marți, 13 iunie 2017

Unii învârt politica ca porcul dovleacul.

O scrisoare deschisă adresată lui Cristian Bușoi de un susținător și un sfat al unui prieten m-au dus la dovleac. Întreg încă ! Problema este însă de substanță. Echipa lui Cristian Bușoi învârte politica ca porcul dovleacul !

Cineva, pe un site - „sfin.ro” -, semnând „Logica economică”, analizează elanul revoluționar de eliminare a „vechii clase politice” și înlocuirea ei cu oameni noi, capabili, plini de carte și pricepere bla, bla, bla. Articolul este din 2 mai 2016 și are ca suport elanul exprimat de cei care au ieșit la proteste după tragedia de la Colectiv.

În scrisoarea deschisă adresată lui Cristian Bușoi se revine, acum în interiorul PNL, la aceeași lozincă ca a protestatarilor din stradă. Un îndemn ferm spre eliminarea „vechilor” din PNL, în frunte cu Ludovic Orban, pentru a face loc „tinerei generații”. Să trecem la treabă.
De ce nu le spui liberalilor adevărul? De ce te ferești de cuvinte, de ce nu pricepi că nu este doar bătălia ta, că nu mai este, de această dată, vorba doar de voi, liberalii cu carnete de partid? Ce trebuie să se întâmple ca întreaga poveste a acestor alegeri interne să fie și povestea noastră, a celor tăcuți și anonimi care așteaptă de la PNL să se regăsească, să-și câștige din nou demnitatea și curajul de a-și asuma guvernarea acestei țări? De ce te izbești zilnic de un formalism extrem de păgubos? De ce nu vorbești cu noi, cu votanții dreptei? De ce nu ai curaj să le spui tuturor că ești diferit, că nu minți și că nu faci parte din gașca celor care vor să se întoarcă în timp?
Esențial ! Nu face parte din gașca celor care vor să se întoarcă în timp !

Oho ! Atacă dur. Ceilalți, cei care îl susțin pe Ludovic Orban sunt „o gașcă” care vrea să întoarcă PNL în timp ! Am mai auzit eu calificarea ca „gașcă” a echipei de campanie a lui Ludovic Orban și a susținătorilor acestuia. La un articol pe site-ul PSNews, site foarte agresiv față de Ludovic Orban ca persoană. Să mergem mai departe, nu înainte de a lămuri sensul termenului „gașcă”, după DEX, desigur:

GÁȘCĂ, găști, s. f. (Fam.) Grup restrâns de oameni, uniți între ei prin preocupări, mai ales în vederea săvârșirii unor acțiuni reprobabile; grup de oameni care se află la periferia societății.

Onorabilă apreciere ! Eleganța este la superlativ. Chiar așa ! De ce nu le spune Cristian Bușoi votanților de dreapta că Ludovic Orban, echipa lui de campanie, cei care i-au votat moțiunea „Forța Dreptei” sunt „o gașcă”, sunt oameni de la periferia societății, sunt oameni dedați acțiunilor reprobabile, sunt niște scandalagii !
„De ce nu le spui celor care vor fi din nou urcați în autocare și aduși la București pentru a valida, cu votul lor, o echipă formată din dinozaurii unei generații demult apuse că trebuie să gândească liber, să nu facă din nou ceea ce hotărăsc eternii “stăpâni de liberali”?”
Stai așa ! Din „gașca” de susținători se evidențiază „dinozaurii unei generații demult apuse” ! Nu pot să nu mă gândesc la discursul de susținere a lui Cristian Bușoi rostit jurnaliștilor de Crin Antonescu. A inspirat pe autorul scrisorii. Probabil. Sau, nu cumva, Crin Antonescu a înțeles mesajul „străzii”, al „votanților de dreapta” ! Mai știi ?!
Ești dator, domnule Bușoi! Și așa vei rămâne, fie că vei câștiga, fie că nu! Ești dator pentru simplu motiv că ai decis să candidezi. Ești dator pentru că ești opozabil celor care vor să intabuleze partidul pe numele lor! Ești dator pentru că trebuie să câștigi și trebuie să câștigi pentru că ești tânăr, pentru că ești european, pentru că ai amici politici în toată lumea, pentru că nu ești șantajabil și pentru că ești corect, pentru că nu știi să fii altfel, pentru că ai învățat de la Crin și de la Klaus, de la Weber și de la Daul, pentru că ești prieten cu Tajani (președintele Parlamentului European) și cu cei de teapa lui.
M-a dat pe spate. Sincer. Citind durele afirmații, mi-a venit în minte o glumă spusă de colegii de la Budapesta, la un final mai relaxat după o zi de ședințe obositoare.

La frontiera ungaro-rusă (pe timpul URSS), se întâlnesc grănicerii maghiar și rus. Fiecare pe partea lui. Se salută și hotărăsc să își mănânce gustarea. Ungurul curios întreabă:
- Ce mănânci ?
- Pâine cu marmeladă și brânză. Spune rusul. Dar tu ?
- Pâine cu friptură de porc și niște jumări.
- Da ?! Dar noi îl avem pe Gorbaciov !

Ia să băgăm scena asta pe textul scrisorii de mobilizare.
Bușoi: Ludovic, cine te susține pe tine ?
Ludovic: liberalii de la  talpa partidului și liderii celor mai mari și puternice organizații (adică dinozaurii !). Dar pe tine ?
Bușoi: Da ... dar eu îi am pe Klaus, pe Crin, pe Weber (Renate ?!), pe Daul și pe Tajani !

Zău dacă pricep ce are coada vacii cu ștampila primăriei ?!

Ce a învățat de cei enumerați mai sus ? Liberalism ? Organizarea și conducerea unui partid politic național ? Ce aduce pomenirea lor ? Voturi ? Ale cui ?

Hai să ne închipuim momentul susținerii moțiunii pentru atragerea voturilor la Congres. Primul va lua cuvântul Cristian Bușoi. Cum se va adresa liberalilor delegati ? Cumva așa:

Dragi colegi și prieteni (evident susținătorii mei, oameni evoluați !), dinozaurilor și voi, ceilalți, periferia societății liberale, vă prezint moțiunea ... care va deschide PNL noi culmi de progres și civilizație. Schimbăm totul din temelii ... Și, desigur, va încheia cu îndemnul ca dinozaurii și scursura societății liberalilor să îi dea votul pentru că el are pe Klaus, pe Crin, pe Weber, pe Daul, pe Tajani !
Ești dator, domnule Bușoi pentru că Orban va anexa PNL unui halucinant context de cumetrie, iar acest lucru nu trebuie să se întâmple. Ești dator pentru că doar alături de unul ca tine liberalii vor avea voie să gândească cu glas tare și își vor recăpăta stima de sine. Ești dator pentru că nu mai este timp de experimente liberale, pentru că Europa se schimbă mult mai repede decât pot înțelege Orban, Falcă sau Hava. Ești obligat să schimbi acest partid cu adevărat, să-i aduni pe cei mai buni în jurul tău, să construiești, să asculți, să te sfătuiești, să decizi și să răspunzi pentru deciziile tale. Ești dator ție și celor care au încredere în tine. Pur și simplu, ești dator, stimabile.
Nașpa ! Orban va anexa PNL unui halucinant context de cumetrie ! Vorbe mari, dom'le, vorbe mari ! Grăiește adânc. Are substanță, dom'le ! Le știe, mai ceva ca unul învățat. Cât despre coana Europa, ce mai ! Doar a crescut la țâța ei. Îi curge în vene doar sânge de la Bruxelles. Și da, Coana Europa se schimbă atât de repede că nici nu apuci să vezi când trece strada.

După ce a împărțit liberalii în buni, dinozauri și membrii nedemni ai unei societăți porniți să comită lucruri necurate avem o revelație. Ia să o pun aici, nu doare !
Liberalii nu sunt de mai multe feluri! Toți, absolut toți, vor un partid în care să se simtă LIBERI, PREȚUIȚI și ASCULTAȚI! Nu mai vor baroni care negociază prin cafenele doar pentru ei. Nu mai vor coterii, combinații, intrigi, secrete, delațiuni, trădări, nepotisme și, foarte important, s-au săturat să fie masa de manevră a celor care cred că acest partid este proprietatea lor!
Formidabil !

Cred că autorul s-a adresat altei persoane ! Zău așa. A greșit adrisantul. Nu de alta, dar din ce se cam cunoaște pe ici colo, tocmai Cristian Bușoi este un candidat „fabricat” de o grupare de combinagii, ceva ca la PSD sub atenta supraveghere a lui Hrebenciuc.

Bag seama că echipa asta a lui Cristi Bușoi învârte politica ca porcul bostanul. Nu este capabilă să o înțeleagă.

Cred că o găleată cu apă rece este necesară unor capete înfierbântate.
Întreprinzătorul de succes este în stare să lucreze în contextul nefavorabil al barierelor de intrare pe piață, să surclaseze concurența cu experiență oferind pieței nu ceea ce-i place lui, ci ceea ce piața vrea să cumpere.
Cam așa stau lucrurile și în afacerile politice. Ba aici distanța dintre convingerile populare (“fiecare învârte politica ca porcul dovleacul” sau “la politică și la fotbal se pricepe toată lumea”) și realitatea din teren este chiar mai mare. Trebuie să cunoști politica, altfel nu poți emite pretenții de succes în acest domeniu. Trebuie să faci compromisuri cu tine însuți și să oferi ceea ce cere publicul, nu ceea ce ai vrea tu să vinzi, nu produsul care ție ți se pare cel mai bun. Ceea ce înseamnă că, de fapt, nu e loc de cavaleri pe cai albi în politică, de artiști, de spirite înalte, de cine-știe ce intelectuali. Ei nu au ce căuta în politică, la fel cum nu au ce căuta în nici un alt business. Da, în politică este loc de oameni talentați, de oameni care să vină cu un produs nou. Sigur că da, este loc pentru inovatori în politică. Dar nu confundați politicianul inovator cu cavalerul pe cal alb. Acesta din urmă există doar în cultura debilă a omului de rând.
Ei ? Făt-Frumosul Cristian Bușoi s-a uitat la ce oferă ? A înțeles ce oferă ? A văzut ce vrea liberalul ? Nu de alta, dar liberalul nu este dependent de PNL ! Este un voluntar care își pune banii, timpul, priceperea, puterea pentru ca PNL să existe și să ajungă la guvernare pentru ca țara să meargă într-o direcție liberală. Indiferent cum califică autorul scrisorii de susținere a lui Cristian Bușoi pe susținătorii lui Ludovic Orban, „gașcă” și „dinozaurii” care trebuiesc eliminați odată cu Ludovic Orban, sunt însăși PNL ! Ei au format partidul acum 27 de ani, mare parte dintre ei, ei au adus voturile care au permis lui Cristian Bușoi să devină europarlamentar, ei au adus voturile care permit PNL să fie a doua forță politică a țării astăzi și, că vrea sau nu Cristian Bușoi, ei sunt cei pe care PNL se sprijină pentru a exista !

Iau și această „scrisoare” ca o formă de atac la Ludovic Orban. La fel de stupid ca precedentele atacuri. Bine că am luat citate, dar nu este exclus să văd și acest atac șters ca să nu mai existe probă !

2 comentarii:

Vali spunea...

Jenant, tinerii politicieni fac politica doar in interes personal, nu-i intereseaza viitorul partidului si al organizatiilor, fac orice compromis pentru bunastarea lor, vor sa traiasca din politica nu pentru politica. Ce lupte politice a castigat Busoi? A fost pus pe pozitii eligibile sau numit pe functii de catre cooperativa.

Crăciun Florin spunea...

Bușoi este un produs „pregătit” de PNL pentru viitor. Cu relații, cu adeziuni față de liderii care s-au perindat la conducere și contribuții la bugetul partidului, cu tot ce a putut pentru a fi băgat în seamă. Și-a plătit ascensiunea. În momentul în care nu mai este ce este acum, dispare. Nu este „un produs” politic asumat de masa membrilor și simpatizanților. Nu pricepe asta. Nici el și nici cei din jurul lui. Iar proiectul lui este o nouă filosofie politică (liberalismul civic), creionată pe la anii 1970, fără a fi aprofundată vreodată sau luată în calcul de alți liberali în care liberalismul se împletește cu interesele societății civile - asociații, fundații, sindicate, patronate etc. -, astfel că la un moment dat apare o contradicție între interesele cetățenilor care au format partidul și care îl susțin pentru o linie politică asumată și interesele distincte ale ONG-urile devenite partenere. La un moment dat, liberalismul civic impune un autocontrol al politicului pentru a nu deranja interesele ONG-urilor. Bușoi face deja referire la masa celor care au protestat contra OUG 13/2017 ca fiind viitorul suport pentru PNL ceea ce este o mare și gravă eroare.