Agerpres. Vasile Dâncu afirmă:
Îmi pare rău că o lege nouă care a fost făcută printr-un anumit consens politic are asemenea deficiențe. Se lucrează la un draft privind o ordonanță de urgență pentru votul prin corespondență și pentru alegerile din diaspora. Se lucrează în acest moment și cred că se va pune în dezbatere publică în foarte scurt timp, probabil că săptămâna asta. Deci, se lucrează în regim de urgențăObiectivul este asigurarea numărului de secții de votare în străinătate care să asigure o acoperire cât mai mare a zonelor din diferite state în care trăiesc românii și posibilitatea înscrierii lor în registrul electoral on-line.
Ei bine, suntem în fața unei reacții pozitive a guvernului. Nu este mai puțin adevărat că PNL este inițiatorul tuturor demersurilor care au dus la o astfel de „inițiativă” guvernamentală. Îi spun „inițiativă” pentru că se pare că și Dâncu „a rămas surprins” de existența „deficiențelor” din lege.
Să avem pardon, dar nu ar trebui să fie surprins. Practic, PSD și aliații lui din 24 iunie 2015 - ALDE, UNPR (încă trăia !), minorități -, au respins amendamentul PNL la art. 42 din lege care ar fi permis înscrierea în registrul electoral on-line.
Rezultatul votului la ședința condusă de „nedreptățitul” Zgonea, cel dat afară din PSD, este aici:
Amendament la art. 42 respins. Cu 111 voturi.
O vorbă din bătrâni spune că tot răul este înspre bine. Cu ocazia acestei OUG pe care Guvernul se pare că o va da se va decide și creșterea numărului de secții de votare fără a se mai căuta nod în papură. Că nu ar fi „aprobarea” țării de reședință. Fleoșc ! Iar țările au comunicat că ele nu au nici o reținere să crească numărul secțiilor de votare pentru români. Ba, primarii unor localități din Spania și Italia au avut ei inițiativa de a pune la dispoziție clădiri pentru înființarea unor secții de votare.
În fine, se pare că tot ce a încercat să facă PSD ca să împiedice votul românilor din diaspora va fi eliminat.
Zilele acestea, nedemnul Victor Viorel Ponta a afirmat, pentru că el poate, așa zice, că cei din diaspora sunt masă de manevră. Mai înainte, Adrian Năstase a umblat la figuri de stil, românii din diaspora fiind declarați „indieni”. Bine, a venit apoi și a acuzat că nu a fost înțeles.
Rămâne o problemă de rezolvat. Însușirea legii de către beneficiari și aplicarea ei de către beneficiari în folosul lor.
Am citit păreri și păreri. Unii spun că nu votează pentru că trăiesc de ani mulți în străinătate și că au familiile acolo, că nu au interes imediat față de conducerea politică a țării. Pe undeva le dau dreptate. Dacă vor să se rupă total de țară, atunci este posibil să nu mai aibă un interes. Vor obține pașaport al acelei țări iar în România vor veni doar ca turiști.
Dacă însă nu vor să se rupă total de țară, vor să mai vină prin țară sau vor să aibă în țară un loc de retragere sigur pentru o situație neplăcută din viitor, atunci interesul lor de a alege ar trebui să fie major. Una este să lași să ajungă la guvernare PSD și altceva este să te gândești la viitorul tău și să alegi PNL. Cu PSD la guvernare poți fi sigur că țara rămâne un ținut al învârtelilor obscure. Cu PNL, poți fi sigur că țara merge către progres iar la un moment dat nu este exclus ca viața în țară să fie mai avantajoasă ca viața în țara străină în care se află temporar.
Ar fi bine ca acest OUG să apară cât mai repede pentru a putea fi nu doar înțeles ci și stimulativ pentru românii din diaspora. Înregistrarea on-line în registrul electoral este un avantaj major pentru cei care știu să folosească instrumentele adecvate sau, au pe cineva care îi poate ajuta să le folosească. Sistemul actual de înregistrare poate fi incomod. Este birocratic. Intervine și acțiunea umană, acțiunea funcționarului care are o orientare politică mai apropiată de PSD sau de unii care au hălăduit prin PSD, acțiune care poate duce la blocarea cererii - nu degeaba se plâng miniștrii actuali de inactivitatea funcționarilor din ministere.
Psihologic, acțiunea este „din scurt”. Cere reacții rapide. Va fi deranjant pentru unii. Pentru alții, hotărâți să își exercite votul, va fi un lucru foarte bun.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu