sâmbătă, 24 iunie 2017

PNL pe drumul către normalitate


Sunt foarte multe de discutat despre evenimentele din ultimul timp. Pentru mine, în special, cred că și pentru alții, viitorul României este deosebit de important. Iar viitorul României depinde de români, numai de români.

Ordinea noastră constituțională pune partidul politic în centrul vieții politice. Partidul politic este un produs al societății românești. Apare și dispare ca urmare a unei necesități istorice. Constituția îi definește locul și rolul în art. 8, iar noi trebuie să plecăm de aici când judecăm partidele politice.
Art. 8 – Pluralismul şi partidele politice(1) Pluralismul în societatea românească este o condiţie şi o garanţie a democraţiei constituţionale.(2) Partidele politice se constituie şi îşi desfăşoară activitatea în condiţiile legii. Ele contribuie la definirea şi la exprimarea voinţei politice a cetăţenilor, respectând suveranitatea naţională, integritatea teritorială, ordinea de drept şi principiile democraţiei.
Congresul din 17 iunie al PNL a pus punct unei perioade tulburi în partid, o perioadă în care unii aleși locali sau lideri de la nivel central au considerat că pot avea propriile ideologii politice, transformând organizațiile în „feude” iar membrii în aserviți. S-a pus punct. Moțiunea câștigătoare - PNL - Forța dreptei -, prezentată de Ludovic Orban devenit președintele partidului, este programul politic al PNL pentru următoarea perioadă de timp. PNL are o singură ideologie politică, liberal-conservatoare. Votul de susținere a fost imens. De peste 4 ori mai mare ca al moțiunii concurente, prezentată de Cristian Bușoi, o moțiune care a promovat ca ideologie o componentă a comportamentului politic, relația cu societatea civilă, absolut insuficientă pentru viața unui partid și mai ales insuficient cunoscută. Nu este exclus ca în timp, elementele componente ale „liberalismului civic” să fie dezvoltate în interiorul ideologiei liberalismului-conservator, ca instrument al acțiunii de preluare și definire a voinței politice a cetățenilor.

Avem, în cadrul PNL, o clarificare ideologică. Tradițional, știm ce conține ideologia liberal-conservatoare. Obligația astăzi a liberalilor este să identifice instrumentele lumii în care trăim necesare pentru punerea în operă a ideologiei. La 1875, liberalii aveau alte instrumente însă, au definit corect conceptul. Ca și atunci, liberalii trebuie să își definească ideile pe elementele statului de drept prevăzute în Constituție, trebuie să aibă ca piloni de sprijin codurile, jurisprudența internă și internațională, în special cea referitoare la drepturile omului și libertățile fundamentale ale acestuia. Nu este o vorbă'n vânt ! În ADN-ul liberalismului stă scris „omul/persoana, drepturile și libertățile acestuia/acesteia” ! Pentru că omul/persoana sunt baza oricărei societăți. Fără oameni nu există comunități, nu există interese, nu există progres și nu există perpetuarea speciei. Iar acestea trebuie protejate de o ideologie politică specifică. Liberalismul este aceasta.

România are o Constituție liberală. România este o societate liberală, chiar dacă la putere au ajuns și forțe politice ne-liberale, unele anti-liberale. România este membră a Uniunii Europene construită pe fundamentele liberalismului. A se observa că prima problemă a Uniunii Europene în situația Brexit-ului este protejarea drepturilor și libertăților civile ale cetățenilor europeni aflați în Marea Britanie și a cetățenilor britanici aflați în statele membre ale UE.

Este timpul ca cei care se consideră liberali să se adune sub steagul PNL. Declarația zilei de la Agerpres are însemnătatea ei. Ludovic Orban a declarat, de mai multe ori, că amestecul liberalismului cu social-democrația sau alte forme ale acesteia sunt dezastruoase pentru societate. Referirea la Călin Anton Popescu Tăriceanu are rostul ei. Pe timpul guvernării PNL (întâi cu PD și apoi cu UDMR), în perioada 2004-2008, a avut o susținere PSD în Parlament. Tăriceanu a fost inițial reținut la formarea USL, pe când Ludovic Orban a fost împotrivă, dar Tăriceanu a trecut în barca PSD imediat ce nu a mai putut trece de Crin Antonescu. Din nefericire, Tăriceanu a rămas în barca PSD pentru că altfel ar fi trebuit să iasă la pensie. Tot din nefericire, Tăriceanu a adunat în jurul lui persoane care au aderat la PNL cu ani în urmă, persoane care și astăzi sunt în clona PNL numită ALDE. Revigorat, în urma clarificării doctrinare, PNL are dreptul să ceară liberalilor să revină alături de partidul care le reprezintă voința politică. În „actualul” PNL își pot găsi locul toți cei care au vederi politice de centru dreapta. Având o linie politică clară, PNL va scăpa de „conservele” socialiste sau social-democrate care încă mai există.

România are nevoie de PNL, are nevoie de un partid care exclude teribilismul politic, care tratează problemele cetățenilor care formează societatea românească cu maturitate, identificând cauzele sărăciei și ale inadecvării într-o societate dinamică, care știe și poate duce programe sociale care să elimine sau să reducă dezechilibrele, care încurajează recunoașterea propriei valori și sprijină pe cei care vor să o pună în folosul societății.

Da, este timpul ca acei lideri politici care au căpușat PNL și dreapta românească să părăsească această scenă politică pentru a elibera oamenii care pot fi utili societății aplicând doctrina liberal-conservatoare.

Niciun comentariu: