miercuri, 6 iulie 2016

România competitivă. Proiecția Guvernului.


S-a desfășurat Forumul Administrației Publice Locale - Transparența și un Parteneriat Durabil în Relația cu Guvernul, organizat de Ministerul Dezvoltării Regionale și al Administrației Publice, condus de Vasile Dâncu.

De la bun început, refuz să fac jocul politicianist al unora și altora. Vasile Dâncu nu este, în această situație, PSD-ist, „comunist”, „trădător” etc. Este ministrul care a pornit o treabă la ministerul pe care îl conduce, o treabă care are deja rezultate și care se încadrează în proiectele de dezvoltare ale comunităților locale și al țării, în final.

Mi-a plăcut discursul lui Vasile Dâncu de ieri, de la terminarea lucrărilor. Mi-a plăcut și îndemnul de final „Să dăm un like României !”. Este bine.

Rețin discursul lui Dacian Cioloș, la finalul Forumului. Îl rețin și îl leg de proiectul prezentat de ministrul economiei Costin Borc, „România Competitivă”. Un proiect prezentat pe scurt de ministrul Borc în discursul său.

Am ascultat și părerologii de pe la televiziuni. La Digi24, s-au transmis informațiile ca atare iar comentariile au fost la temă. La fel la TVR 1. La Antena 3 erau ocupați cu Kovesi, cu faptul că procurorii, ca persoane private, au dat dreptate Antenei 3 în „războiul” cu șefa DNA. La România Tv erau alte alea. Două televiziuni lucrau însă „la distrugere”. Totul era prost în ce a prezentat Guvernul, totul este absolut inadmisibil, Cioloș și miniștrii săi sunt „vai de ei”, nimic nu este fezabil, Cioloș abuzează venind cu strategii care nu au viitor, bani aruncați aiurea ș.a.m.d. Fără surprindere, cele două televiziuni pornite să distrugă sunt B1Tv și Realitatea Tv. La Realitatea Tv trona în fotoliul de „Gică Contra” Denise Rifai.

Am citit discursurile (pe unele le-am ascultat și în direct), le-am buchisit, voi încerca să extrag din ele ce cred că este foarte important. Eu consider că lucrările Forumului Administrației Publice și documentul strategic „România competitivă: un proiect pentru o creștere economică sustenabilă” sunt strâns legate. Forumul vrea să ducă decizia pentru dezvoltare la autoritatea locală iar documentul strategic vrea să sprijine autoritatea locală să aibă ambiția de a se dezvolta economic și social.

Tot ieri am urmărit, destul de puțin, emisiunea în limba maghiară de pe TVR1. Nu am regretat. O directoare de școală tehnică a arătat discrepanța dintre necesitățile sociale și economice ale comunităților și educație. O educație deformată în familie. Familie care nu mai apreciază munca, din moment ce copilul este îndrumat să evite școlile profesionale, să vrea să ajungă la școlile  umaniste, care, chipurile, ar fi mai înalte față de școala profesională, școala de meserii. Practic, din familie și societate se induce copiilor ideea că ajungerea la o școală profesională este „o pedeapsă”. Chiar dacă școlile profesionale permit tinerilor să studieze mai departe, la fel ca oricare alt tânăr „umanist”, să ajungă la facultăți, să le urmeze și să obțină rezultate bune în viitor.

Pomenesc despre această emisiune în limba maghiară pentru că am găsit în proiecția strategică ideea dezvoltării învățământului profesional. Este un exemplu care confirmă explicațiile ministrului Borc că acest document strategic a fost discutat cu societatea civilă, cu mediul de afaceri. Apropo ! În emisiunea în limba maghiară, investitori locali care sprijină școala tehnică prin diferite metode și cu mijloacele pe care le au la dispoziție au reclamat faptul că duc lipsă de meseriași, de oameni care să cunoască nu doar  modul de folosire a mașinilor ci și materialul cu care lucrează. Ei bine, cred că astfel de investitori au fost cei care au reclamat necesitatea dezvoltării învățământului profesional.

La nivel național producem prea mulți specialiști în „vorbe” și prea puțini specialiști în producție. Mulți dintre cei care au urmat „nobilele” științe umane au ajuns la cheie și șaibă. Acolo își câștigă existența după ce au pierdut ani buni din viață pentru satisfacerea orgoliului familiei și a urma sfaturile „pline de înțelepciune” ale unora și altora. Culmea este că specialiștii în vorbe cer salarii mari dar uită că banii vin de la specialiștii în producție, nu pică din cer.

Poate că punerea în operă a acestei strategii dar și a altora, sub îndrumarea și coordonarea Președintelui Klaus Iohannis va schimba mentalitatea oamenilor, va stimula dorința oamenilor de a căuta și găsi un loc de muncă pe măsura capacităților pe care le au și nu după impresii deformate.

Niciun comentariu: