmatriculări din toate unitățile de învățământ în învățământul obligatoriu. Amenzile - este o idee (sistemul Marga o permitea explicit), și într-o formă sau alta (pierderea alocației, de exemplu) ele există și acum.

Maddy Maddy Ati accepta sa fiti ministru al invatamantului intr-un guvern liberal?
Radu Zlati Nu.

Ioan Liberalul În învățamântul românesc se încearcă și chiar se reușește integrarea copiilor cu nevoi speciale, fie prin integrarea lor în clase normale fie prin existența unor școli ajutătoare pentru copii cu retard intelectual mai sever, de exemplu. Întrebarea mea: ce se face pentru copiii din cealaltă extremă, adică pentru copiii dotați și supradotați? Sau nu este necesar să se facă nimic?
Radu Zlati LEN 1/2011 prevede posibilitatea organizării de clase pentru copii supradotați. Adevărat, nu am văzut instituții școlare de stat care să aibă această inițiativă.

Hategan Sorin Tiberiu Premierul Dacian Cioloş s-a întâlnit marţi la Hanoi cu omologul său vietnamez, Nguyen Xuan Phuc, cu care a discutat despre reluarea relaţiilor de cooperare româno-vietnameze, şeful Executivului român afirmând că cei peste 3200 de vietnamezi care au studiat în România pot contribui la acest obiectiv, dumneavoastra in calitate de membru al Comisiei pentru invatamant , stiinta , tineret si sport din cadrul Camerei Deputatilor si mai ales ca Presedinte al grupului parlamentar de prietenie cu Republica Socialista Vietnam, cand credeti ca vom putea relua relatiile de cooperare româno-vietnameze ?
Radu Zlati relații de cooperare există și acum, dar nu la nivelul posibil și nici pe departe la înălțimea tradiției noastre de până acum câteva decenii. Vietnam este un stat extrem de dinamic pe plan economic, dar până acum conducătorii noștri s-au dovedit orbi în fața acestei oportunități: vizita lui premierului Românii ar fi trebuit să aibă loc acum 3 ani, de exemplu, ca și lucrările comisiei economice România-Vietnam.

Hategan Sorin Tiberiu Este un lucru deja stiut ca activitatea dumneavoastra parlamentara este considerata ca fiind una destul de controversata si multi dintre alegatorii , sustinatorii si prietenii dumneavoastra rasuflam usurati atunci cand va sunt respinse ( cel mai usurati suntem cand va sunt respinse definitiv... propuneri legislative in genul indemnizatiilor ,pensiilor speciale , in genul sa se ia pamant de la institutul cartofului sa se mareasca aeroportul de la brasov , s.a.m.d.; intrebarea mea este urmatoarea , acum maxim o luna de zile v am dat un exemplu de initiativa legislativa , - ma refeream la Programul “Euro 200” de acordare a unui ajutor financiar elevilor şi studenţilor în vederea achiziţionării de calculatoare, pentru a beneficia de acest program trebuie sa existe un venit de maxim 150 de lei brut pe membru de familie , in legea 269/16.06.2004 se specifica ca aceasta suma ( 1500000 lei ) va fii indexata anual in functie de indicele de crestere a preturilor de consum ,pana acum din 2004 nu a mai calculat nimeni nimic , veniturile brute de 150 de lei duc la coruptie si si mai grav e ca duc la imposibilitatea accesarii acestui program de catre elevi si studentii , - aveti vointa necesara si dorinta de a face un bine acestor elevi si studenti ???...., pentru ca puterea de a inainta o initiativa legislativa o aveti !!!...
Radu Zlati Păi prietenii mei să fie liniștiți, propunerile pentru indemnizații și pensii speciale au primit aprobarea camerelor, numai cu aeroportul de la Brașov este o problemă :P
Nu cunosc care este cuantumul alocat actualmente pentru programul de dotare cu calculatoare pentru elevii cu probleme social-economice, nici dacă acest program mai există după cezura anilor 2009-2010. Mă interesez și vă comunic ce ar putea fi fpcut, inclusiv de către subsemnatul.

Hategan Sorin Tiberiu ...si ultima si se pare ca si cea din urma ...: - Sa stiti ca si noua ca alegatori ne e greu asa ca va intreb pe dumneavoastra in calitate de membru al PNL daca ar fii sa puteti alege intre o fuziune cu dragnea si alta cu base , ( acelasi sentiment il avem si noi in fata buletinelor de vot !!! ) ...cu cine ???..
Radu Zlati PNL a fost aliat și cu Băsescu (2006-2007) și cu Dragnea (2011-2014). Greu de spus care perioadă a fost mai bună pentru partid și pentru România, dar știu că ambele perioade s-au terminat prost, prin trădarea noastră de către aliat. Dar răspunzând la întrebarea directă, pe principii vorbind, fuziune cu PSD nu se poate face.

Ioan Liberalul Întrebare la punctul "Diverse" : Știți cu ce se ocupă anunțata comisie de doctrină și din cine este formată? Credeți că noua doctrină va fi impusă de la centru precum liderii de organizații sau vor fi dezbateri în partid și se va ține cont de feedback?
Radu Zlati Nu s-a discutat în prezența mea componența comisiei, noi nu prea avem ideologi în BPN așa că stau și eu să mă gândesc la cine ar fi potrivit să fie acolo. Sper să fie discutat draftul realizat de către comisie în teritoriu și chiar cu non-membrii de partid, dar nimeni nu poate garanta nimic, eu cu atât mai puțin.

Ion Irimia De ce trebuie ca un director sa fie profesor ? Faptul ca asa spune legea, nu este argument serios.
Radu Zlati este CEL mai serios, într-un stat de drept. Adevărat, existe sisteme școlare (de exemplu Franța) în care există o dualitate (precum la noi în spitale): un director (general), care este specializat în management școlar, dar care nu predă, și un director școlar, cadru didactic, care se implică în realizarea curricumului și viața școlară a profesorilor și elevilor. Dar, până la modificarea LEN, asta fiind legea, o aplicăm nu ne tocmim.

Ion Irimia In scoli se studiaza religie sau istoria religiilor?
Radu Zlati LEN prevede studierea religiei (părintele face cerere pentru a fi studiată o anume religie confesională) ca disciplină opțională. Istoria religiilor poate fi studiată ca altă disciplină opțională, dacă oferta școlii o conține și părinții/elevii majori optează pentru ea.
Nicu Moldovan Radu Zlati de ce un stat LAIC preda diverse religii (prozelitism) pe banii sai?
Radu Zlati Prozelitism nu este, optează pentru o anumită religie cei care aparțin deja respectivei religii. România stat laic nu este, căci nu există mențiunea expresă în Constituție (spre deosebire de Franța, de exemplu); adevărat, România nu este nici stat religios, din același motiv constituțional. Dincolo de asta, admit că includerea predării acestei discipline opționale în LEN este o excepție care dă de gândit. Dar, cu tot respectul, cred că este bine așa.
Nicu Moldovan Radu Zlati de ce? si de ce nu ar fi o mai buna optiune sa se predea DESPRE religii .. si, mai ales, despre toate la toti?
Radu Zlati la nivel de justificare personală, pentru că sunt, printre colegii liberali, un conservator de nuanță naționalist-creștină. La nivel de principii, pentru că în locul cunoașterii superficiale a mai multor religii, eu privilegiez cunoașterea în profunzime și chiar asumarea unei singure religii, cu riscul de a ști prea puține despre celelalte religii. Dar, repet, Istoria Religiilor este o materie pe care aș recomanda-o oricui, ca materie de studiu pe lângă studiul Religiei (confesiunii personale)
Nicu Moldovan Radu Zlati sa inteleg ca asumarea unei religii intra intre scopurile eduationale ale scolii romanesti? nu inseamna asta discriminare pentru atei?
Radu Zlati Nicu Moldovan ateii sunt liberi să nu opteze pentru această disciplină.
Anne-Marie Dimi Marcu Va pot intelege orientarea crestin -nationalista (mai precis...ortodox-nationalista) dar ati incercat sa aprofundati, sa intelegeti ce se intampla concret la acele ore de religie? Sunteti la curent cu practica de indoctrinare agresiva si de 'educare' prin teroare psihica numite 'ora de religie', de continutul cel putin traumatizant din manuale si caiete speciale dar si din 'materialele ajutatoare' utilizate de majoritatea celor care predau aceasta 'materie' ???? Pentru ca daca raspunsul este da... din punctul meu de vedere nu este bine deloc. Si va rog, nu imi spuneti ca sunt doar 'exceptii' pentru ca nu este asa .Studiez problema de prea multa vreme ca sa ma ;inchideti' cu un astfel de raspuns!
Nicu Moldovan Radu Zlati optiunea de a "NU opta" este una de excludere.. care, mi ales la copii, are conotatii negative.. nu este una incluziva.. de natura a stimula toleranta fata de diversitatea de opinii.. sa inteleg ca scoala romaneasca nu agreeaza diversitatea de opinii si nu este interesata de dezvoltarea unei societati tolerante si inclusive?
Radu Zlati Nicu Moldovan - eu nu sunt școala, răspunsul meu mă implică doar pe mine.
Radu Zlati Anne-Marie Dimi Marcu - ele sunt, totuși, excepții. ”Abuzuri” de acest gen sau de altul sunt prezente și la discipline neutre din punct de vedere axiologic. Este de interesul și îndatorirea părinților să ia atitudine când cadrele didactice abuzează, în orice fel.
Nicu Moldovan Radu Zlati sa inteleg ca dumneavoastra personal, ca liberal, fie el si conservator, nu sunteti de acord cu diversitatea de opinii?
Anne-Marie Dimi Marcu Radu Zlati nu prea am auzit de cazuri in care profu' de mate ii spune elevului ca daca nu isi face tema o sa il pedepseasca Dumnezeu punand o masina sa il loveasca pe strada si sa isi rupa mana...si nici la ora de engleza nu cred ca reun copil aude ca daca duminica se joaca in loc sa citeasca Shakespeare in original acesta o sa il pedepseasca cu o boala incurabila... Discutam despre tipuri diferite de agresiune Domnule deputat...una sistematizata/principiala adanc inradacinata (din pacate) in conceptia educativa a BOR si a celor scoliti de aceasta si cea accidentala, individuala, care tine strict de nivelul de educatie sau de sanatatea psihica a unui oarescare profesor... De aceea refuz scuza cu 'sunt exceptii"...

Ioan Liberalul Majoritatea absolvenților de liceu nu știu care sunt atribuțiile parlamentului, ale guvernului sau președintelui. Majoritatea nu știu ce înseamnă socialism sau liberalism. Majoritatea nu știu care e diferența dintre cetățean și contribuabil. Credeți că ar trebuit făcut ceva? Sau e suficientă educația religioasă și cea sexuală?
Radu Zlati trec peste a doua întrebare, presupun că este retorică. Atribuțiile puterilor în stat se studiază pe larg în clasa a VIII în cadrul unei discipline separate, dedicate culturii civice și cetățenești; după aceea ele, împreună cu celelalte noțiuni și concepte prezentate de către dvstră mai sunt predate la istorie, în casa a X-a (deci în sistemul obligatoriu elevul se întâlnește cu ele cel puțin de două ori, la două discipline obligatorii); și încă o dată, mai conceptualizat, în a XI-a și a XII-a. Unii doresc o disciplină obligatorie, separată, la liceu. Dar dacă elevul care a studiat despre comunism și regimurile totalitare la istorie, nu mai își aduce aminte nimic la terminarea liceului, atunci mă tem că putem introduce o oră separată, că tot degeaba.

Violeta Stark Cum ramine cu educatia pentru sanatate ?va fi introdusa ca materie de studiu in scoli? si daca da cine vor fi cei care o predau,invatatori,profesori sau cadre medicale specializate?
Radu Zlati noul curriculum pentru gimnaziu nu prevede această materie. Iar pe cale legislativă, cei din comisiile de învățământ nu vom agrea introducerea disciplinei prin modificarea LEN.

Aurora Doina Dan Exista in Romania o lege a voluntariatului? In alte tari se pune mult accent pe voluntariat, este educativ pentru tineret si se pot intrioduce tot felul de facilitati in timpul scolarizarii.
Radu Zlati există prevederi legislative ale voluntariatului: Activitatea de voluntariat se echivalează cu vechime în câmpul muncii, etc, cu practica școlară/universitară, etc.

Ioan Liberalul Care este părerea dumneavoastră strict personală despre metodele alternative de genul școlilor Waldorf?
Radu Zlati toate sunt interesante, în felul lor. Dar într-un sistem centralizat ce se finalizează cu examene naționale, ca în prezent, obținerea de medii mari de către cei care studiază în sisteme alternative, este o adevărată provocare. de altfel. aprobarea funcționării unei școli de tip Waldorf (ca să dau un exemplu) presupune din partea școlii numeroase compromisuri ținând de programa școlară și organizarea școlară - rezultatul nu este tocmai un învățământ Walrdorf.

Lucian Palimaru Cum vedeti ideea ca in liceu sa se predea o ora de politica? Sa se faca o distingere intre doctrine, sa se explice ce inseamna dreapta si stanga , liberalism, socialism sau crestin democratie! Vedeti oportun asa ceva?
Radu Zlati în clasa a X-a acestor teme, la istorie, li se dedică aproximativ 5 ore (cu totului tot, adică și alte noțiuni). Nu sunt de acord cu o disciplină obligatorie la nivel de 1 oră/săptămână doar pentru politică. Există o materie obligatorie dedicată studierii economiei, și la sfârșitul liceului, elevii nu dispun de cunoștințe de economie nici cât acelea de politică. Cultura politică este o necesitate, dar includerea unei ore suplimentare nu va rezolva problema

Mihaela Toloveanu Domnule Zlati , vad ca nu mi-ati dat like , la fotografia mea ! Sper ca mi-ati inteles mesajul ...de ce as dori sa devin cadru didactic ? Sunt respectati si bine platiti ?Stiti solutia mea , pentru a face rost de bani in trei luni ! Dar , cum ramane cu respectul copiilor , fata de invatator si profesor ?
Radu Zlati eu am înțeles alt mesaj, dar nu este vorba despre a plăcea sau nu. Eu profesor m-am decis să mă fac în a șaptea, când habar nu aveam de salariu... Și la începutul carierei mele didactice tatăl meu, muncitor calificat, câștiga mult mai bine decât mine. Cadru didactic decizi să fi pentru salariu (nu prea este cazul), pentru cele trei luni de vacanță (asta da pleașcă), pentru că și se pare că este o meserie ușoară (și te înșeli amarnic) sau, pentru că nu prea ai șanse pentru alte profesii (mulți tineri de azi au această rațiune a alegerii lor) sau, pur și simplu, pentru că ai chemare (tot mai puțini își urmează însă chemarea). De aceea, până când nu vom avea salarii tentante, MULT peste nivelul celor actuale, tot mai puțini tineri cu reale calități vor urma cariera de cadru didactic.

Ioan Liberalul La o analiză simplistă diferența dintre (de exemplu) un biolog și un profesor de biologie de liceu este următoarea: Biologul trebuie să cunoască foarte bine biologia învățată în liceu și în facultate și ceva pe deasupra pentru a fi un biolog bun. Profesorul de biologie trebuie să cunoască foarte bine biologia învățată în liceu și să știe foarte bine cum să o predea altora pentru a fi un profesor bun. Care e diferența reală în ce privește pregătirea celor doi în ziua de azi și dacă sunteți de părere că pentru cele două profesii ar trebui urmate facultăți diferite?
Radu Zlati sistemul nostru academic pregătește studenții ca și cum toți ar urma să lucreze în cercetarea științifică sau în laboratoare; adițional, studenții au opțiunea de a urma cu modul pedagogic, care le oferă posibilitatea, ulterior, de a urma o carieră didactică. Modulul nu îi pregătește satisfăcător, dar asta este altă problemă. LEN 1/2011 prevedea masteratul didactic, dar acest masterat a rămas o utopie (cel puțin pe partea sa practică, de asistență și de practică la clasă). Astfel înc

Ion Irimia In functie de numarul elevilor absolventi care au trecut examenele de capacitate sau bacalaureat, scolile generale si liceele vor fi clasificate in 5 categorii, iar cadrele didactice vor fi platite diferentiat, in functie de categoria scolii. Sunteti de acord, dle Radu Zlati?
Radu Zlati este o opțiune. Fie ne asigurăm că se predă peste tot la fel, unor clase complet eterogene, selectate pe criteriul teritorial (reședința), precum în Finlanda, fie consfințim inegalitatea de calitate a învățământului, cum ați propus. Nu risc să îmi dau acordul pentru una sau alta dintre variante, societatea iar nu legiuitorul ar trebui să decidă.

Lucian Palimaru Sunteti de acord cu obligativitatea uniformelor scolare? Si cat de liberala ar fi aceasta masura?
Radu Zlati NU sunt de acord, am reușit până acum să determin respingerea a 4 sau 5 inițiative legislative privitoare la introducerea obligativității uniformei școlare (3 proveneau de la colegi liberali). Obligativitate = 0 liberalism.
Lucian Palimaru Asta si speram...
Ioan Liberalul Radu Zlati Pe de altă parte în orașul în care trăiesc eu (Londra) toți elevii poartă uniforme. Nu știu dacă este o obligație introdusă prin lege sau prin regulamentul școlilor, dar...
Radu Zlati LEN 1/2011 prevede că școlile pot să introducă uniforme, cu consim
Radu Zlati problema este că într-o Românie în care există un abandon școlar major pe motive economice, ce le mai trebuie părinților săraci este să le impui obligativitatea uniformei. Sigur, poți trece costurile pe autoritățile locale, dar ce te faci când acestea sunt sărace? Și din bugetul MECS, este clar că subvenționarea de la stat nu este de unde.
Lucian Palimaru Sa inteleg ca cel mai greu atarna persoanele sarace in chestiunea uniformei?
Ioan Liberalul Radu Zlati Uniformele, cred eu, sunt mai ieftine decât ținutele civile și portul uniformei salvează copii săraci de la un gen de complex de inferioritate, deci nu cred că portul uniformei dezavantajază pe cei săraci, ci dimpotrivă
Violeta Stark O uniforma poate fi purtata 2,3,4 ani si cred ca i ar costa mai putin pe parinti decit alte obiecte de imbracaminte cu conditia sa nu fie facute de casele de moda.....ex eu am avut o uniforma 4 ani la liceu!
Radu Zlati Violeta Stark - înseamnă cp nu vi s-a modificat statura... Greu de crezut, eu am crescut pînî prin a XI-a...
Radu Zlati Ioan Liberalul - este debatabil. Cei nevoiași poartă haine second-hand, și nu vei găsi o uniformă școlară la 25-50 de lei costumul. Cât despre complexul de inferioritate - dacă introducem uniforme, diferențierea se va face prin ale însemne-simboluri: accesorii, gadjeturi, etc
Violeta Stark ba sa modificat numai ca in anul l uniforma era mai lunga si mai laerga si anul lv ceva mai scurta si mai fixa....la fel si in generala...si nu prea stiu colege care sa fi avut in fiecare an o uniforma noua!
Lucian Palimaru Nu este liberal sa punem inainte o categorie sociala sau alta. Cei saraci, pot recupera prin invatatura ''handicapul'' vestimentar. Fie-mi iertat, dar regimul ceausescu a trecut.
Danut Bala Violeta Stark ...aberație...copiii cresc...nu merge o uniformă mai mult de un an.

Aurora Doina Dan Legat de voluntariat, as propune de ex. ca parcurile din fiecare oras sa fie arondate in grija unui liceu si unei facultati, in colaborare si finantare cu Primaria. Si alte spatii publice, gradini, piete pietonale, gradina zoologica. spitale, camine de copii sau de batrani, activitati in care tinerii pot si trebuie sa munceasca, sa se deprinda cu munca si responsabilitatile vietii. Relatia scoala-comunitate prin intermediul Primariilor. TREBUIE facut ceva. Iar PNL, "noi, prin noi insine" este cel mai indicat partid sa faca acest lucru, sa militeze pentru asta, as zice chiar sa fie un obiectiv principal. Ar contribui in egala masura cu programa scolara la EDUCATIA tineretului prin munca si pentru munca, pentru compasiune, pentru raspundere si responsabilitate.
Radu Zlati acestea sunt măsuri punctuale care se pot lua (prin acorduri de parteneriat) și acum, pe baza legislației actuale. Trebuie făcut ceva, dar eu aș zice că mai ales spiritul trebuie schimbat, iar nu neapărat legislația.
Aurora Doina Dan Radu Zlati ... De acord... TREBUIE FACUT CEVA! PNL TREBUIE SA FACA CEVA! Tineretul Liberal TREBUIE sa faca ceva!

Lucian Palimaru Cum propuneti concret sa separam graul de neghina? Adica sa diferentiem studentii merituosi care isi tocesc coatele pe bacni timp de 5 ani in regim de studiu aproape zilnic , de studentii care invata la distanta si care , cu indulgenta sa zicem , se spetesc doar in sesiune! Mai pe sleau...cum diferentiem oportunistii ,colectionarii de diplome de adevaratii intelectuali?
Radu Zlati doar aplicarea legii fără rabat poate duce la rezultate... în timp! Împărțirea universităților, facultăților, liniilor de studiu, etc, în categorii, conform pregătirii reale asigurate studenților și, în cazul instituțiilor de stat, alocarea fondurilor corespunzător cu categoria obținută. Din păcate ân perioada Ponta, prin amendarea LEN, procesul de împărțire pe categorii a fost amputat.

Ioan Liberalul Revenind la capitolul "diverse": cam când credeți că vor fi întocmite listele pentru alegerile parlamentare? Și cine le va întocmi?
Radu Zlati la fel ca până acum: filiale județene vor face listele, care vor fi aprobate de către conducerea centrală (BPN); în cazul filialelor cu rezultate slabe, listele acestora vor putea fi modificate în mai mare măsură decât listele filialelor cu rezultate mai bune.
Ioan Liberalul Și cam când? Pentru că dacă vor fi și candidați noi e nevoie ca aceștia să aibă timp să se facă știuți.
Radu Zlati inițial era vorba că în jur de 15 august filialele trebuie să trimită primul draft de liste. Nu știu dacă va rămâne așa, nu a fost o hotărâre a BPN în acest sens, ci doar o sugestie venită de sus, să se lucreze deja la liste.

Lucian Palimaru Voi pune si eu doua intrebari pe teme diverse. 1. Vreti sa mai candidati pentru un mandat?
Radu Zlati Complicat de răspuns, dar mai degrabă DA. Însă nu este de ajuns să doresc eu.
Danut Bala Trebuie să primească acceptul pdliștilor:))))))

Ion Irimia 1-oamenii sunt platiti pentru munca efectuata.
2-oamenii sunt platiti pentru rezultatul muncii efectuate.
Va rog sa apreciati daca vreuna dintre variante poate face parte din doctrina liberala.
Radu Zlati suntem în capitalism. Nu mai suntem plătiți pentru că prestăm, X ore, o anumită muncă, ci pentru că munca noastră de X ore are un anumit rezultat. Problema este că, în educație, ”rezultatul” este mult mai greu de cuantificat. Deci, oricât de liberal aș fi, pct (2), care altfel mi se pare foarte corect, este de preluat cum grano salis. Nu de altceva, dar există o vorbă în învățământ: ”școlile sunt bune nu pentru că au profesori buni și pentru că au elevi buni, iar elevii buni fac profesori buni!” Am fost profesor într-un liceu de elită, așa că știu cât de adevărată este această vorbă...

Nicu Moldovan Radu Zlati, finlanda, tara cu cel mai performant sistem de educatie din lume a decis sa restructureze sistemul de educatie din temelii deoarece considera ca actualul sistem "pe materii de studiu" nu mai corespunde nevoilor societatii moderne si urmeaza sa treaca la un sistem educational INTEGRAT "pe tematici". Ce parere aveti despre o astfel de abordare a educatiei, credeti ca ar fi posiblila in romania? cine ar fi suporterii si cine si de ce s-ar opune implementarii unei astfel de abordari?
Radu Zlati Finlanda nu mai este de câțiva ani în fruntea sistemelor de învățământ. În ceea ce privește inițiativa finlandeză, despre care am citi și eu, ar trebui să așteptăm câțiva ani (minim un ciclu școlar) pentru a vedea rezultatele, întrucât este un unicat în lume, deci nu avem criterii de raportare. Într-o Românie care trăiește încă în umbra lui Spiru Haret, o astfel de inițiativă nu ar avea nici un succes, nu ar fi sprijinită de mai nimeni și, în primul rând, ar întâmpina rezistența îndârjită ca corpului profesoral.
Nicu Moldovan sa intelegem deci ca .. profesorii sunt de fapt o frana in calea reormelor de orice fel din educatie?
Radu Zlati în toate statele, din câte știu, cadrele didactice sunt o categorie profesională conservatoare și de obicei ostilă reformelor curriculare. Ori o modificare de genul aceleia evocate nu ar fi o reformă, ar fi o revoluție
Nicu Moldovan Radu Zlati asta nu este o nota buna pentru profesori. e ca si cum ati spune ca educatorii, care ar trebui sa fie cei care indruma societatea spre viitor, de fapt sunt o frana in evolutie.. sunteti de acord cu aceasta afirmatie?
Radu Zlati Nicu Moldovan de acord, eu vorbeam despre o realitate, nu despre ce ar trebui să fie
Nicu Moldovan Radu Zlati ar ar fi caile prin care s-ar putea schimba aceasta realitate, in opinia dumneavoastra personala?
Radu Zlati nici una, mă tem, pe termen scurt, în RO. Modificarea drastică a CE și CUM predai poate fi acceptată de către o masă statistic semnificantă fie că (1) înțelege deplin ce are de câștigat ca proces al muncii și ca rezultat, în urma modificării și (2) este răsplătită financiar suficient pentru a justifica eforturile de adaptare ce urmează să fie făcute. Nu cred că condițiile (1) sau (2) ar putea fi îndeplinite. În Finlanda, în Coreea de Sud (noua stea a testelor de cunoștințe pe plan mondial) există condiția (2).
Radu Zlati am făcut parte dintre cei care, în epoca CDR, am rescris programele de istorie, cls. IV-XII. Cu modificări, respectivele programe sunt valabile și acum. Ne întrebam între noi: ”programele sunt bune, dar cine le va preda?” Realitatea a dat sens leniniștilor noastre: acum se predau alte programe, dar cam cu aceleași metode ca în 1996.
Nicu Moldovan Radu Zlati CDR a fost prin anii 2000 .. sunteti la curnt cu faptul ca in alte tari curricula se reviziueste cam la 5 - 10 ani?
Radu Zlati Nicu Moldovan evident că sunt informat :) Normal ar fi o revizuire o dată la fiecare două cicluri școlare, adică 8-10 ani.
Nicu Moldovan Radu Zlati de la CDR au trecut 16 ani...
Radu Zlati Nicu Moldovan asta este. De pre mulți ani comisiile naționale pe discipline (cele care aprobă programele) nu s-au mai întâlnit în plen, pe motive bugetare...
Nicu Moldovan Radu Zlati nu stiu cum sa fac.. dvs meritati acum like pentru onestitatea raspunsului.. pe de alta parte, motivele sunt de-a dreptul dureroase
Radu Zlati Nicu Moldovan realitatea (după mine) este că în învățământ este invers ca la pești - nu se împute de la cap ci de la coadă. Cu alte cuvinte, probleme acute, rădăcina lor, sunt de căutat în preuniversitar. Din păcate, după Marga nimeni nu s-a aplecat cu atenție spre preuniversitar, iar reforma Marga a avut cele mai nebănuite efecte perverse, fiind la originea multor rele acute ale actualului sistem de învățământ.
Nicu Moldovan Radu Zlati si iadul e pavat cu intentii bune.. de unde rezulta necesitatea unei abordari integrate si in invatamant . daca nu in curricula .. macar in dezvoltarea strategiilor de reforma..

Silvia Bobolea Buna ziua ,domnule deputat Radu Zlati !Permiteti sa va adresez și eu o intrebare : suntem in plina desfașurare a unui uriaș scandal al titlurilor de DOCTOR ,obținute in ultimii ani prin frauda de cele mai multe ori .Exista vreun plan care va poate permite sa sperați ca vreodata se va putea face o cercetare completa ,o evaluare competenta care sa duca la separarea lucrarilor de doctorat corecte de cele plagiate ?Aceasta ambiguitate nu este deranjanta pentru mediul academic românesc ? In urma cu ceva timp te inclinai in fața titlului de Doctor ,ori acum ,incepi sa devii suspicios si sa te intrebi cine este cu adevarat cel care se afla in fața ta și se recomanda astfel ?Credti ca aceasta suspiciune se va transmite și generațiilor urmatoare ?
Radu Zlati LEN 1/2011 cuprindea măsurile legislative necesare combaterii fenomenului plagiatului în școlile doctorale; s-a dovedit însă că oamenii care trebuiau să aplice legea aveau mari probleme de integritate (de la componența CNATCDU la ministrul Educației). Modificările operate de către Curaj nu sunt un pas înainte, ci doi înapoi în privința combaterii fenomenului de plagiat. Așa că nu pot da un orizont de așteptare întrebării dvstră.

Lucian Palimaru Ultima intrebare dar raspundeti doar daca vreti...puteti enumera 5 liberali care pot prelua in orice moment functia de pesedinte PNL?
Aurora Doina Dan Sau o lista de posibil candidati pentru Presedentia unica a PNL?
Radu Zlati sunt mulți liberali (proveniți din ambele ramuri) care pot conduce PNL. Dar cât de bine? Pentru că eu vreau, dacă ar fi posibil, ca în 2017 să fim conduși de cineva care, ca lider, să fie deasupra lui Crin Antonescu din perioada 2010-2013. Să recunoaștem, ștacheta este foarte sus plasată. Nici Crin însuși nu ar trece-o.
Pe de altă parte, ca bonus pentru că fentez, într-un fel, răspunsul la întrebare: nici Mântuitorul, dacă l-am aduce președinte la PNL, nu ar avea rezultate mult mai bune decât actuala conducere (doar dacă nu cumva ar frauda alegerile prin înmulțirea voturilor precum peștii...) cu actuala echipă din jurul ei. Căci nu liderul face partidul, cât echipa.
Radu Zlati Platon zicea, prin Socrate, să se dea puterea celor care nu o vor. După știința mea, există un liberal pe care atât Crin cât și Klaus l-au dorit președinte al PNL la plecarea lor din funcție, și care a refuzat în ambele rânduri. Nu știu dacă a treia oară ar accepta
Lucian Palimaru Despre cine este vorba? Eu nu sunt foarte familiarizat. Desi am detinut vreme de 14 ani carnet de membru PDL. Deci cine este acea persoana propusa de doi oameni atat de cunoscuti? Cine e ca sa mai incercam odata!

Nicu Moldovan Radu Zlati la capitolul "diverse", credeti ca societatea romaneasca are nevoie de o clarificare doctrinara, mai exat spus,, de "scolarizarea" populatiei in ceea ce priveste stanga si dreapta? dar partidele? dupa parerea mea, pnl este singurul partid din romania care se poate califica cu adevarat la categoria "de dreapta" (nu total dar se apropie cel mai mult). Cum poate PNL sa demostreze ca celelalte partide pretins de dreapta nu sunt de fapt de dreapta daca lumea nu stie ce inseamna dreapta si stanga in politica?
Radu Zlati în mod evident, da. Dar clarificarea, lămurirea populației asupra aspectelor doctrinare a teoriei și practicilor de partid, este în primul rând de datoria partidelor. Aici PNL mă tem a rămas corigent. Firesc, despre doctrina național-liberală nu cunosc multe chiar lideri de partid din teritoriu sau sau de la Centru - ce să aștepți din partea membrilor simpli sau simpatizanți?
PNL în primul rând trebuie ca măcar pe principii și practică proprie să demonstreze fără tăgadă că este de dreapta, și doar în plan secund să arate de celelalte partide pretins de dreapta nu sunt tocmai altfel. În caz contrar râde Tăriceanu (cel mai de stânga premier din ultimii 15 ani) să ne râdă în nas nouă, liberalilor, si să se pretindă depozitarul dreptei românești.

Danut Bala :) io n-am ce să vă întreb...pentru mine PNL a murit!! Toți cuvântătorii, fie pnliști sau pdliști, au un discurs infect...cu rahatul de stat de drepți, interesul național și cătușe!!
Radu Zlati foarte bine, asta înseamnă că mă scutiți să vă răspund. Dar discursurile politici corecte nu sunt în mod automat false, și asta ar trebui să o știți...
Nicu Moldovan n-am prea fost de aceeasi parere cu dl. Zlati pe tema religiei, dar cu ce spune acum sunt total de acord
Danut Bala :)) dacă în noul PNL nu s-ar fi ascuns toți prăduitorii din PDL, aveați dreptate!! Altfel, PDL n-a decontat în fața justiției nici măcar un 5% din răul făcut în guvernările lor!! Doar cei din vechiul PNL au fost ” săltați”, unii pe bune..alții nu!! Io n-o să votez în veci în Ialomița pe vreunul din organizația condusă de guristul de Tinel Gheorghe!!
Danut Bala Nu știu cum a gândit Crin Antonescu această altoire cu PDL...dar totul a început cu o minciună, negând trecerea la PPE...dar în lunea de după europarlamentare să anunți că duci PNL în PPE ..ba că și necociaai cu Blaga...o mare mizerie ce-a îndepărtat electoratul!!
Nicu Moldovan Danut Bala pdl este o organizatie.. in orice sistem democratic raspunderea e personala .. ceea ce sugerati dvs este similar cu a spune ca toti germanii sunt culpabili si trebuie pusi la zid pt ca nazistii i-au exterminat pe evrei..
Danut Bala Nicu Moldovan ..hai..fugi cu manipularea asta ieftină
Danut Bala Păi..dacă DNA își face treaba selectiv...normal că doar Udrea e penală....și restu-s fete mari:))...fi ne ar comunicarea cu manipulare de rahat portocaliu:)) Te-o fi instruit Meseșanca ...sau Săftoiu, Nicu Moldovan?
Nicu Moldovan Danut Bala .. stimate domn.. aveti intrebari? ca acesta este sesiune de intrebari si raspunsuri pe o tema anuntata.. discutiile generale se pot face la alte postari. daca nu va suparati..
Danut Bala Am intrat să-mi spun o părere doar pt că îl apreciez pe Radu Zlati...altfel, nu mă mai pasionează ce se întâmplă cu noul PNL!!
Danut Bala :)chiar n-am chef să-i pun întrebări incomode domnului deputat. Sau...poate mă râzgândesc...mai știi?
Danut Bala PDL trebuia interzis...cum fură toate partidele de hoți și CRIMINALI!!....ce dreapta să faci cu hoții portocalii? Sau ați uitat cum era toată Țara portocalie....și ce discursuri aveau dilimandroșii de pdliști ce acum conduc PNL?
Radu Zlati Danut Bala - un partid poate fi interzis, intr-un sistem democratic, doar pe baza doctrinei lui, incompatibele cu normele democratice, etc
Radu Zlati din păcate, de ”furat” au cam furat, prin reprezentanții lor, cam toate partidele care s-au perindat la putere în RO. Că mie mi se pare că cei din PNL au furat cel mai puțin, nu poate fi o mângâiere. Eu cred în reguli și proceduri: ar trebui să făurim o legislație care să fie intolerantă la furt și corupție, și care să nu încurajeze în nici un fel furtul instituțional.
Danut Bala Radu Zlati , parcă și pe pentru finanțări ilegale cu bani la sacoșă....se poate desființa un partid! Iar PDL....chia era de desființat:)))))...și o știau și liderii lor....de l-au îmbrobodit cu binomul pe Antonescu:)))))))
Danut Bala Apoi...io în liderii PDL chiar nu am cum să am încrede, chiar dacă mesajele cu integritatea politicianului sunt corecte....dar din gura lor spuse..PUT..și trece și sticla mirosul de hoit portocaliu!!

Aurora Doina Dan Domnule Radu Zlati... o intrebare "banala" in zilele in care oricui si pentru orice i se cere "demisia", de parca demisia ar rezolva ceva... Ce aţi face dacă aţi fi ministrul Educaţiei, domnule Radu Zlati?
Radu Zlati nimic, pentru că nu mă văd în respectiva situație.
Radu Zlati dar, de amorul artei: dacă aș fi ministru al educației pentru jumătate de oră, m-aș duce la premier și i-aș cere o rectificare bugetară - 6% pentru ministerul meu, suplimentare pentru mărirea salariilor si 3 proiecte majore de investiții. Si dacă nu mi-ar da, aș demisiona pe loc. Adică aș fi ministru 31 de minte.
Aurora Doina Dan Radu Zlati ... Nu este o solutie. TOATA LUMEA CERE BANI! Si poate toti au dreptate, si toti ar merita... DAR FARA BANI, ca daca nu ai, nu ai... asa este si 'pe cont propriu' cu cat ai cu atata trebuie sa te descurci, nu poti fura un cascaval, ca ajungi - pe buna dreptate - la puscarie! Deci... fara a cere bani, un ministru nu ar putea face nimic?
Radu Zlati Aurora Doina Dan - ba da. Să gestioneze onest moartea înceată a învățământului românesc. Moarte care are loc chiar acum, indiferent cum este ea gestionată.

Florin Craciun Stimați colegi, oficial, această sesiune s-a terminat. Îi mulțumim domnului deputat Radu Zlati pentru participare și, de ce nu, îl așteptăm și cu altă ocazie. Mulțumim, Radu Zlati !

Aurora Doina Dan Multumesc si eu, domnule Radu Zlati. Prezenta dvoastra ne-a onorat si, sper, ca niciunul nu v-am necajit. Oameni suntem... O seara buna. NOROC si sanatate. Si dati liber la postari in grupul dvoastra! Asa cum am mai vorbit!

Violeta Stark Am lipsit o vreme,ii multumesc si eu dl ui Radu Zlati, si sper la o alta intilnire cu dinsul sau cu altcineva din PNL ul acesta singurul pe care il avem...o seara buna tuturor!

Niciun comentariu: