duminică, 11 iunie 2017

Parlamentare, primul tur, în Franța concomitent cu o reformă a Parlamentului

Le Figaro pune această imagine pentru a se face o comparație între prezența la vot pentru legislativ la ora prânzului. Anul 2017 este, se vede cu ochiul liber, cel mai sărac. Din 2007 se pare că francezii s-a molipsit de „sictir politic”.

Previziunile presei franceze sunt interesante. Dar sunt previziuni. Mai interesante sunt elementele de reformă.

În 2014 s-a introdus o lege a „neacumulării”. Le Figaro spune că este o consecință a activității Comisiei pentru Transparență Financiară în politică. Dacă s-a ajuns la o lege, atunci putem spune că treaba a devenit atât neplăcută încât a fost nevoie de un act normativ pentru a stopa abuzurile de poziție politică pentru propria îmbogățire. Activele parlamentarului vor fi verificate la sfârșitul mandatului pentru a vedea dacă există nereguli și dacă există o îmbogățire fără just temei. Bine, noi avem ANI ! Mă gândesc dacă nu cumva acei parlamentari români care critică lupta anticorupție, care critică ANI nu aveau în minte sistemul francez permisiv !

O altă prevedere din aceeași lege, care influențează organizarea Parlamentului din acest an, se referă la interdicția unui parlamentar de a mai ocupa o funcție administrativă concomitent cu cea legislativă. Reglementarea este de tip nou. Cu o consecință deosebită. Sunt în cauză 253 de deputați din 577 și 160 de senatori din 348 care nu vor mai candida la aceste alegeri. O mare parte dintre ei au renunțat în favoarea funcțiilor administrative - primari ai unor localități, de ex. -, alții s-au dus în mediul privat. Tot în Le Figaro am găsit unele exemple.

Citind presa franceză, mai ales pasajele referitoare la „corupția” în clasa politică, am ajuns la concluzia că se adeverește vorba aia „sângele apă nu se face”. Franța este sora noastră mai mare, ce naiba !

Observ că în Franța nu se admite guvernul de tehnocrați. Sunt 6 miniștri din actualul cabinet care candidează la parlamentare. Dacă nu obțin un mandat de parlamentar, vor trebui să plece din Guvern.

După ora 20.00, presa franceză promite să ne spună ce și cum cu alegerile lor.

Niciun comentariu: