sâmbătă, 10 iunie 2017

O vizită în imagini. Cu multe semnificații

O vizită a Președintelui Klaus Iohannis în SUA care a pornit de la „simplu” (ceva acolo, să fie !) și a devenit pe oră ce trece altceva - o vizită istorică în care două state au convenit că „se apreciază”, că „sunt aliați adevărați”, că „sunt parteneri strategici” ...

Președintele Klaus Iohannis face o foarte scurtă evaluare a vizitei.
O întâlnire istorică și cu semnificații aparte, la Casa Albă, cu Preşedintele Statelor Unite ale Americii, Donald J. Trump. Este practic o confirmare a relației speciale pe care noi, românii, o avem cu prietenii noștri americani, fapt apreciat în mod deosebit de Președintele Trump. Am plecat de la această întâlnire cu convingerea fermă că Parteneriatul Strategic dintre SUA și România se va dezvolta pe toate planurile, militar, politic și mai ales economic. SUA rămân principalul garant al securității României, iar țara noastră este recunoscută ca un aliat puternic și de încredere în regiune. Legătura transatlantică stă la baza civilizației occidentale și de aceea NATO și UE nu trebuie să fie în concurență, ci trebuie să colaboreze, pentru a deveni mai puternice. Îi mulțumesc Președintelui Trump pentru sprijinul său fără echivoc în favoarea statului de drept și a luptei împotriva corupției în România.⁠

La Forumul Global American Jewish Committee i s-a conferit premiul „Light Unto the Nations” pentru democrație. Participarea la acest eveniment și premiul oferit nu a scăpat atenției Președintelui Donald Trump care, în conferința de presă comună, l-a adăugat la aprecierile personale pentru prestația Președintelui Klaus Iohannis ca lider al României.


Ceremonia de depunere a coroanei de flori la Monumentul Soldatului Necunoscut - Cimitirul Militar Arlington. Presa americană care a comentat evenimentul nu a uitat să precizeze că Președintele Klaus Iohannis a fost întâmpinat cu cele mai înalte onoruri militare rezervate șefilor de stat străini ! De la acest moment, vizita în SUA a început să capete mai multă greutate. Nu mai era o simplă vizită, de lucru, cum o tot specula presa ostilă Președintelui.


Dezbatere la Heritage Foundation cu privire la Parteneriatul strategic SUA-România.

La dezbaterea despre relevanța Parteneriatului Strategic româno-american am vorbit despre prietenia care leagă România de SUA de 20 de ani. Pentru țara noastră, sprijinul SUA înseamnă securitate, prosperitate, libertate, democrație. Este important să rămânem un puternic susținător al relațiilor transatlantice și să arătăm că suntem un partener de încredere și un actor stabil în regiune.

Fundația este orientată către apărarea valorilor republicane, conservatoare, în SUA, experții Fundației fiind apropiați Președintelui Donald Trump așa cum au fost apropiați tuturor Președinților americani republicani cărora le-a asigurat expertiza pentru politicile conservatoare. Valorile politice promovate de Fundație se regăsesc în discursul public al Președintelui Donald Trump.


Întâlnirea cu comunitatea românească din Washington DC a confirmat importanța pe care Președintele Klaus Iohannis o acordă „ambasadorilor” României oriunde s-ar afla ei. Și cu această ocazie nu a uitat să le amintească că ei sunt puntea de legătură între SUA și România, că ei sunt purtătorii valorilor românești în SUA și că prin păstrarea limbii române ca limbă de comunicare în interiorul comunității fac cel mai important act pentru păstrarea tradițiilor și valorilor poporului român.


Întâlnire cu Președintele pro-tempore al Senatului, domnul Orrin Hatch, și cu alți membri ai Senatului SUA (Washington DC, SUA).

Le-am transmis membrilor Congresului american, cu care m-am întâlnit la Washington, cât de important este să facem progrese concrete pentru includerea României în programul VisaWaiver. Atât senatorii, cât și membrii Camerei Reprezentanților cu care am discutat m-au asigurat că sprijină ridicarea vizelor pentru români.


Întâlnire cu membri ai Romanian Caucus - grupul românesc din Congres și cu membri seniori ai Camerei Reprezentanţilor (Washington DC, SUA)

Președintele Klaus Iohannis a comis o premieră, Devin Nunes, președintele Comitetului pentru informații din Camera Reprezentanților, observând la primirea distincției oferite de Președintele Klaus Iohannis că este o noutate faptul că un Președinte de țară acordă o asemenea atenție membrilor Congresului !

Iar eu observ că cei care au organizat această vizită, cei din jurul Președintelui Klaus Iohannis, au fost excepționali ! Simbolic, Președintele Klaus Iohannis a prezentat respectul său tuturor valorilor SUA: Președinte, Congres - cetățenilor SUA, Armată, politică.


Ceremonia de decorare a unor membri ai Congresului SUA.


Întâlnirea cu Secretarul de Stat Rex Tillerson a prefațat întâlnirea de la Casa Albă cu Donald Trump.

Secretarul de stat Tillerson a mulțumit României pentru soliditatea angajamentului său ca partener strategic al SUA, dar și ca Aliat NATO, recunoscând importanța vitală a regiunii Mării Negre pentru securitatea euro-atlantică. De asemenea, secretarul de stat Tillerson a exprimat aprecierea deosebită pentru progresele semnificative înregistrate de România în lupta anti-corupție și în sprijinul statului de drept, putând fi considerat un model în regiune



Această imagine spune mai multe. Între cei doi Președinți s-a realizat și posibil să se închege o relație mai strânsă. Din discursul la conferința de presă a Președintelui Donald Trump a reieșit aprecierea pe care o acordă relației personale cu Președintele Klaus Iohannis, căruia îi acordă sprijinul său direct, dar și relației dintre SUA și România. Presa a observat, și a făcut bine, că Președintele Donald Trump a pronunțat „cuvintele magice” așteptate de toată lumea cu mare interes: susține art. 5 din Trataul Nord-Atlantic ! Momentul ales pentru a pronunța „cuvintele magice” care conferă o garanție tuturor statelor membre NATO privind integritatea Tratatului onorează pe Președintele Klaus Iohannis. Pentru că vrem sau nu, declarația lui Donald Trump se leagă de această vizită ! Mai mult, Președintele Klaus Iohannis a fost și un emisar al Uniunii Europene ! Nici nu putea fi altfel din moment ce România este membru al Uniunii Europene iar o dezvoltare a comerțului României cu SUA nu poate ocoli reglementările UE !

Citesc acum că săptămâna viitoare Președintele Klaus Iohannis va merge la Berlin - în perioada 19-20 iunie -, și apoi la Bruxelles pentru o întâlnire cu Angela Merkel și Emmanuel Macron.

„Potrivit acestora, șeful statului va avea întrevederi cu omologul său german, Frank Steinmeier, și cu cancelarul Angela Merkel.

De asemenea, au adăugat sursele citate, în marja Consiliului European de la Bruxelles, care va avea loc în perioada 22 — 23 iunie, președintele Klaus Iohannis va avea o întrevedere cu șeful statului francez, Emmanuel Macron.

În politica internațională, totul are logică ! Absolut totul !

Niciun comentariu: