miercuri, 28 iunie 2017

Vom defini spațiul cibernetic drept un domeniu militar

Jens Stoltenberg
După ce s-a lămurit toată lumea că Rusia este în „război cibernetic” cu statele din Uniunea Europeană, cu statele membre NATO, cu statele în care vrea să își bage coada pentru a cuceri influență, după ce s-a ajuns la concluzia că acest „război cibernetic” durează de ceva timp - peste 10 ani, rușii făcând „practică” pe statele mai „plăpânde”, s-a adoptat o măsură logică. Spațiul cibernetic a devenit un domeniu de interes pentru apărarea națională a statelor lumii.

Agerpres ne informează că Jens Stoltenberg a anunțat că NATO a introdus spațiul cibernetic în domeniul militar, urmând ca acesta să fie astfel definit încât să fie alăturat celorlalte domenii de interes militar al Alianței, atacul cibernetic la adresa unui stat membru al NATO ducând, de drept, la activarea art. 5 din Tratat !
„În acest scop, ''suntem pe cale de a defini spațiul cibernetic drept un domeniu militar, ceea ce înseamnă că vom avea ca domenii de acțiune militară pământul, aerul, marea și spațiul cibernetic'', a adăugat șeful NATO.”
Dezmățul rușilor și a altor amatori de război cibernetic cu statele membre ale NATO ajunge spre final. În cheltuielile militare ale statelor vor intra și acele cheltuieli care se vor face pentru apărarea împotriva agresiunilor cibernetice, astfel că țările membre NATO vor avea posibiltatea să își dezvolte propriile apărări cu sprijinul statelor avansate tehnologic în materie.

Vorbind de apărare cibernetică, nu trebuie să gândim doar la acțiuni de genul „încuiem poarta de acces”. Este mai mult decât logic faptul că vor fi dezvoltate contra-măsuri cibernetice. Așa cum sunt dezvoltate în sistemul de apărare anti-rachetă. Cum sunt dezvoltate în toate domeniile de interes militar, fie că vorbim despre pământ, aer, mare.

Ultimele atacuri cibernetice asupra unor agenții guvernamentale din unele state, dar și asupra unor companii, au produs daune imense. Dezvoltarea măsurilor de protecție va fi o latură a activităților. Măsurile de răspuns vor avea dezvoltarea lor. Identificarea agresorilor va fi una dintre componentele cele mai active. Marile firme care apără „viața internauților” au experiențe care vor fi fructificate, alături de experiențele căpătate de autoritățile de stat competente în materie.

Uniunea Europeană are obligația să își dezvolte propria apărare cibernetică pentru că nu toate statele membre ale UE sunt și state membre ale NATO. Pentru că tot am pornit la drum cu domeniul „apărarea europeană”, statele membre UE care nu sunt membre NATO vor avea sprijinul celorlalte state membre ale UE, pe baza principiului apărării spațiului Uniunii Europene.

„Arma” cibernetică nu ucide oameni, „ucide” însă economii ! Blochează evoluția unor societăți. Poate duce la cine știe ce reacție a populațiilor care se vor vedea lipsite de dezvoltare. Care se vor vedea izolate de restul lumii.

2 comentarii:

abouthelt7 spunea...

DE CE ?

abouthelt7 spunea...

CAND MAI AVEM VOIE SA VORBIM ?