Le-am găsit aici și aici. Tot este bine că în presa română, chiar dacă într-o foarte mică parte a ei, Președintele Klaus Iohannis are audiență.
Recunosc și faptul că unele posturi media au o preocupare majoră să obțină, să noteze, să dezbată furios un eșec al Președintelui Iohannis și al politicii externe conduse de acesta.
Până una alta, pun niște citate din discursul Președintelui Iohannis.
Ca aliat de primă linie, România continuă să fie martoră la creșterea provocărilor de securitate în regiune. Am văzut desfășurările îngrijorătoare de tehnică militară ale Rusiei în vecinătatea Crimeii anexate ilegal și am fost țintă a declarațiilor agresive ale Rusiei, inclusiv de la nivel înalt. În acest context, este nevoie de construirea unei apărări mai puternice și mai adaptate și adaptarea unei posturi de descurajare, care include o prezență credibilă și persistentă a NATO pe flancul estic. Sunt convins că, prin aplicarea integrală, aceste decizii vor asigura un sistem coerent de apărare de la Baltică la Marea Neagră, protejând țările noastre, popoarele noastre și evitând acțiunile ostile din cauza unor lucruri înțelese greșit.Cererile României au suport. Sunt în concordanță cu cererile celorlalte state de frontul estic al NATO, au sprijinul altor membri ai NATO, SUA și Germania fiind printre ele.
Marea Neagră este, în mod particular, o componentă importantă a securității euro-atlantice. Nu trebuie să existe dubii în acest caz. Din păcate, aici, în regiunea Mării Negre, am asistat în ultimii doi ani la schimbări dramatice în ceea ce privește mediul de securitate, începând de la anexarea ilegală a Crimeii și continuând cu destabilizarea regiunii Donbas. Pentru a îmbunătăți apărarea, am prezentat propuneri pentru consolidarea prezenței maritime și aeriene în regiunea Mării Negre. Pe baza deciziilor pe care le-am luat, aștept propuneri substanțiale din partea autorităților militare NATO la reuniunea miniștrilor Apărării din octombrie, pentru dezvoltarea unui cadru întărit privind prezența navală și aeriană.Decizia cu privire la Marea Neagră și măsurile ce se vor lua în acest spațiu de securitate european sunt stimulate și de discursul Președintelui Obama dar și al Președintelui Erdogan care, mai mult decât cererea Română, cere constituirea unei grupări navale NATO la Marea Neagră.
Apreciem contribuția și sprijinul aliaților noștri în regiune, atât în ceea ce privește cadrul brigăzii multinaționale, cât și inițiativa de instruire intensificată, care împreună asigură o prezență terestră în regiunea noastră și un cadru de consolidare a interoperabilității printr-un program de training și exerciții mai structurat.Trebuie remarcat faptul că obiectivele României sunt aproape de realizare. Dacă nu s-au realizat deja până la această oră. Vor veni informațiile necesare acolo unde am găsit și aceste citate.
Rămâne pentru reuniunea miniștrilor Apărării din octombrie finalizarea propunerii privind consolidarea prezenței maritime și aeriene la Marea Neagră. Sunt decizii majore de luat.
Evident că rușii au tras aer în plămâni și deja au început să amenințe. Că vor lua măsuri. Corect. Peste cele luate până acum ? Mai au bani ? Mai au forțe militare de adus ? Mai pe șleau spus, mai pot ? Tot ce au adus până acum mănâncă pe datorie ? Mai au bani pentru mentenanță ?
Războiul rece a fost pierdut de ruși pentru că nu au mai avut capacitatea de a concura pentru înarmare. Este suficient ca UE să lucreze pentru întărirea capacităților de apărare și descurajare pe continent pentru ca Rusia să se declare învinsă. Nu poate concura cu UE și nici cu NATO în Europa. Dacă are bani să țină o armată de un milion de oameni, cu tehnica necesară, să le țină.
Vorba lui Constantin Tănase: și cu asta, ce-au făcut ?
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu