vineri, 9 iunie 2017

Theresa May continuă ca PM

Conservatorii britanici au comis a doua mare greșeală politică. A ieșit la fel de prost ca prima.

David Cameron a promis referendum pentru ieșirea din UE pentru a câștiga alegerile și a deveni PM. A ținut referendumul însă cu dorința de a rămâne în UE. Conservatorii și UKIP au agitat mai mult apele, au mințit mai ceva decât PSD-ul de pe Dâmbovița, au fraierit și au obținut nesperatul „Da”. La fel ca PSD, nu au fost pregătiți să accepte victoria ! Așa că D Cameron și-a dat demisia iar PM a devenit Theresa May. Pro-UE pe timpul campaniei, anti-UE după ocuparea funcției.

Briții care fac analize au observat că Uniunea Europeană a distrus carierele ultimilor PM conservatori britanici - Margaret Thatcher, John Major și acum, Theresa May. Așa spun ei. Probabil pentru că nivelul lor de ambiție în relația cu UE a fost înfrânt. Una au promis, alta au realizat.

A doua mare greșeală a fost încercarea de a obține o majoritate mai mare în Parlament pe motiv de „putere pentru negocierea Brexit”. A obținut doar 318 mandate, cu 8 mandate mai puțin decât necesarul unei majorități normale/simple, astfel că, deși au câștigat alegerile, au ajuns la mâna irlandezilor de DUP, care a luat 10 mandate și care îi oferă o majoritate de doar 3 mandate ! La discuțiile  cu Regina, a trebuit să dea asigurări că DUP nu va impune politicile anti-avort și anti-LGBT pe care le promovează !

DUP este calificat ca un partid de extremă-dreapta care nu crede în schimbările climatice, pe lângă cele pentru care Regina a cerut clarificări, dar mai are și apetența pentru grupări para-militare. Briții vorbesc că ar fi un partid tip „Donald Trump”.

Guy Verhofstadt, în stilul caracteristic, a calificat rezultatul alegerilor ca „un autogol pentru Theresa May”.

Donald Tusk a felicitat-o pentru renumirea ca PM și a invitat-o să se întoarcă la Brexit, pentru UE este interesată de Brexit și rezultatul negocierilor.

Nigel Farage o acuză pe May că nu crede în Brexit și de aceea a pierdut în fața lui Corbyn.

Fiecare cu durerea lui. Important este ce va face May mai departe. Unii analiști britanici au ajuns la concluzia că May va trebuie să își rescrie strategia de negociere a Brexit. Pentru că procesul de negociere va avea și consecințe imediate, indiferent dacă se adoptă o linie dură sau mai puțin dură. Pe măsură ce negocierile vor continua și pe măsură ce UE va arăta că nu renunță la piața unică europeană iar UK nu are cum să beneficieze de ceva care aparține comunității europene, finanțele și industriile care vor să continue să existe pe piața europeană de 450 mil de consumatori se vor muta pe teritoriul UE.

Pe de altă parte, Uniunea Europeană se așteaptă să reprimească pe cetățenii europeni aflați acum în Marea Britanie și care urmează să părăsească insula. Singura soluție pentru UE, cât de cât satisfăcătoare, este să scoată din Marea Britanie toate locurile de muncă generate de apartenența Regatului la UE și să le aducă pe continent pentru europeni.

Va fi greu pentru UE, dar și mai greu va fi pentru briți.

Niciun comentariu: