joi, 15 iunie 2017

Klaus Iohannis punctează. Constituția spune ...

Președintele Klaus Iohannis intervine în disputa internă din coaliția roșie de la putere cu Constituția.

Îmi vine să fiu mai plastic în exprimare dar ... nu se face.

Mădălina Dobrovolschi expune punctul de vedere al Președintelui, cu trimitere la art. 106 și 107 din Constituție. Agerpres.

Chiar dacă cei din coaliția roșie, prin președinții lor, penalii Dragnea și Tăriceanu, au comunicat printr-o scrisoare că au retras sprijinul politic Guvernului Grindeanu, Președintele Iohannis le spune, pe șleau, că nu este de ajuns. Îi trimite la Constituție.

Președintele Iohannis constată că nu sunt îndeplinite condițiile constituționale în situația prim-ministrului. Ca atare, ia treceți voi și faceți ce spune Constituția.
Deocamdată nu ne aflăm în niciuna din situațiile menționate în Constituție. Când funcția de prim-ministru va deveni vacantă, fie ca urmare a demisiei prim-ministrului sau prin adoptarea în Parlament a unei moțiuni de cenzură, președintele României va declanșa procedurile constituționale în vederea desemnării unui candidat pentru funcția de prim-ministru. În situația în care Guvernul va fi demis conform Constituției, președintele României va urma cu celeritate pașii procedurali prevăzuți în legea fundamentală
Acesta este primul pas. Având în vedere că Președintele Iohannis este adeptul principiului „pas cu pas”, principiu de altfel întărit prin cartea sa cu același titlu, trebuie să luăm în calcul faptul că etapele constituționale de care face vorbire Mădălina Dobrovolschi se fac și ele, pas cu pas. Nu se sare ca la olimpiade la săritura în lungime. Treaba este serioasă, trebuie făcută cu luarea în considerare a tuturor elementelor care pot duce la un rezultat pozitiv pentru țară. Mi se pare normal. Absolut normal.

Oare care or fi viitorii pași ?

Situația de astăzi are oarece asemănări cu cea din 2015 ? O fi o posibilitate de instaurare a unui guvern tehnocrat ? Sunt niște echipe de oameni foarte competenți și iubitori de țară care se tot pregătesc pentru guvernări competente. A fost echipa Cioloș pentru un an. Ar fi o oportunitate să fie pentru 3 (trei) ani ! Numa' zic, nu dau cu parul. Ar fi, totuși prea mult. La o astfel de soluție, PSD se realiniază în spatele oricui pentru a nu trece în istorie.

Încă ceva. Poate că Președintele Iohannis ia în calcul informațiile pe care le are privind intenția infractorului Dragnea de a modifica normele din legile penale pentru a scăpa de condamnări !

Niciun comentariu: