Agerpres. Iohannis: Suntem datori ca împreună să facem mai mult pentru cunoașterea contribuției romilor la dezvoltarea României
Chiar dacă Agerpres preia referirea expresă la comunitatea rromilor, mesajul președintelui Iohannis este un îndemn să apreciem contribuția tuturor celor care, indiferent de etnie, a participat la formarea și dezvoltarea României. Sunt participări imense, neegalabile.
„Faptul că Palatul Cotroceni găzduiește conferința 'România — o țară a tuturor' nu este întâmplător. Am dorit să exprimăm, simbolic, faptul că problemele trecutului, prin cunoașterea și asumarea lor la nivelul conștiinței sociale, sunt parte integrantă a istoriei naționale. Ea este compusă deopotrivă din mari fapte și personalități, din valori și tezaure identitare, dar și din momentele tragice generate de ură și intoleranță. Dezvăluind suferințele trecutului, manifestarea dumneavoastră este o bună oportunitate de a readuce în atenție pericolul pe care continuă să-l reprezinte xenofobia și rasismul”Cât privește comunitățile rromilor, comunități care s-au pliat pentru a supraviețui comunităților etnice majoritare lângă care au ajuns, este bine să le facem dreptate.
„Putem și suntem datori ca împreună să facem mai mult pentru cunoașterea contribuției romilor la dezvoltarea României, pentru memoria marilor personalități culturale care au provenit din comunitatea romă, pentru omagierea romilor care au pierit în cele două războaie mondiale ale secolului XX ori au fost victimele Holocaustului”Eu sunt dintre cei care a copilărit și am trăit mai apoi între reprezentanții mai multor etnii. Evrei, armeni, turci, tătari, greci, ceangăi, unguri, „țigani”, ruși lipoveni, ucraineni, sârbi, slovaci și ce o mai fi fost pe acolo. Am trăit împreună fără a ne separa. Acum parcă i-a apucat strechea pe unii politicieni ai unor etnii conlocuitoare. Nu mai spun de unii care se declară cu mândrie proletară români sadea ! Urmași ai dacilor ! Ba, nu va trece mult iar unii se vor declara neandertalieni băștinași !
„Apropiatul Centenar al Marii Uniri ne oferă oportunitatea stabilirii unor noi ținte, a căror atingere să dovedească faptul că am învățat din lecțiile trecutului cum să construim o Românie puternică, educată și incluzivă. În acest sens, contribuția tuturor minorităților, alături de majoritatea românească, în dezvoltarea proiectelor naționale este esențială”Pentru a putea ajunge la acest obiectiv, trebuie să fim noi, cei care nu facem politică „înaltă”, fermi. Să nu permitem politicienilor, indiferent cine sunt aceștia, să ne dezbine. Așa cum politicienii de etnie română nu îi reprezintă pe „români” ca etnie, ci pe cetățenii României care sprijină o politică liberală, conservatoare, social-democrată, naționalistă etc., nici politicienii care reprezintă o etnie, cum sunt cei ai UDMR, nu reprezintă pe toți membrii etniei. Ba, înclin să cred că se reprezintă doar pe ei. Pentru că avem enorm de multe exemple de politicieni care deși aparțin etniei maghiare sunt membri ai partidelor politice tradiționale - PNL, PSD -, dar și formațiunilor politice noi apărute ! De aceea, dezintegrarea socială promovată de politicienii UDMR le satisface doar lor dorințele, nu reprezintă dorința întregii populației etnice maghiare.
Centenarul Marii Uniri este momentul la care avem posibilitatea să ne manifestăm unitatea. Avem nevoie de ea. Pentru că acum avem comunități ale unor etnii care nu aparțin teritoriilor învecinate. Comunități care se dezvoltă în România, comunități care participă la dezvoltarea României în egală măsură ca românii, maghiarii din România, sașii, șvabii, sârbii, croații, rușii, ucrainenii, bulgarii, albanezii, aromânii, turcii, tătarii etc. Avem comunități de sirieni, libanezi, palestinieni, irakieni, chinezi, dar și membri ai familiilor etnice africane. Din moment ce au ales să trăiască în România, să își formeze un viitor în România, trebuie să le recunoaștem valoarea, contribuția la dezvoltarea culturii române prin cultura țării din care provin. Cu toții suntem egali. Și, place sau nu, cu toții suntem români din moment ce avem aceeași cetățenie !
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu