joi, 1 iunie 2017

Klaus Iohannis se va întâlni oficial cu Donald Trump


Ieri a apărut surpriza. Întâi au comunicat americanii că Președintele Klaus Iohannis va face o vizită oficială în SUA, întâlnirea cu Președintele Donald Trump fiind pe 9 iunie, Digi24 și apoi alții au dat și ei „bomba”, apoi a apărut comunicatul Președinției.

Toate bune și frumoase. Totuși, dacă se poate fără exaltare, ar fi mai bine.

La mini-summit-ul NATO din 25 mai a.c., Donald Trump a cunoscut partenerii de dialog în cadrul alianței și viziunea acestora cu privire la rolul și locul NATO. România, prin Președintele Iohannis, a punctat în elementele de maxim interes pentru noi. Preiau din comunicatul de presă al Președinției.
„În același timp, am evidențiat statutul României de contributor important și responsabil la NATO, care își respectă toate angajamentele. M-am referit astfel la progresele privind Brigada Multinațională și la inițiativa Combined Joint Enhanced Training, la exercițiile pe care le găzduim, dar și la prezența navală intensificată la Marea Neagră.Totodată, am salutat participarea americană pe teritoriul României, dar și în cadrul sistemului anti-rachetă găzduit de țara noastră. Am subliniat în cadrul Reuniunii că adaptarea NATO la evoluțiile din regiunea Mării Negre şi din estul Alianței trebuie să continue, fiind esențial să stabilim linii prioritare de acțiune pe 3 direcții:Prima direcție - în primul rând, trebuie să continuăm întărirea apărării colective, care presupune consolidarea progreselor deja obținute privind postura de apărare și descurajare pe Flancul Estic. Am reiterat şi importanța coerenței între abordarea nordului şi cea a sudului Flancului Estic, fiind necesară o prezență aliată sporită, persistentă, în sudul acestuia, pe toate dimensiunile – terestră, aeriană şi, desigur, în Marea Neagră.În al doilea rând, trebuie continuat sprijinul NATO pentru consolidarea rezilienței şi capacitaților de apărare ale partenerilor din vecinătate, în mod echilibrat, inclusiv pentru cei din est, în cadrul efortului Alianței de proiectare a stabilității.În al treilea rând, este nevoie de o abordare clară și unitară în relația cu Rusia.Reuniunea a confirmat, prin intervențiile Aliaților, menținerea politicii NATO privind Rusia. Alianța continuă să se bazeze pe descurajare și apărare puternice, precum și pe disponibilitatea dialogului.În concluzie, pot să spun că la această Reuniune, și la această Reuniune, România și-a atins obiectivele.
Comunicatul oficial este despre ce s-a vorbit oficial. Neoficial, presa a sesizat că între Președintele Iohannis și Președintele Trump a existat un scurt dialog. Cum este absolut normal, fiecare președinte a avut „o mapă” cu informații privind evenimentul și participanții. Înclin să cred că în mapa lui Trump consilierii lui i-au dat informații pozitive despre România și Președintele Iohannis și, nu este exclus, și un punctaj de interes pentru SUA. Industria americană în România, domeniile de investiții atrăgătoare, Deveselu, Marea Neagră, necesarul de dotare militară al României, 2%, aplicațiile etc. Dar, este evident, poziția geografică a României are rolul ei. Iar aici sunt alte date care au influență.

Marea oportunitate pentru a avea o vizită oficială într-un timp mai scurt o reprezenta Forumul Global al American Jewish Committee (AJC).
Președintele Klaus Iohannis va primi distincția „Light Unto the Nations”, cea mai înaltă distincție a organizației care se decernează unor șefi de stat sau de guvern în semn de recunoaștere pentru impactul internațional important în domeniul păcii, securității, democrației, promovării valorilor umane.
Rog atenție ! Este o distincție acordată persoanei din fruntea unui stat și nu unui stat prin persoana care este, temporar, în frunte. Este o recunoaștere a performanței individuale în fruntea unui stat cu impact internațional în domeniul păcii, securității, democrației, promovării valorilor umane.

Înclin să cred că Trump s-a exprimat în discuția scurtă cu Iohannis în sensul că vor mai vorbi, Președintele Iohannis l-a informat că urmează să meargă la Forumul Global al AJC și astfel s-a produs o scânteie care a inițiat „un foculeț”. Imediat după data de 25 mai dar în special după reuniunea G7, Donald Trump a fost „ciuca bătăilor” în presa americană și europeană ca urmare a reacțiilor dure ale conducătorilor statelor europene și nu numai. Pentru a contracara imaginea „șifonată” a Președintelui Donad Trump și a SUA, Casa Albă a dat un comunicat (sau mai multe !) în care a confirmat angajamentul SUA față de NATO și aprecierea deosebită a Președintelui Trump față de Uniunea Europeană și față de partenerii SUA din Uniunea Europeană. Angela Merkel a fost în centrul declarațiilor favorabile ale Casei Albe. În cele 5 zile de la mini-summit-ul NATO, administrația Trump a căutat soluții pentru detensionarea relațiilor cu membrii NATO și UE. Înclin să cred că între ele este întâlnirea oficială cu Președintele Klaus Iohannis. România fiind în poziția ideală pentru a „lega” atât interesele strategice ale statelor membre NATO cât și interesele americane. Fără a exclude Uniunea Europeană.

În comunicatul Președinției române se arată că momentul principal va fi întâlnirea Trump-Iohannis pe 9 iunie.
„Întrevederea celor doi înalți oficiali va fi un excelent prilej pentru a discuta perspectivele de aprofundare și extindere a Parteneriatului Strategic dintre România și Statele Unite, pe toate palierele relevante, inclusiv în contextul în care în acest an se împlinesc 20 de ani de la lansarea acestuia. Astfel, Președintele Klaus Iohannis va aborda prioritățile de acțiune în cadrul relației bilaterale și va reconfirma angajamentul ferm al țării noastre de a rămâne un aliat predictibil, stabil și de încredere al Statelor Unite.”
Când o relație începe bine, are toate șansele să evolueze bine ! Președintele Klaus Iohannis a știut să profite de momentele istorice în folosul țării sale. Să vedem ce va obține în relația cu SUA sub administrația Trump. Pentru că suntem, de fapt, în fața unui nou început în relația directă cu SUA. O relație în care componenta economică și comercială este determinată de apartenența României la Uniunea Europeană. Să vedem (sunt foarte curios !) dacă în declarația comună a celor doi Președinți vor apare referiri la NATO și Uniunea Europeană ! Este posibil să nu apară astfel de referiri însă, evident, Donald Trump va transmite prin intermediul lui Klaus Iohannis mesaje către ceilalți parteneri ai SUA din NATO și din UE. Vizita asta oficială definitivată în câteva zile, direct între administrațiile celor două state, devine altceva decât o vizită oficială obișnuită. Este prea rapidă !

Nu strică să citim cu mare atenție motivarea distincției ce urmează a fi acordată Președintelui Klaus Iohannis:
American Jewish Committee a evidențiat, în decizia de acordare a distincției, faptul că a hotărât onorarea Președintelui Klaus Iohannis pentru acțiunea sa de „lider dedicat întăririi democrației și a statului de drept în România, (…) pentru eforturile sale de a combate anti-semitismul și pentru a aprofunda legăturile dintre România și SUA, precum și între România și Israel”. Acordarea acestei distincții a mai avut în vedere rolul țării noastre în cadrul Uniunii Europene și al dialogului transatlantic, în menținerea securității regionale și globale, dar și realizările recent încheiatei președinții-în-exercițiu române a Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului (IHRA).”
Vizita oficială a Președintelui Klaus Iohannis este rezultatul unui concurs de împrejurări absolut favorabile. Iar noi avem Președintele potrivit la momentul potrivit.

Niciun comentariu: