marți, 6 iunie 2017

Președintele Iohannis își transmite mesajele


Pe site-ul Președinției există discursul Președintelui în limba engleză. La Agerpres, la domeniul „externe” sunt mai multe articole legate de discurs. Pe bucățele, pe domenii de interes etc.

Sunt convins că o mare parte din „misiunea” ce și-a stabilit-o cu această vizită în SUA s-a consumat cu ocazia participării la Forumul Global American Jewish Committee. Aici a fost premiat pentru „sprijinul acordat statului de drept”, iar în exemplificarea acestuia, Allan Reich, membru al Consiliului Executiv al AJC a pomenit de poziționarea Președintelui Klaus Iohannis de partea cetățenilor care au protestat „față de eforturile discutabile ale Guvernului de a împiedica lupta împotriva corupției” ! Guvernul anti-Justiție PSD-ALDE a ajuns de pomină în întreaga lume cu porcăria numită OUG 13/2017 !

Primind premiul „Light Unto the Nations”, Președintele Klaus Iohannis a declarat că îl primește în numele României, a poporului român care a dovedit că iubește și apără democrația la care a ajuns după ani de sacrificii. Având în vedere participanții la Forumul AJC (participanți din toată lumea !), având în vedere locul în care Forumul se desfășoară, Președintele Iohannis a marcat evenimentul în numele și pe seama poporului român: România este un stat democratic. România este o democrație confirmată, iar această confirmare are un rol deosebit de important în lumea de astăzi, în relațiile pe care România le are cu celelalte state democratice. Acest statut „deschide uși” și simplifică enorm relațiile dintre state, în special cu statele recunoscute ca fiind democrații consolidate. Valoarea simbolică este uriașă. Iar Președintele Klaus Iohannis a devenit reperul democrației României pe scena internațională !

Fără a mai intra în detalii, vreau să arăt că Președintele și-a trimis mesajele și către Casa Albă, nu doar către celelalte state ale lumii care au avut reprezentanți la Forumul Global American Jewish Committee.

Europa și America sunt dependente una de alta, pentru bunăstarea și securitatea lor.
Împărtășesc aceste gânduri cu dumneavoastră deoarece SUA are nevoie ca UE, ca partener strategic, să fie puternică și unită. Securitatea UE, în sensul cel mai larg, a întregii Europe este foarte relevantă pentru securitatea Statelor Unite. Așa a fost și va fi întotdeauna. În acest context, vă pot asigura că vom fi unul din cei mai puternici piloni transatlantici în Uniunea Europeană. Legătura transatlantică va continua să fie cea mai puternică garanție a noastră pentru securitate, libertăți fundamentale și prosperitate
Este un mesaj curajos transmis americanilor. Este un mesaj care înlătură izolaționismul și protecționismul care încep să își arate colții în unele declarații politice, fie că sunt făcute la Washington, D.C., fie că sunt făcute la Londra, fie în alte capitale europene !

România este stat membru al Uniunii Europene. Este un alt mesaj ferm și, mai mult, România acționează ca stat parte al Uniunii Europene. România este un emisar al Uniunii Europene, cu ocazia acestui eveniment. Paragraful de mai sus arată că Președintele Klaus Iohannis are mandatul să angajeze Uniunea Europeană în aceste domenii de maxim interes pentru Uniunea Europeană și SUA.

România are un nivel de ambiție ridicat în cadrul relației Uniunea Europeană-SUA. România dorește să fie un puternic pilon transatlantic în cadrul UE. Parteneriatul strategic SUA-România este fundamentul pe care se poate construi acest pilon puternic care însă are nevoie de acțiuni comune ale celor două state în viitor. Iar aici, Președintele Klaus Iohannis se sprijină pe dezvoltarea economică accelerată a României, pe mediul sigur și deschis al vieții economice din România. Invitația este directă către companiile americane și investitorii americani care vor să se extindă. Are însă și o preferință:
De asemenea, așteptăm cu mult interes un progres mai mare în dimensiunea de inovare, educație și cercetare, acestea fiind domenii de mare importanță pentru viitorul nostru comun
Invitația nu este fără rost ! Prezența forțelor militare ale SUA în România, fie sub egida parteneriatului strategic dintre cele două țări fie sub flamura NATO, permite o abordare a viitorului mult mai curajoasă. Companiile americane și investitorii americani care au colaborări cu Pentagonul, de exemplu, au posibilitatea ca parte din produsele și serviciile lor să fie executate în România nu doar pentru efectivele din România ci și pentru forțele americane aflate în zona Europei de sud-est.

Vom afla și ce se va spune după întâlnirea de lucru cu Președintele Donald Trump. Președintele Klaus Iohannis a transmis mesajele necesare pentru un răspuns. Îl va primi ? Care va fi acela ? Vom afla la timpul lui.

Niciun comentariu: