luni, 19 iunie 2017

În PNL se aleg apele și se pun pragurile. Moțiunea de cenzură, cvorumul, votul ...


Președintele PNL, Ludovic Orban, a dat o declarație presei astăzi, la finalul ședinței Biroului Executiv al PNL. Agerpres a preluat esența:
Am luat decizia ca parlamentarii PNL să fie prezenți în sală și să nu voteze. Reglări de conturi de tip mafiot din interiorul PSD-ului, care nu au nicio legătură cu interesul țării, au generat o criză politică gravă cu consecințe extrem de serioase asupra imaginii României în lume, asupra bunului mers al economiei și al societății. Somăm partidul de guvernământ să pună punct acestei crize care a fost provocată de ei, din interese obscure și cu niște obiective pe care noi nu le putem înțelege. (...)
Suntem azi în situația în care un impostor ocupă abuziv Palatul Victoria, iar în Parlament nu știm dacă mai există o majoritate parlamentară care să fie conformă cu voința exprimată de cetățeni. Perpetuarea crizei politice poate să aibă grave consecințe pentru România, ca atare am decis să nu ne amestecăm ca partid politic în această răfuială între două clanuri din interiorul PSD, pentru că noi suntem și împotriva clanului Dragnea, și împotriva clanului Ponta-Grindeanu
O altă precizare a președintelui Ludovic Orban permite o interpretare mai apropiată de cum se va lucra în PNL în viitor. Anunțând că va avea în cursul după-amiezii o întâlnire cu toți parlamentarii PNL, Ludovic Orban a precizat:
„PNL este în opoziție, nu voi mai îngădui nicio negociere pe sub masă, nicio negociere de culise și niciun blat cu partidul de guvernământ. (...) Cred că nimeni din C.A.P-ul vechililor roșii nu își imaginează că poate să negocieze cu mine, mai ales pe tema răfuielii dintre ei”
Am observat un mare număr de nemulțumiți asupra deciziei Biroului Executiv al PNL de a fi în sală. Sunt acuzații că PNL asigură cvorumul și astfel PSDragnea va fi sprijinit să îl demită pe Grindeanu și Guvernul lui.

Sunt niște lucruri de clarificat aici.


Cvorumul este de 233 de parlamentari prezenți în sala unde are loc ședința comună a celor două Camere ((art. 52 alin (1) din Regulamentul activităților comune ale Camerei Deputaților și Senatului)). PSD și ALDE au împreună 244 de parlamentari. Probabil că marea lor majoritate vor fi în sală pentru a vota pentru sau împotriva moțiunii. Vor fi prezenți în sală reprezentanții minorităților ! Ajungem astfel la 261 de parlamentari ! Dacă luăm în calcul și UDMR cu 30 de parlamentari, se ajunge la 291 de parlamentari. Dacă îi luăm în calcul și pe „neafiliații” lui Daniel Constantin - pro Grindeanu -, ajungem la 297 de membri ai Parlamentului.

Este evident că cvorumul va fi atins. Numărul parlamentarilor PNL, USR și PMP nu are importanță. Ar putea însă avea dacă ar vota ! Nu unul sau doi dintre ei, ci tot grupul parlamentar.

Este absolut deplasată acuzația adusă lui Ludovic Orban și PNL-ului pentru că s-a decis ca parlamentarii PNL să fie prezenți la moțiune însă să nu voteze. Este deranjant să citești acuzații de „blat” cu Dragnea de la cei care mai dăunăzi se declarau împotriva PSD ! Azi au ajuns să se declare pro-PSD cu Făt Frumos Grindeanu în frunte ! Culmea-culmilor, anul trecut au tras spuza pe turta lui Făt Frumos Nicușor Dan și USR iar astăzi și-au găsit un alt „Făt Frumos” în persoana lui Grindeanu !

Pentru că am clarificat problema cu cvorumul, o lipsă de judecată sub imperiul emoțiilor, să trecem la problema votului. Ei bine, absența de la vot este crucială. Vor vota doar cei care au un interes în legătură cu PSD.  Pentru că PSDragnea nu mai are siguranță asupra propriilor parlamentari, pentru că ALDE Tăriceanu nu mai este sigur nici el și nici nu are siguranța pe proprii parlamentari, infractorul Dragnea a început să împartă funcții ministeriale cât pentru 3 Guverne.

UDMR nu s-a decis încă cu privire la moțiunea PSDragnea, nu spune nimic de prezența la ședință. Pentru că vor să se decidă doar asupra moțiunii (până miercuri dimineața) ei nu au o problemă cu prezența la ședință. Ca atare, îi voi lăsa „suspendați” cu privire la vot sau nu. Nu este exclus să voteze însă pentru asta înseamnă că primesc ceva. Dacă nu vor participa la vot, se vor alătura (ca semnal) de poziția PNL (poate în viitor, cine știe ...).

Minoritarii vor vota doar cum ei știu. Neuniform. Și că-că, și că-că.

Neafiliații (dacă sunt toți ai lui Daniel Constantin) vor vota cu Grindeanu.

Calculele făcute până acum, în majoritatea lor, sunt legate doar de numărul parlamentarilor PSD și ALDE, fără a-i lua în considerare pe ceilalți. Iar asta nu este bine. Nu ne arată o realitate corectă. Bănuiesc însă că „strategii” celor două grupuri în litigiu din PSD i-au luat în calcul și își fac socotelile.

Prin neparticiparea la vot a PNL-iștilor, USR-iștilor și PMP-iștilor (singurii care au anunțat așa ceva până acum !) obligă PSD+ALDE și aserviții să își rezolve problema „în familie”. Până la urmă, indiferent ce rezultat va fi la vot, în cloaca PSD+ALDE se vor produce fisuri. Toate, culmea (!), toate cu final fericit pentru opoziție.

Într-o singură situație nu se ajunge la arbitrajul președintelui Klaus Iohannis ! Dacă moțiunea pică, Grindeanu are timp să reformeze PSD după ce infractorul Dragnea va fi debarcat de colegi. Pentru că în PSD se va forma un grup mare pro-Grindeanu care va forța concediul lui Dragnea. Iar alianța cu ALDE va avea o nouă evoluție. Aburitorul Tăriceanu va trece la pupat papucii lui Grindeanu, după ce i-a umplut de bale pantofii lui Dragnea și mai înainte lui POnta.

Dacă moțiunea trece, PSDragnea va avea de prezentat președintelui Iohannis o majoritate (?!) politică care poate forma un guvern și un alt nume de prim-ministru. Nu este de glumă ! Va mai avea o majoritate politică ? Dacă „grindiniștii” vor fi păstrați în PSD o altă revoltă așteaptă după colț !

Decizia PNL este logic corectă. Unii ar trebui să fie mai temperați când fac afirmații. Își strică naibii reputația ! Mai mult, cei care au citit cu atenție declarația lui Ludovic Orban, au sesizat faptul că liberalii care nu se vor supune deciziei partidului vor avea de a face cu afirmația: „nu voi mai îngădui nicio negociere pe sub masă, nicio negociere de culise și niciun blat cu partidul de guvernământ” ! Acestea sunt pragurile ! Peste ele nu se trece !

Niciun comentariu: