joi, 1 iunie 2017

Refuz un partid al libertăților civile - Nicușor Dan

Președintele reales al Uniunii Salvați România (USR), fondatorul partidului, și-a anunțat astăzi demisia din partid.

Într-o scrisoare adresată colegilor, a arătat motivul. Principalul motiv ! Preiau de la HotNews.
"Eu nu fac jocuri de putere cu demisia pe masa. V-o spun foarte transant: nu voi activa intr-un partid care se defineste implicit ca un partid al libertatilor civile. Daca asta se va intampla, fie prin vot in Biroul National, fie prin vot in Consiliul Politic, fie prin referendum intern, pe orice chestiune importanta legata de libertati civile vs. valori traditionale, voi parasi USR. O voi face cu eleganta, voi constata ca exista o majoritate de oameni care doresc sa mearga in alta directie decat cea in care am crezut ca vom merge, le voi ura succes si ma voi duce acasa. Nu voi fonda un partid conservator, voi spera sa apara un partid in care sa fie tolerati si progresistii si conservatorii si care sa ma primeasca", le-a transmis Nicusor Dan colegilor din conducerea USR.
Ca să fiu sincer, lectura acestei scrisori dar mai ales ideile pe care Nicușor Dan le tratează îmi întărește convingerea că USR este o formă de cancer politic. Preiau și alte explicații de ale lui pentru că ele întăresc această convingere.
"USR are o imagine inca foarte fragila de partid antisistem, anticoruptie. O pozitionare pe subiectul referendumului, tema puternica pentru ca este legata de identitatea si intimitatea persoanei, tema care va fi amplificata mediatic, va face din USR partidul libertatilor civile. Aceasta va fi imaginea cu care se va identifica USR"
Iar aici trebuie adăugat cinismul calcului politic, cancerigen, pe care Nicușor Dan și aliații lui apropiați îl fac:
„ ... limitarea USR la nisa de 20-30% de public al libertatilor civile, in exterior, si perspectiva plecarii din partid a celor pentru care valorile traditionale sunt foarte importante.”
O idee falsă este promovată de Nicușor Dan cu dezinvoltură. Libertățile civile se opun valorilor tradiționale ! Este un fals grotesc. Pe de o parte, avem libertățile civile care sunt înscrise în tratatele internaționale, constituții și legi, sunt măsurabile ca urmare a practicării lor în toată lumea, sunt apărate de instanțele judecătorești naționale și internaționale iar pe de altă parte avem așa-numitele valori tradiționale care sunt elemente particulare în comportamentul comunităților umane. Numărul „valorilor tradiționale” este imens. Fiecare comunitate are propriile valori tradiționale. Propriile obiceiuri, propriul port, propriile convingeri religioase sau lipsa convingerilor religioase etc. Libertățile civile sunt comune tuturor populațiilor care le-au convenit astfel că au devenit obligatorii mai ales sub aspectul relațiilor internaționale între state iar așa-numitele valori tradiționale sunt proprii doar comunităților în care ele se manifestă.

Tot un fals este faptul că Nicușor Dan subordonează valorile tradiționale reglementărilor religioase dar mai ales că le pune cu aceeași valoare în rând cu libertățile civile. În accepțiunea lui Nicușor Dan și a celor care îl susțin, legea română are aceeași valoare ca o reglementare religioasă stabilită de nu știu care oficial al unei religii care activează în România ! Ce va fi la un moment dat dacă, să spunem, USR ar ajunge să guverneze ? Va emite legi care să oblige instanțele să consulte biserica de care aparțin cetățenii comunității în cazul unor litigii privind libertățile civile ? Ce va avea prioritate ? Legea care aplică tratatul internațional și Constituția României sau părerea clericului ? 

De aceea se cuvine a analiza și așa numita poziție politică de „partid antisistem”. După un asemenea eveniment, trebuie clarificată de urgență o astfel de sintagmă.

USR nu a clarificat sistemul împotriva căruia „luptă”. El adaugă că este un partid „anticorupție”. Și aici este de clarificat termenul dar și ținta.

Sistemul este definit în DEX și trebuie să ne folosim de această definiție:
Ansamblu de elemente (principii, reguli, forțe etc.) dependente între ele și formând un întreg organizat, care pune ordine într-un domeniu de gândire teoretică, reglementează clasificarea materialului într-un domeniu de științe ale naturii sau face ca o activitate practică să funcționeze potrivit scopului urmărit
În România, ca în oricare altă țară, sistemul este format din Constituție, legi, instituții de putere - legislativă, executivă, judecătorească -, organizații ale administrației etc. Nicușor Dan și restul colegilor care au format USR se declară împotriva acestui sistem politic românesc. Mai simplu, Uniunea Salvați România este un partid anti-constituțional, anti-democratic !

USR își spune un partid „anticorupție”. Corupția, potrivit DEX este 1. Abatere de la moralitate, de la cinste, de la datorie. 2. Desfrânare, depravare. Este deci o particularitate de comportament a persoanei. Anticorupția la nivel instituțional se poate manifesta prin depolitizarea funcției publice, printr-un învățământ performant, printr-o selecție riguroasă a candidaților la ocuparea funcțiilor publice, prin controlul permanent al îndeplinirii de către funcționarii publici a atribuțiilor de serviciu (nu este nevoie să mai scriu sintagma „potrivit legii” pentru nu poate îndeplini decât atribuții prevăzute de lege !), sancționarea și îndepărtarea din sistem a funcționarilor publici care și-au încălcat atribuțiile de serviciu sau care nu le-au îndeplinit în mod corespunzător.

Ce naiba să faci cu un partid care își propune să distrugă organizarea de stat a României și să sancționeze funcționarii publici ? Nu cumva, cu acest USR, ne-a trecut glonțul pe la ureche ?

Îmi este imposibil să îmi imaginez, având în față imaginea creată de declarațiile lui Nicușor Dan, cum au lucrat foarte bine împreună „progresiștii cu conservatorii” ! La ce au lucrat împreună ? Care a fost scopul „lucrării” ? Era un scop progresist sau unul conservator ? Ca să împaci progresiștii cu conservatorii (hai să îi calific și eu cum i-a calificat Nicușor Dan) înseamnă, de fapt, să stai pe loc. Dacă însă iau în calcul declarația lui Nicușor Dan, atunci am senzația că acest partid avea ca direcție comuna primitivă !

De ce oare liderii PNL au favorizat acest cancer politic să apară și să ia din electoratul PNL în 2016 ? De ce liderii PNL au indus ideea că USB/USR este „un partid de dreapta” ? Unde dracu au văzut ei dreapta la USR ? Cum dracu au judecat liderii de anul trecut ai PNL sintagma „partid antisistem” ? Nu au văzut că este un partid anti-constituțional, anti-democratic ?

2 comentarii:

Mircea Moise spunea...

Craciun Florin
cred ca luneci prea departe cu comentariile despre partidul USR. Nici Nicusor Dan si nici un alt membru din partid nu poate fi confundat cu partidul. Aceasta puteai sa-ti dai seama din 26 de ani de democratie cand au fost atatea mutari in partidele din Romania. Nu poti compara majoritatea partidului cu un membru fie el chiar sef. O concluzie corecta a partidului o poti lua dupa ce se vor linisti apele. Asa ca pana se alege graul de neghina ciocul mai mic.

Crăciun Florin spunea...

Până se alege „grâul de neghină” ?! Interesant !
Nu mi-a plăcut USB, nu îmi place USR. Au idei false despre societate. Nu îmi plac formațiunile care se declară „anti-sistem”.
Voi mai avea ocazia să vorbesc despre USR. Voi vorbi. Nu sunt pe aceeași baricadă cu ei.