joi, 8 iunie 2017

Marea Britanie alege, astăzi, între conservatorism și marxism

Brexit a dus la aceste alegeri anticipate. Theresa May vrea mai multă putere în Parlament pentru a avea mai multă „putere” în negocierea Brexit. Jeremy Corbyn, liderul Partidului Muncii, vrea și el Brexit (voința poporului), dar vrea unul mai ... de Doamne ajută.

Diseară vom afla ce au ales briții. Pentru că, evident, sunt în fața unei alegeri care îi poate duce la prima monarhie socialistă din Europa, mai ceva ca monarhiile din Suedia și Norvegia.

Jeremy Corbin este un marxist. Din cel înflăcărat. Britanicii spun că are priză la electoratul tânăr cu ideile lui de dezarmare nucleară (chiar unilaterală !), solidaritatea cu palestinienii, solidaritatea cu radicalii irlandezi (extremiștii !), drepturile animalelor, drepturile homosexualilor, controlul asupra economiei, creșterea asistenței sociale etc. Centriștii din partid nu prea sunt de acord cu el dar sunt vehemenți împotriva conservatorilor lui May.

May a luat decizia de a face din Marea Britanie un stat forte pe plan mondial prin separarea de Uniunea Europeană. Numai că de la referendumul pentru Brexit, mai ales de la scrisoarea prin care a inițiat art. 50 din TUE, știrile care tot vin și vin nu sunt dintre cele mai bune. Marea Britanie va avea mult de lucru pentru a reface ce se va desface prin Brexit. Va pierde din veniturile asigurate de apartenența la UE. O parte a electoratului englez va trebui să aleagă. Vor marxismul promovat de Corbyn sau rămân cu conservatorii la putere și vor căuta să se descurce, cel puțin pe termen scurt.

Liberal democrații britanici, propun ca Brexitul să fie blocat. Sunt singurii care afirmă că vor denunțarea scrisorii de intenție a lui May însă sunt prea mici și prea slabi pentru a se bate cu laburiștii și conservatorii.

Eu sper să câștige conservatorii. Un stat marxist în Marea Britanie ar fi peste poate.

L-am auzit pe Putin adresându-se colaboratorilor: tovarăși ... Cum ar fi un dialog între Putin și Corbyn ? Între tovarășul Putin și tovarășul Corbyn !

Niciun comentariu: