vineri, 16 iunie 2017

Moțiunea de cenzură a lui Dragnea și poziția PNL


PSD a decis să joace riscant. Ori la bal, ori la spital. Apelează la norocul celui curajos. Vor să transmită putere, să înspăimânte „dujmanii”.

Pe Facebook și în presă se vehiculează tot felul de variante privind opțiunea pe care PNL o va avea în vedere față de moțiunea de cenzură a infractorului Dragnea și a PSD contra propriului Guvern. Avem mai multe variante. Le voi explica și voi arăta cum le judec eu.

Fac precizarea că votul PNL capătă valoare de întrebuințare simbolic, prin poziția adoptată  și în anumite condiții, valoare practică - demite sau nu „guvernul” Grindeanu !

1. PNL susține moțiunea de cenzură a infractorului Dragnea și a PSD-ALDE.

a) - PNL trebuie să dea jos guvernul PSD indiferent cine introduce moțiunea de cenzură. Principalul actor, Președintele Klaus Iohannis primește inițiativa politică și se poate ajunge la orice în viitor, chiar și la alegeri anticipate. Rămâne întrebarea: vrea Președintele Iohannis alegeri anticipate ? Anul acesta, un guvern stabil este chemat să asigure enorm de multe treburi cu mare impact internațional: Brexit prima fază, aplicațiile NATO, finanțarea de 2% din PIB pentru apărare etc.
b) - PNL intervine de partea lui Dragnea în conflictul intern din PSD. Eliminarea grupului Grindeanu de la puterea oficială în stat, duce la întărirea puterii infractorului Dragnea în PSD și, pe cale de consecință, la recăpătarea puterii acestuia asupra Parlamentului și a Guvernului. Mai mult, așa-numitul „program de guvernare” făcut de Vâlcov va fi repus în aplicare de o altă echipă a PSD și ALDE. Ideea guvernului stabil va fi luată în calcul de Președintele Iohannis !

2. PNL votează împotriva moțiunii de cenzură a infractorului Dragnea și PSD-ALDE.

a) - PNL sprijină disensiunile din PSD și debarcarea grupului infracțional de la conducerea acestuia. Există șansa ca moțiunea de cenzură, cu votul împotrivă al parlamentarilor liberali să pice. Consecința va fi clivajul accentuat al puterii în PSD. PSD intră într-o  perioadă de conflicte interne prelungite. O continuare a guvernării Grindeanu va arăta pesedeilor cine deține puterea în partid. Infractorul Liviu Dragnea și vuvuzelele Olguța Vasilescu, Vrânceanu Firea etc. sunt în situația de a pleca chiar din PSD. Sunt lideri locali ai PSD care cer acest lucru, lideri ce s-au declarat de partea lui Grindeanu: Timiș, Caraș-Severin, Vrancea, Iași etc. Un PSD în clivaj devine un PSD slab, fracționat, cel puțin o perioadă suficientă de timp pentru ca PNL să preia inițiativa politică necesară pentru refacerea electoratului având avantajul deosebit al finalizării fuziunii și stabilirii, prin Congres, a conducerii unice ! La barza chioară îi face Dumnezeu cuib !
b) - PNL sancționează puterea PSD-ALDE pentru ideea idioată, în premieră mondială, ca puterea politică să se folosească de opoziție pentru a demite propriul executiv. Reușita acestei moțiuni de cenzură ne face, ca nație, de râsul lumii ! O remarcă a unei prietene luată de pe site german spune cam așa: PSD își debarcă Guvernul pentru că nu au fost la fel de corupți ca partidul ! Indiferent ce spunem noi, alții au dreptul la propriile păreri.
c) - PNL sprijină gruparea Grindeanu. Adversarii PNL pot spune așa ceva și o vor spune, dacă PNL votează împotriva moțiunii de cenzură a infractorului Dragnea. Vorba va fi o frecție la un picior de lemn, cei care o vor spune pot fi catalogați ca susținători ai grupării mafiote Dragnea-Tăriceanu ! Cea mai bună motivație, temporar, este că Grindeanu trebuie să își ducă crucea. Mai în toamnă, după ce PNL poate iniția o moțiune de cenzură, să o facă. Nu este exclus ca până atunci, PSD și ALDE să devină suficient de slabe pentru a putea fi construită o altă majoritate în Parlament și instaurat un guvern al opoziției actuale. dacă, bineînțeles, va exista consens !

Evident că nu am acoperit toate explicațiile posibile însă de la ele se pot naște și altele.

Mai rămân două opțiuni: „abținerea de la vot” și „neparticiparea la vot”. Sunt acțiuni pasive. Asemănătoare prin consecințe cu absenteismul de la vot din 2016, la alegerile locale și parlamentare. De aceea a ieșit PSD câștigător peste tot, aproape. Atitudinea pasivă la această moțiune dă semnalul că PNL este mulțumit de PSD și ALDE ca partide aflate la putere !

După părerea mea, votul împotriva moțiunii infractorului Dragnea și a PSD-ALDE este singura soluție politică în favoarea PNL. Mascarada din PSD este determinată de o luptă pentru putere în interiorul PSD ! Dacă votul parlamentarilor este împotriva moțiunii, sunt mai multe rezultate posibil avantajoase decât dacă s-ar vota pentru moțiune și nu mai spun dacă s-ar adopta o altă variantă.

Ar fi ideal pentru acțiunile politice ale PNL să aibă în față o putere PSD-ALDE slăbită dar și un guvern PSD și ce o mai fi, la fel de slab. Înlocuirea lor, la pachet, s-ar putea face imediat anul viitor când România se va pregăti intens pentru președinția UE !

Niciun comentariu: