luni, 19 iunie 2017

Culturi diferite au politici diferite cu privire la propria identitate

Un summit desfășurat la Varșovia, la care au participat premierii țărilor membre ale Grupului de la Vișegrad și statele membre Benelux, pe tema migrației a adus în prim plan și pe premierul Ungariei, Viktor Orban care a tras niște concluzii. Agerpres.

Eu rețin ideile cu care Viktor Orban a venit la summit. Le cunosc deja, sunt cunoscute de mai multe persoane însă, am impresia că nu sunt „bine” ținute minte.

Viktor Orban face niște afirmații pe care vreau să le iau în serios. Nu ostil ! Ci cu atenție.
Unele state au arătat în mod clar la reuniune că nu își vor schimba modelele culturale, în timp ce altele 'trăiesc într-o lume mult mai colorată decât noi”
Modelul cultural al Ungariei conduse de Viktor Orban este strâns legat de „problema identității naționale”, de aceea există această opoziție a Ungariei față de repartiția refugiaților. Există temerea că în Ungaria va fi afectată „identitatea națională” prin acceptarea imigranților și refugiaților, mai ales că ideea UE este de integrare a acestora în comunitățile statelor în care ajung. Iar asta, pentru Ungaria de exemplu, este de neacceptat.

Tot pe tema „identității naționale”, Ungaria duce „o luptă” în politica externă pentru a schimba „identitatea națională” din statele în care există o minoritate maghiară ! Dacă primirea imigranților este de neacceptat, exportul de „identitate maghiară” este recomandat ! Iar statele care se opun, cum este România, cum este Slovacia, sunt numai bune de reclamat la toate forurile internaționale. Cu consecvență, cu multă răbdare, cu reformularea acuzelor atunci când instanțele internaționale nu dau dreptate Ungariei și formațiunilor politice din statele vecine Ungariei care introduc reclamațiile internaționale.
„Nu ar trebui să acceptăm nicio politică în materie de migrație care ar schimba cine suntem acum (...) Aceasta este baza poziției Ungariei”
Nu mă legam de subiect dacă în această seară, UDMR nu ar fi negociat cu PSD și ALDE ca în România să fie introduse reglementări prin lege potrivit cărora acolo unde există un „număr semnificativ al unei minorită” limba de comunicare a tuturor autorităților de stat să fie în limba respectivei minorități ! Practic, în oricare localitate din țară unde există 10% sau „un număr semnificativ” al unei minorități naționale, limba respectivei minorități să devină limbă oficială ! Contra prevederilor Constituției care spune că „nici un grup și nici o persoană nu pot exercita suveranitatea în nume propriu” ((art. 2 alin (2)), că „În România, limba oficială este limba română” (art.13) !

Toate intervențiile UDMR urmăresc instituirea unei suveranități proprii a comunității maghiare în interiorul statului român iar prin „șmecheriile” normative să fie instituite alte limbi oficiale în comunitățile în care există minorități naționale. Este complet anti-constituțional ! Limba de comunicare între autoritățile publice și comunitatea locală nu poate fi decât limba română. Orice document care reprezintă opțiunea unei autorități trebuie redactat în limba română, indiferent dacă funcționarul public și cetățeanul în cauză vorbesc în limba maternă. Funcționarul public nu poate fi obligat să vorbească altă limbă decât limba română. Dacă se introduce o astfel de condiționare a ocupării funcției publice se comite un act neconstituțional.

Îmi displace din ce în ce mai mult Viktor Orban. Ultranaționalistul prim-ministru maghiar este în afara principiilor politice care stau la baza formării UE. Încep să îmi pun întrebarea dacă nu cumva este în pericol inclusiv libertatea de circulație a forței de muncă în spațiul ungar ! Evident că îmi pun această întrebare din moment ce Viktor Orban declară ferm că nu ar trebui să accepte nicio politică în materie de migrație care ar schimba „identitatea națională” a Ungariei ! Deci, politica UE de libertate a migrației forței de muncă în spațiul uniunii poate constitui un pericol pentru „identitatea națională” a Ungariei.

Ungaria a cerut forță de muncă din spațiul Uniunii Europene ? Întreb, pentru un prieten !

Niciun comentariu: