joi, 15 iunie 2017

PNL nu are ce căuta în gâlceava PSD vs PSD

Ludovic Orban a dat un interviu HotNews joi.

Întrebările referitoare la „chestiunea zilei”, măcelul pornit de o grupare de infractori roșii contra altei grupări roșii, pentru motive deloc clare, au primit răspunsuri tranșante.

Iulia Rosca: Sa incepem cu subiectul la zi, decizia liderilor coalitiei de a retrage sprijinul politic pentru propriul guvern Sorin Grindeanu. Avand in vedere ca Sorin Grindeanu nu cedeaza deocamdata si exista posiblitatea sa incerce un guvern 2, PNL cu dvs presedinte ar sustine, tacit chiar, un astfel de guvern in Parlament?

Ludovic Orban: "Sub nicio forma. Nu, Grindeanu este PSD-ist si nu trebuie uitat niciun moment acest lucru. Pe cat de iresponsabil este Dragnea si gasca lui sa creeze o criza politica la nici sase luni de la instalarea unui guvern propriu din niste motive pe care nu le putem intelege, pe atat de iresponsabil este si Grindeanu. Cand a primit osul se gudura, acuma musca cand i se ia osul. In nicio tara civilizata un premier care este sustinut de un partid, in momentul in care partidul ii retrage sprijinul nu se cramponeaza  de putere. Atitudinea actualului premeir este deplasata, irationala si nu face altceva decat sa adanceasca criza politica creata de Dragnea si de aliatii lui."

Esența este că PNL, sub mandatul lui Ludovic Orban, va fi adversarul PSD dar și a altor formațiuni care cochetează cu PSD. Poziția lui Ludovic Orban este constantă. Iar de când a intrat în competiția internă pentru președinția PNL este întărită cu fiecare declarație. PNL și PSD sunt adversari politici, sunt purtătoarele unor valori politice aflate în adversitate, iar acolo unde valorile politice se aseamănă declarativ, măsurile propuse de fiecare partid în parte sunt în opoziție.

Ludovic Orban punctează și asupra absurdului situației din PSD.
"Ce ma surprinde este nonsalanta cu care liderii PSD care in urma cu o saptamana, doua, trei laudau performantele si rezultatele remarcabile ale guvernului astazi arata ca guvernul este foarte slab, ca nu si-a indeplinit mare parte a angajamentelor - ceea ce este adevarat - doar ca sa scape de Grindeanu."
Cine nu vede absurdul, are ceață pe ochi. PSD și ALDE au format coaliția de guvernare și stau strâns îmbrățișate în Parlament. Programul de guvernare, construit la PSD, de Vâlcov, Busuioc, Dragnea etc. a fost dat pentru aplicare unui guvern format din miniștri aleși de Dragnea și „consultanții” lui ! Premierul Grindeanu a fost prezentat ca un discipol al lui Dragnea. La finalul lunii trecute, în mai, Dragenea lăuda Guvernul în ansamblul său dar și fiecare ministru în parte ! Suntem la 15 iunie, și nimic nu mai este bun ! Cum naiba vine asta ? Concluzia lui Ludovic Orban este pertinentă. Vor să scape de Grindeanu. Dar de ce ? Oare dorința unora este atât de mare încât se acceptă punerea țării pe butuci ?

I.R.: Dar daca se va ajunge la situatia unei motiuni de cenzura, cum va vota PNL?

L.O.: "Vom hotari pozitia intr-o astfel de situatie, deocamdata sunt candidat la functia de presedinte nu pot vorbi in numele PNL. Dar adversarul nostru este "ciuma rosie", avatarul Partidului Comunist si niciodata nu vom face niciun fel de pact si niciun fel de intelegere cu actualul partid de guvernamant." 

I.R.: Cum vedeti continuarea, un viitor pentru Grindeanu? Ce ar putea sa se intample?

L.O.: "Dupa parerea mea nu are niciun viitor, a fost pus premier sluga, probabil nu a slujit cu prea multa supusenie, acum i s-a ridicat rolul de marioneta care i s-a dat, nu va mai avea niciun rol de jucat."

Am fost surprins să văd sensul reacțiilor la articol. Întâi am crezut că cei din PSD au invadat HotNews. Mi-am dat seama că sunt postaci cu state vechi. Apoi, am constatat că postacii sunt nu doar ai PSD ci și ai USR. Ca să vezi ! Ce combinație reușită ! Poate vor apare și cei ai PMP, cine știe !

După părerea mea, PSD vrea să evite o moțiune de cenzură. Cu orice preț. I-ar duce în fața Președintelui Klaus Iohannis și nu au garanția că acesta nu va forța alegerile anticipate. Ca să evite anticipatele, PSD și ALDE vor trebui să accepte un premier propus de Președintele Iohannis care va forma un guvern minoritar. Un guvern care nu va mai avea de urmărit programul lui Dragnea, Vâlcov și alte hahalere de la PSD. Nu este exclus ca obiective din programul actual de guvernare al PSD, puse deja în operă, să fie corectate sau chiar modificate  pentru a fi sustenabile.

Rămâne pentru PSD doar varianta să îl determine pe Grindeanu să își dea demisia. Dacă însă Grindeanu nu vrea, dacă va primi un sprijin serios din partea lui Ponta dar și a altor PSD-iști, nu este exclus ca acesta să forțeze eliminarea actualei conduceri a PSD.

Este un război intern în PSD pentru putere. PNL nu are ce căuta între taberele beligerante ale PSD. Dar va putea să sprijine mișcarea politică a Președintelui Iohannis și să voteze moțiunea de cenzură a PSD pentru a da inițiativa politică în mâna Președintelui. După aceea, normal, s epot produce multe alte lucruri.

Ludovic Orban are perfectă dreptate.

Niciun comentariu: