Cei de la BIRN și OCCRP au făcut ei o mare investigație, cică de un an, și au ajuns la concluzia că unele state din Balcani la care adaugă și România au făcut comerț cu arme cu state din care armele au ajuns la criminalii din zonele de război, cei de la OCCRP afirmând, sentimental, că armele românești au produs multe suferințe.
Eu iau știrea de la Agerpres. Agenția de presă română ia informația și îi pune un titlu care poate induce în eroare: Țări est-europene, inclusiv România, au vândut arme către state cunoscute că le livrează apoi în Siria (anchetă)
Aici sunt incluse Turcia, Arabia Saudită, Iordania, Emiratele Arabe Unite. ONG-iștii ăștia internaționali declară că aceste state care au importat armament și muniții din România, ca să mă refer doar la România, le-au oferit apoi grupărilor beligerante din Siria. Că armele au ajuns la luptătorii ISIS. Că produc multă suferință etc.
Stop ! România exportă armament în statele care îl solicită în funcție de nevoile acelor state. Idioții internaționali (nu am cum le spune altfel !) nu pot aduce acuze României pentru comerțul legal cu arme pe care îl face. Dacă îi aduc acuze, pot gândi, am dreptul să mă gândesc că miliardul ăla de dolari la care ei fac referire a stimulat simțurile altor producători de arme care ar dori să exporte ei armamentul în acea parte a lumii. Cine să fie, cine să fie ? Uite întrebare.
Chiar să gândim. Nu strică. Oare cine înființează ONG-uri internaționale destinate să combată corupția din statele devenite ținte ale atenției „supervizorului” ? Hm. Statele sunt din Balcani. Hm. Serbia este reședința BIRN. Hm, hm ! Oare cine o fi ? Cel care este are mare grijă de puritatea democrației în Serbia, Albania, Kosovo etc. A, să nu uit Bulgaria. Măi să fie, dar dacă adaug și tipul de armament, adică AK-47 cu diverse îmbunătățiri, muniția de 7,62 mm și alte alea, bașca obiceiul luptătorilor arabi de a avea pe mână armament de acest tip ajungem ușor-ușor către unele zone. Nu incriminez, doar mă întreb.
Ce mi-a sărit în ochi este însă implicarea Amnesty International, prin Patrick Wilcken și a lui Bodil Valero, raportor al Parlamentului European pe problema armelor, au spus că cel puțin câteva dintre aceste transferuri probabil au încălcat legislația europeană, internațională și națională privind exporturile de arme.
Raportorul Parlamentului European, Bodil Valero, o duduie din Partidul Verzilor din Suedia, va avea de dat niște explicații. Dacă nu le va cere Guvernul României poate le va cere un euro-parlamentar român. Nu este de colo să vezi că țara ta este acuzată că dă arme criminalilor internaționali încălcând astfel toate tratatele internaționale în vigoare. Poate o obligă cineva să își ceară scuze. Fiind din Suedia, fiind femeie și fiind „verde”, nu am speranțe, dar se poate încerca.
„Dovezile indică faptul că astfel de arme ajung în mod sistematic la grupări armate acuzate de grave încălcări ale drepturilor omului. Dacă se va dovedi că este așa, transferurile sunt ilegale conform legislației internaționale și ar trebui oprite imediat”, a afirmat Wilcken.
Aha !
Mie mi se par cam dese intervențiile Amnesty International în zona asta a noastră. Foarte dese. Li se par cam multe nereguli. Aduc cam multe acuze pe bază de păreri. Până și părerea expertului Amnesty International ar trebui luată la puricat.
Pe cine are musiu în atenție ? Țara care importă armele sau țara de la care importă armele ? Pe cine vrea Amnesty International să blocheze ? Cine are interesul în acțiunea AI ? Cum poate dovedi el că aceste importuri din România „ajung în mod sistematic la grupările teroriste” ? Pentru că grupările zis-democratice primesc arme de la americani, de la francezi, de la englezi, de la ruși ... Care sunt grupările armate care încalcă grav „drepturile omului” ? Ce este „încălcare gravă a drepturilor omului” pe timpul unui conflict armat ? Dar pe timpul unor operațiuni militare ?
Guvernul nu are de ce să emită un drept la replică pentru o astfel de „știre”. Este evident că se știe cine este în spatele Amnesty International, a BIRN și OCCRP. Noi nu prea știm. Dar nu este exclus să aflăm. Poate nu azi, dar mâine sigur.
Deocamdată, pun acțiunea în balanța interesului unui stat care vrea să preia o piață de armament. Având în vedere că miliardul ăla de dolari a fost luat de Bosnia, Bulgaria, Croația, Cehia, Muntenegru, Slovacia, Serbia și România, parcă nu ar fi cine știe ce gheșeft. Dar dacă îl va lua doar unul sau doi dintre cei care au comandat „studiul” și articolul din The Guardian, atunci situația se schimbă.
Pe mine începe să mă preocupe acest ONG cu comportament suspect numit Amnesty International. Cred că vrea să ia locul Consiliului de Securitate al ONU.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu