Preiau un text de pe sit-ul „ziare.com”, sub titlul „ Livia Stanciu nu e de acord cu colegii din CCR, care i-au lasat o portita lui Dragnea sa ajunga in Guvern: Reabilitarea nu sterge condamnarea”.
Cu angajamentul ca, periodic, să revin la aceste judecăți pentru că avem de luptat cu mentalitățile învechite potrivit cărora justiția se face de cel care știe să dea mai bine cu parul și nu după lege.
Judecatorul Livia Stanciu, desi a votat respingerea ca inadmisibila a sesizarii facute de Avocatul Poporului, nu este de acord cu argumentele colegilor sai.Codul penal are un articol care confirmă judecata Liviei Stanciu:
Aceasta sustine ca o persoana condamnata penal nu ar trebui sa mai poata ocupa niciodata o functie de demnitate publica, spunand ca reabilitarea nu sterge condamnarea.
In plus, fosta sefa a ICCJ nu e de acord cu indicatiile transmise de CCR Parlamentului.
Judecatorul Stanciu a redactat o opinie concurenta, prin care contesta punct cu punct argumentele colegilor sai.
"Instituția reabilitării observăm că a fost creată pentru a încuraja comportamentul licit pentru viitor, pentru ștergerea unui trecut nedemn și pentru obținerea unui statut de încredere și demnitate în relațiile cu ceilalți membri ai societății.
Reabilitarea, atât cea de drept, cât și cea judecătorească, nu șterge condamnarea. Aceasta rămâne o realitate judiciară ce nu poate fi desființată decât în cazul admiterii unei căi de atac extraordinare, prin care s-ar recunoaște nevinovăția celui condamnat", scrie Stanciu.
"Reabilitarea, ca și amnistia, prescripția și alte cauze care înlătură aplicarea, executarea și consecințele pedepsei, reprezintă o renunțare din partea societății (statului) - pentru rațiuni conforme scopului represiunii - la măsurile de precauție luate față de fostul condamnat.
Aceasta nu înseamnă însă și îndreptățirea de a ocupa funcții de demnitate publică, unde exigențele de integritate trebuie aplicate în cel mai înalt grad", mai argumenteaza fosta sefa a instantei supreme.
Art. 169
Efectele reabilitării de drept sau judecătoreşti
(1) Reabilitarea face să înceteze decăderile şi interdicţiile, precum şi incapacităţile care rezultă din condamnare.
(2) Reabilitarea nu are ca urmare obligaţia de reintegrare în funcţia din care condamnatul a fost scos în urma condamnării ori de redare a gradului militar pierdut.
(3) Reabilitarea nu are efecte asupra măsurilor de siguranţă.Voi reveni mereu și mereu la această problemă a reabilitării. Speculanții, juriști îndeosebi, spun tâmpenii pentru a obține acordul neștiutorilor. Iar aceștia își dau acordul pentru că cel care spune este ... specialist, jurist ! Ca la o emisiune ce ia în derâdere credința unora că ce spune o persoană care are o calificare, un specialist, este adevărată doar pentru că persoana respectivă o declară: „crede-mă, sunt doctor” !
Voi reveni și pentru că avem un caz notoriu de încălcare a legii în PNL. Hubert Thuma, președintele PNL Ilfov, finul lui Marian Petrache, este un fost condamnat pentru infracțiuni de corupție ! Iar acum este președintele unei filiale județene a PNL pentru motivul „că a fost reabilitat” ! O situație care transformă Statutul PNL într-o „vorbă goală”.
Infractorul Liviu Dragnea așteaptă de la Curtea Constituțională să îi fie permisă ocuparea unei funcții guvernamentale. Curtea Constituțională tocmai a dat o recomandare, opinie separată, nu decizie. În cazul în care Parlamentul va elimina interdicția pentru condamnații penali să acceadă la funcții de demnitate publică vom vedea dacă această Curte Constituțională va statua că da, corupții reabilitați pot conduce țara ! Atunci va trebui umblat la Constituție și desființată o astfel de instituție care provoacă daune societății în loc să o apere.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu