vineri, 2 iunie 2017

Ne retragem ferm dar ... putem renegocia. Dacă nu merge, este bine și așa

Imagine de la The Independent
O situație care a creat emoții puternice în toată lumea ar trebui tratată și „la rece”. Chiar foarte rece.

Agerpres dă, pe bucățele, știri legate de evenimentul retragerii SUA din Acordul de la Paris.

Trebuie însă, pentru o mai bună informare, văzute mai multe surse de informare care să permită obținerea unei imagini mai bune a situației. Evident, se cuvine a evita, cu insistență, media din România. Este orientată către senzațional și nu către realitate. Presa română este de foarte proastă calitate și de aceea trebuie evitată.

Anterior acestei declarații, Donald Trump a căutat să obțină de la partenerii europeni și nu numai o renegociere a Acordului de la Paris. A căutat să obțină condiții „mai avantajoase” pentru industria americană și pentru cetățenii americani - propriile declarații. Trebuie să vedem, fără mare greutate, că Donald Trump tratează toate acordurile internaționale ca „afaceri” între SUA și restul lumii. Nu vede mai departe de câștigul imediat. Nu vede viitorul. El vede doar banii. Vede doar o poziție dominantă din punct de vedere economic. Nu are valori la care să se raporteze. În plus, face confuzii grave din dorința de a simplifica. Din această cauză, el refuză consilierea pe bază de valori. Presa de peste ocean arată că este părăsit de consilierii calificați pe domenii de interes și că administrația de la Casa Albă are dificultăți în a atrage alții. Experții de care Administrația Trump ar putea beneficia refuză implicarea într-o guvernare fără orizont. Cei care și-au dat demisiile au arătat că Trump nu ține seama de expertizele care i-au fost puse la dispoziție luând decizii care pun sub semnul întrebării credibilitatea SUA atât față de proprii cetățeni dar mai ales față de partenerii internaționali.

Mai mult, citind reacțiile unor mari companii din SUA la anunțul ieșirii SUA din Acordul de la Paris, citind și reacțiile unor state membre ale SUA, ajung fără mare greutate la concluzia că Donald Trump este, de fapt, singur în această problemă. El și un grup mic de extremiști, adepți ai izolaționismului SUA, egoiști furioși fără legătură cu interesele majore ale americanilor. Din ce în ce mai mult se întărește concluzia că Donald Trump este defazat față de vremurile în care a ajuns să conducă SUA.

Uniunea Europeană a decis că va merge mai departe cu implementarea Acordului de la Paris. Ultimele atitudini ale lui Donald Trump au generat o mișcare internațională interesantă. SUA pierde sever teren de pe poziția dominantă pe care se situase la un moment dat iar Uniunea Europeană profită (că vrea sau nu vrea !). Uniunea Europeană, devenită subiect de drept internațional de sine stătător cu niște ani în urmă, are vocația de a deveni lider al lumii. Acordul de la Paris și susținerea fermă de către UE a acestuia, în opoziție cu poziția lui Donald Trump, a creat condițiile favorabile închegării unui alt pol al politicii internaționale. China s-a alăturat Uniunii Europene, India a anunțat susținerea față de Uniunea Europeană, alte state membre ale Acordului de la Paris și-au anunțat poziția pro-Uniunea Europeană. Uniunea Europeană a devenit lider mondial recunoscut oficial de alte state ale lumii. Mai mult, state membre ale SUA au declarat că vor urma să aplice prevederile Acordului de la Paris la fel cum au declarat mari companii americane implicate în domeniul energiei, IT, industria auto etc.

Într-o declarație comună a Franței, Germaniei și Italiei se arată că impulsul generat prin Acordul de la Paris este ireversibil, este un instrument vital pentru planeta noastră și de aceea nu poate fi renegociat. Răspunsul lui Donald Trump este halucinant: „dacă putem obține o afacere, este foarte bine dacă nu, este bine și așa”.

Punerea sub semnul întrebării a angajamentelor asumate de SUA de către Președintele Donald Trump îl duce alături de Vladimir Putin, alt „mare campion” al denunțării tratatelor internaționale care nu îi convin.

Uniunea Europeană este pusă în fața unei situații de excepție. Fie alege să meargă în direcția în care starea lumii o cere, să devină unul din liderii importanți ai lumii, fie dispare. În mare lor majoritate, statele membre ale Uniunii Europene au ales să meargă înainte, în direcția în care lumea în care trăim „împinge” Uniunea Europeană.

SUA, nu Donald Trump, au apărat bruma de credibilitate pe care încă o mai au. Vor trebui să facă ceva pentru a nu se izola de restul lumii.

Nu cu mult timp în urmă ascultam diferiți politologi care afirmau, cu tărie, că democrația americană este suficient de matură pentru a evita derapajele  grave. Ei bine, se pare că situațiile generate până acum de administrația Trump au nevoie de „un tratament” aplicat de americanii democrați.

Stau și mă întreb. Mai poți pune încredere în angajamentele pe care Președintele Donald Trump le ia ? În afara acordurilor comerciale simple (asta este marfa, ăștia sunt banii), ce se mai poate face în comun cu SUA pe timpul administrației Trump ? Atacul la adresa ONU, atacul la adresa NATO, atacul la adresa UE, atacul la adresa NAFTA etc. au devenit acțiuni comune ale SUA sub actuala administrație.

În actuala situație, oare ce rezultat va avea vizita Președintelui Iohannis în SUA ? Cât de credibile vor fi angajamentele Președintelui Donald Trump ?

Niciun comentariu: