Marea Britanie nu va obliga, în mod clar, cetățenii UE să plece la finalul Brexit-ului dacă au forme legale de ședere în Regat. Toți cetățenii UE au posibilitatea de a-și reglementa șederea în Marea Britanie potrivit legilor britanice. Agerpres, Le Monde.
Imagine de la Le Monde |
Theresa May a punctat faptul că regimul juridic al cetățenilor UE care rămân în Marea Britanie la muncă sau ca antreprenori se va supune legislației Marii Britanii și nu legislației europene ! Odată cu finalizarea Brexit-ului, beneficiile jurisdicției UE pentru muncitorii migranți încetează. Iar din ce spune presa britanică că au de gând să facă briții conservatori cu muncitorii migranți din UE, se pare că aceștia vor fi „lucrători musafiri” atât timp cât consideră guvernul că este nevoie. Asigurările sociale, pensiile, asigurările de sănătate etc. vor înceta în momentul în care aceștia vor părăsi teritoriul Marii Britanii. Regimul actual, cel care dădea posibilitatea creionării unui viitor previzibil, dispare. În plus, periodic, cetățenii UE vor trebui să facă dovada că sunt legal în Marea Britanie sub acoperirea unui contract de muncă, altfel fiind considerați în afara legii urmând a fi expulzați. Peste toate, Theresa May este adepta unei interpretări diferite a Declarației Universale a Drepturilor Omului, o interpretare care să permită Guvernului britanic să ia măsurile pe care le crede de cuviință pentru „apărarea interesului național”.
Angela Merkel nu s-a lăsat înșelată de entuziasmul cu care May a tratat problema. Agerpres.
„Este un bun început. Bineînțeles, rămân încă multe, multe alte chestiuni”Unde May vede o problemă rezolvată, Merkel (nu doar ea !) vede doar începutul problemei. Pentru că May vrea să șteargă cu buretele toate drepturile cetățenilor europeni care au lucrat în Marea Britanie de ani de zile. Nu este vorba despre cetățenii europeni care au lucrat în agențiile europene dislocate în Marea Britanie, aceștia vor veni pe continent odată cu agențiile europene în care lucrează (drepturile lor câștigate ca urmare a muncii prestate nefiind în pericol), este vorba despre lucrătorii și specialiștii cetățeni europeni care lucrează în sistemele publice britanice ! Unii vor fi obligați să renunțe la locurile de muncă pentru că sunt servicii care pot fi ocupate doar de cetățenii britanici după Brexit, astăzi, cât încă Marea Britanie este membră a UE, respectivele locuri de muncă pot fi ocupate și de cetățenii europenei.
Eu văd că Theresa May nu vrea să accepte ca cei care au mers la lucru în Marea Britanie sub protecția legislației europene să rămână beneficiari ai acelei legislații. Mai mult, Marea Britanie vrea să nu mai aibă de a face cu nici o formă de jurisdicție europeană. Iar asta înseamnă că iese din Acordul privind jurisdicția CEDO. Astfel, cetățenii europeni care decid să rămână în Marea Britanie după Brexit nu vor mai beneficia de protecția CEDO în cazul în care drepturile și libertățile lor civile vor fi încălcate.
Am sentimentul că Theresa May și echipa ei tratează problemele Brexit cu superficialitate. Nu văd în profunzimea problemei. În timp ce echipa CE este pregătită să soluționeze problemele cetățenilor UE cu prioritate, echipa UK visează doar la oprirea „migrației muncitorilor” din UE și ieșirea Marii Britanii de sub imperiul legislației europene. Briții vor acces la piața liberă a UE dar nu vor să respecte regulile pieței libere. Dacă nu se trezesc, nu este exclus să iasă din UE fără nici un acord. Vor vedea că nu pot acoperi peste 40% din comerțul lor internațional cu UE cu celelalte acorduri comerciale cu alte state ale lumii.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu