joi, 1 iunie 2017

Exercițiul Noble Jump 2017. În România și Bulgaria, exercițiul își realizează scopul

PTF Giurgiu
AgerpresExercițiul Noble Jump: Opt convoaie ale VJTF intră în România pe la PTF Giurgiu-Ruse; Harabagiu: E un moment istoric (FOTO)

Să apreciem cum se cuvine exercițiul. El oferă garanția securității pentru cetățenii din România și Bulgaria din partea tuturor celorlalte state membre NATO. Declarația directorului exercițiului Noble Jump 2017, general maior Ian Cave a prezentat evenimentul indicând faptul că exercițiul „va testa capacitățile operaționale ale elementelor Forței Întrunite cu Nivel de Reacție Foarte Ridicat (VJTF) și nivelul de implementare a Planului de Acțiune pentru Creșterea Capacității de Reacție a Alianței în Bulgaria și România”. Mai pe șleau, această forță este cea care va interveni prima într-o situație de criză internațională în care România și Bulgaria sunt implicate.

Asigurarea logistică la acest exercițiu este ce se vede. Aducerea pe calea mării a unor mijloace de luptă, parcurgerea unui traseu desemnat - din portul grec Alexandroupolis (după debarcare) până la Centrul Naţional de Instruire Întrunită "Getica" din Cincu, judeţul Braşov. Militarii participanți la exercițiu sunt aduși cu alte mijloace de transport. Pe calea ferată, pe calea aerului etc.

Până acum au avut loc exerciții limitate. Acesta este însă unul foarte important. Este un exercițiu semnal. NATO arată celor interesați că știe cum să își protejeze membrii. Arată că participanții sunt din 11 state membre NATO (cel puțin la acest exercițiu). Arată că are armamentul și mijloacele de luptă necesare pentru a realiza apărarea statelor membre funcție de teritoriul în care urmează să acționeze. Și, evident, arată una din variantele de intervenție în sprijinul Greciei, Bulgariei și României !

Putiniștii ar cam trebui să își refacă calculele cu care au făcut propaganda agresivă de până acum. Nu mai merge propaganda cu forța Rusiei contra forța României, de exemplu. Nu mai merge propaganda cu acțiunea pe unul din flancuri ! Indiferent unde ar acționa, Rusia ar avea în față și în spate forța NATO în deplina ei capacitate. Marea Neagră nu ar ma fi un „lac rusesc” ci un „cimitir de nave rusești”.

Mie îmi dă încredere acest exercițiu. Este un semnal foarte important și pentru finanțele internaționale, nu mai spun de cele interne. România este un stat care are capacitatea să își apere interesele așa că investițiile în România sunt sigure.

Niciun comentariu: