Canada vrea acordul comercial cu UE. Se pare că încă încearcă o derogare cu privire la cetățenii europeni din România și Bulgaria. Luni, la Bruxelles, șeful Cancelariei prim-ministrului Dacian Cioloș, Dragoș Tudorache, a discutat, în prezenta Comisarului european pentru migrație, afaceri interne și cetățenie, Dimitris Avramopoulos, cu ministrul canadian pentru migrație, refugiați și cetățenie, John McCallum, pe tema politicii vizelor pentru cetățenii Uniunii Europene. Agerpres.
Nu este exclus ca vizita canadianului să fie o ultimă încercare de a obține o dispensă cu privire la vizele impuse de Canada românilor și bulgarilor. Declarația lui Dragoș Tudorache este fără întoarcere:
Am reiterat poziția exprimată de premierul Dacian Cioloș în cadrul întâlnirii pe care a avut-o la Ottawa cu prim-ministrul Justin Trudeau, și anume că România dorește să sprijine procesul de ratificare a Acordului economic și comercial UE-Canada (CETA), însă, pentru a putea să facă acest lucru, este nevoie ca problematica vizelor să fie rapid rezolvată. Credem că liberalizarea schimburilor de bunuri și servicii între UE și Canada ar fi golită de sens pentru cetățenii români, dacă ar exista în continuare acest acces restricționat pe bază de vize, lucru care cred că a fost înțeles de partea canadiană. În acest context, în cadrul întâlnirii, Canada a apreciat rezultatele pozitive ale misiunii tehnice din luna iunie
Uniunea Europeană are aceeași poziție. Da, se poate, putem face acest acord dar fără vize pentru o parte dintre cetățenii europeni, cetățenii Uniunii Europene.
Este bine să se observe că acest acord este încheiat de Uniunea Europeană ca subiect de drept internațional de sine-stătător. Drepturile și obligațiile Uniunii Europene din acest acord sunt ale fiecărui stat european luat în parte. Un bun sau serviciu al Canadei intrat pe teritoriul Uniunii Europene nu are limită de răspândire și nici o limită de folosire de către cetățenii UE. Încercarea Canadei de a exclude de la beneficiile acestui acord unele state ale Uniunii Europene înseamnă o nerecunoaștere din partea Canadei a unicității Uniunii Europene. Este ca și cum nu i-ar recunoaște nu doar cetățenii ci și limitele de jurisdicție. Este inacceptabil. Cred că aceste discuții vor fi bine înțelese de toți cei care au interesul să încheie acorduri cu Uniunea Europeană pentru comerț. Mai cred că, încet-încet, statele din UE vor transfera către Uniunea Europeană o mai mare parte a negocierilor comerciale cu statele terțe. Una este să negocieze UE și alta este să negocieze fiecare stat membru în parte. Este vorba, până la urmă, de unitatea Uniunii Europene. De stabilitatea ei.
Canada urmează să anunțe la începutul toamnei un calendar pentru ridicarea vizelor pentru cetățenii români și bulgari, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene de luni, după o reuniune pe această temă la care au participat reprezentanți ai tuturor părților implicate.
Evident, calendarul va trebui să aibă ca limită de timp, până la ratificarea acordului de către parlamentele statelor europene. Eu vreau să cred că nici un stat european nu va ratifica acordul fără îndeplinirea acestei condiții de eliminare a unei discriminări evidente.
2 comentarii:
Canada va permite intrarea romanilor pe teritoriu cu o conditie: fie ca romanii au mai avut vreodata in viata lor o viza de Canada fie au viza waver pentru USA. Pentru restul romanilor situatia ramane neschimbata.
Este inadmisibil la nivel diplomatic sa legi un acord comercial de un santaj pentru libera circulatie. Canada nu face parte din UE. Si e dreptul tarii de a impune restrictii in functie de comportamentul cetatenilor tarii respective.
Daca restrictiile pentru majoritatea romanilor vor ramane, Romania nu are decat sa se intrebe de ce. Asta se stie deja - problema rromilor care vin si cer azil politic pe motiv ca sunt discriminati la ei in tara - adica in Romania. Ori daca Romania este o tara "sigura" acest lucru nu ar trebui sa existe (cereri de azil politic al cetatenilor romani). Romanul nu stie insa ca cererile de azil politic respinse pe motiv ca Romania respecta drepturile omului si ca este o tara 100% "sigura" costa Canada repatrierea fiecarui roman (pentru ca Ambasada Romana nu asigura sprijin la repatriere!) si este normal atunci de a fi circumspecti in ceea ce priveste liberalizarea acestor vize.
Canada negociază cu Uniunea Europeană acordul. Iar în Uniunea Europeană nu se admite discriminări între state. În caz contrar, Uniunea Europeană s-ar nega pe sine însăși. Eu mă aștept ca și Parlamentele din alte țări ale UE să fie alături de Comisia Europeană și Parlamentul European și să nu fie de acord cu această discriminare. După cum anunță UE, se iau în calcul și eventualele „pagube” în situația în care Canada sau SUA nu ridică regimul de vize pentru statele europene membre ale UE iar UE va reintroduce regim de vize pentru SUA și Canada.
Aici este vorba despre politică la nivel foarte înalt. UE consideră toate statele SUA ca fiind parte a SUA, regiunile Canadei ca fiind ale Canadei, așteaptă ca cele două entități să recunoască același statut politic statelor membre ale UE. Aici nu se joacă nimeni cu vorbele.
Ar fi culmea ca aceste acorduri să cuprindă state din SUA în care UE să instituie regim de vize, sau regiuni din Canada în care UE să introducă regim de vize. Este inadmisibil.
Trimiteți un comentariu