vineri, 23 iunie 2017

Iohannis cu Macron, discuții


La Administrația Prezidențială sunt doar pozele. Deocamdată. Așa că iau o poză de acolo și o informație de la Agerpres. Dacă voi găsi ceva la francezi, voi pune în completare.

Esențialul a fost spus de președintele Iohannis. Discuția a fost „așezată”, „bilaterală”, „foarte bună”. Din ce a spus Președintele, România este de acord să participe alături de Franța și Germania la proiectul european pe care cele două motoare ale UE doresc să îl creioneze având în vedere viitorul UE 27 și fără a se mai împiedica de Marea Britanie.

- Schengen - președintele Macron s-a declarat foarte deschis ideii aderării României;
- sezonul cultural comun din acest an;
- viitoarea directivă privind detașarea muncitorilor - este unul din punctele în divergență în UE;
- lucrul împreună pentru a întări formatele europene;
„Am convenit să lucrăm împreună pentru a întări formate europene. Am propus, printre altele, ca proiectul bugetului zonei Euro propus de președintele Macron să fie deschis și pentru alții, de exemplu pentru noi, care acum nu suntem membri în zona Euro, dar avem acest obiectiv și suntem interesați să colaborăm din timp pe acest proiect. Pe scurt, o întâlnire foarte bună”
- stabilitatea României - le ridică Președintele Iohannis, pentru a da semnale clare partenerilor, schimbarea unui guvern nu înseamnă instabilitate;
„Aceste teme le abordez de la mine, fiindcă e important să spun partenerilor de discuții că suntem o țară stabilă, nu e o problemă dacă se schimbă Guvernul”
Deja, România este pe aceeași lungime de undă cu Franța și Germania privind migrația, terorismul, apărarea europeană așa că urmează să avem, cât de curând, o imagine completă a nivelului de ambiție al României privind locul și rolul său în Uniunea Europeană. Având deja obiectiv stabilit, în mod normal, ar trebui să ne deplasăm doar într-o singură direcție: UE, NATO, SUA.

Actualizare

Circulă informația că președintele Emmanuel Macron a acceptat invitația președintelui Klaus Iohannis de a vizita România în acest an. Foarte bine !

Niciun comentariu: